Ποδήλατο ισορροπίας ή με βοηθητικές ρόδες;

0 Comments 🕔08:15, 11.Jun 2014

Η αλήθεια είναι ότι όσο μεγαλώνεις και όσο περισσότερα παιδιά αποκτάς εκπαιδεύεσαι. Συμφωνώ ότι μπορεί να είσαι μία από εκείνες της μητέρες που διαβάζεις πολύ πριν επιλέξεις κάποιο παιχνίδι, βιβλίο, τρόπο συμπεριφοράς, αλλά η γνώση που αποκτάς εμπερικά και μόνο είναι μοναδική. Ένα λοιπόν από τα μαθήματα που πήρα έχοντας την Αλίκη ως πρώτο μου παιδί, είναι ότι σε ότι αφορά το ποδήλατο η εκμάθησή του μπορεί να γίνει εύκολα, και με ποικίλους τρόπους ότνα πια το παιδί φαίνεται να είναι έτοιμο. Άλλωστε δεν πρόκειται και για το πιο επικίνδυνο πράγμα στον κόσμο – ας χαλαρώσουμε.

Η Αλίκη (μεγαλύτερή μου κόρη) πρόσφατα, λίγο πριν κλείσει τα 6 έμαθε να κάνει ποδήλατο σε δύο ρόδες απλά επειδή μία ημέρα της βγάλαμε τις βοηθητικές ρόδες, ανέβηκε, την κρατήσαμε δύο-τρεις φορές και μετά “έφυγε” μόνη της, και μπορώ να ομολογήσω ότι ίσως να μην ακολουθήσαμε τον εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο. Από 2 ετών της είχαμε αγοράσει ένα μικρό ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες, στο οποίο ελάχιστες φορές ανέβηκε, μάλλον δεν ήταν τόσο fun και από την άλλη εμείς δυσκολευόμασταν και να κουβαλήσουμε. Έμαθα έτσι πως όταν το παιδί μαθαίνει ποδήλατο ξεκινώντας με τις βοηθητικές ρόδες, μαθαίνει πρώτα να κάνει πεντάλ και μετά να ισορροπεί. