Μερικές εύκολες προτάσεις για να μειώσουμε το περιβαντολλογικό μας αποτύπωμα – Κερδίστε και 4 Reusable Bags

0 Comments 🕔11:23, 20.Μάρ 2019

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός νοικοκυριού, μιας οικογένειας, ισούται με το άθροισμα των αποτυπωμάτων όλων των μελών του. Και αυτό μπορεί να μειωθεί, όταν υιοθετήσει όλη η οικογένεια και κάθε μέλος της ξεχωριστά ένα πιο «πράσινο» τρόπο ζωής, κάτι που μπορεί να γίνει με τρόπο ανώδυνο, διασκεδαστικό και ευρηματικό, για γονείς και παιδιά.

Eύκολα, μέσω μιας πολύ απλής διαδικασίας μικρών αλλαγών στην καθημερινότητά της οικογένειας πάνω 3 βασικούς πυλώνες: στην οικονομία, στην κίνηση και στην ανακύκλωση.

Οικονομία – Ανακύκλωση – Κίνηση

Τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να μάθουν την έννοια της οικονομίας και σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους ή το ηλεκτρικό ρεύμα με μερικά βασικά παραδείγματα και καλές πράξεις που μπορούν και εκείνα καθημερινά να κάνουν. Μαθαίνουμε να μειώνουμε τη χρήση του ρεύματος, και ενθαρρύνουμε και τα παιδιά να το κάνουν.

Στο σπίτι μας έχουμε ορίσει υπεύθυνο για τα πρωινά φώτα που καλείται κάθε πρωί όταν ξυπνάμε, να σβήνει τα φώτα των μπαλκονιών – σήμερα βέβαια μου τόνισε πως δεν αντέχει άλλο αυτό τον ρόλο και θέλει αλλαγή. Όταν μπορούμε, φοράμε για δεύτερη φορά τα ρούχα χωρίς να πρέπει να βάζουμε πλυντήριο, χωρίς απαραίτητα να μετατραπούμε σε «βρωμίλους». Παν μέτρο άριστον.

Ένα άλλο τεράστιο κεφάλαιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι η ανακύκλωση. Για τα παιδιά, η διαδικασία αυτή μπορεί εκτός από διδακτική να είναι και διασκεδαστική. Μαθαίνουμε λοιπόν να διαχωρίζουμε τα απορρίμματά μας, και φυσικά με όποιο τρόπο μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε κάποια υλικά, ακόμα και πρόκειται μόνο για να κάνουμε τέχνη όπως εδώ στην Εθνική Πινακοθήκη, φτιάχνουμε βαζάκια ή δημιουργούμε κοσμήματα 

diy

καλλιτεχνικό εργαστήριο Εθνική Πινακοθήκη

Εύκολα μπορούμε πάντα να έχουμε μια μικρή τσάντα French Style, ακόμα και μέσα στο πορτοφόλι μας (χωράει) που είναι ιδανική για τα βασικά σας ψώνια ή μια αναδιπλούμενη τσάντα σε ποικιλία χρωμάτων που γίνεται πουγκάκι. Το τέλειο υποκατάστατο της πλαστικής σακούλας.

Στην οικονομία και το περιβάλλον, συμβάλλουν τεράστια οι συσκευασίες που επιλέγουμε να αγοράζουμε στο Super Market. Λοιπόν, είναι η αλήθεια και το γνωρίζουμε: στο σουπερμάρκετ, μπροστά στην αφθονία των διαθέσιμων προϊόντων πάνω στα ράφια, το χέρι μας είναι συχνά αυτοπροσανατολισμένο προς τις μεμονωμένες συσκευασίες. Γιατί ναι, η “πρακτική πλευρά” μας μιλάει: τέλεια χωρητικότητα, εύκολη μεταφορά … Είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουμε τη σωστή επιλογή! Ωστόσο, ο τραπεζικός μας λογαριασμός και ο υπέροχος πλανήτης μας δεν είναι πραγματικά σύμφωνος με αυτή την πρακτική

Μια μικρή ποσότητα που κοστίζει στο πορτοφόλι μας…

Το γαλλικό ίδρυμα οικογένειας διεξήγαγε έρευνα. Οι μικρές συσκευασμένες ποσότητες σερβιρίσματος κοστίζουν κατά μέσο όρο δύο φορές περισσότερα από οικογενειακά πακέτα. Η διαφορά αυτή μπορεί να κυμαίνεται από 10% έως 97%! Ουάαου …

Για παράδειγμα, το αγαπημένο μας σοκολατένια κέικ είναι 53% ακριβότερο σε πακέτο μερίδας παρά στην τυποποιημένη μορφή του όπως άλλωστε ισχύει και για τα κρουασάν. Όσον αφορά την τιμή ανά κιλό, η διαφορά είναι περίπου 3,18 €. Όταν μιλάμε για σούπες σε φακελάκι ή ειδικό κουτί, μπορούμε να διπλασιάσουμε την τιμή από το ένα μέγεθος στο άλλο!

….αλλά στον πλανήτη μας

Είναι προφανές, ότι οι μεμονωμένες μερίδες απαιτούν διπλάσιες συσκευασίες σε σχέση με τις οικογενειακές μερίδες. Και δυστυχώς, μικρότερο από 52% από αυτές τις συσκευασίες, καταφέρνει να φθάσει σε κάδους ανακύκλωσης. Αυτό είναι που κάνει αυτό το slogan “ μικρό και χαριτωμένο” αμέσως λιγότερο ευχάριστο και μάλλον αποκρουστικό για το περιβάλλον.

Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις

Μπορούμε λοιπόν να επιλέγουμε, τα αγαπημένα μας πάντα προιόντα, αλλά σε οικογενειακές συσκευασίες και στη συνέχεια όταν πρόκειται για τη βόλτα ή το σχολείο των παιδιών να τα μεταφέρουμε σε ειδικά σκεύη.

Η Monbento έχει όμορφες προτάσεις σε ειδικά σκεύη. Για τα γλυκά και τα σνακς μας: πάρτε μερικά μπισκότα, κράκερς ή κομμάτια κέικ και τοποθετήστε τα μέσα στο MB Gram box, τόσο απλό! To Gram είναι ένα ιδιαίτερης σχεδίασης δοχείο που θα διατηρήσει όλα τα φαγητά του μικρού μας φίλου στο σχολείο, στο πάρκο, στη βόλτα, στο ταξίδι ακέραια χωρίς … απώλειες χάρη στο αεροστεγές σφράγισμα του και το στρογγυλό του σχήμα, που εγγυάται την αντοχή του και το καθιστά εύκολο να καθαριστεί.

monbento

monbento

monbento

Για τα υγρά όπως χυμούς και νερό το MB Positive μπουκάλι είναι τέλειο. Εντάξει, σαφώς και πρέπει να το γεμίσουμε και να το πλύνουμε αλλά είναι τόσο άνετο και λειτουργικό όσο και ένα μικρό μπουκάλι νερό. Και μπορείς να το βρεις και σε πολλά χρώματα.

Όταν μας το επιτρέπει η απόσταση και η περιοχή, μπορούμε εύκολα να αντικαταστήσουμε το αυτοκίνητο με το ποδήλατο, τα πόδια -υπέροχη γυμναστική, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πολύ συχνά τα ΣΚ μας, όταν ειδικά πηγαίνουμε στο κέντρο της Αθήνας για Brunch στο Monsieur Barbu, στο Zampano, φαγητό οπως στο Str. Eaters και το Bios Taverna ή βόλτα, χρησιμοποιούμε το Μετρό, ενώ αγαπημένη μας συνήθεια να πηγαίνουμε στο καφέ ή το εστιατόριο της γειτονιάς μας με το ποδήλατο ή το πατίνι. Σαφώς δεν είναι πάντα εύκολο αλλά κάθε φορά, η δράση αυτή μετατρέπεται σε μία όμορφη ανάμνηση για όλους μας.

Εσείς έχετε κάποια άλλη πρόταση οικονομίας, ανακύκλωσης και κίνησης που υιοθετείτε στη ζωή σας;

Συμμετοχή σε διαγωνισμό – Κερδίστε και 4 Reusable Bags

Το Alice on Board θέλοντας να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια, προσφέρει 2 French Style Τσάντες και 2 αναδιπλούμενες. Για να δηλώσετε συμμετοχή, συμπληρώστε στην κάτωθι φόρμα τα στοιχειά σας και μοιραστείτε το άρθρο στο FB

Όροι Διαγωνισμού

1. Ο διαγωνισμός λήγει την Παρασκευή 29/03 στις 12.00
2. Για τη συμμετοχή συμπληρώνετε τα στοιχεία σας, κάντε Like τη σελίδα του Alice on Board Blog
3. Θα κληρωθούν 4 τυχεροί που θα λάβουν δώρο τις τσάντες – τα χρώματα και τα σχέδια δεν επιλέγονται γίνεται τυχαία επιλογή
4. Οι νικητές θα δημοσιευτούν στο παρόν post και θα ειδοποιηθούν με email
5. Η αποστολή θα γίνει σε διεύθυνση που θα μας δηλώσουν με ΕΛΤΑ

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment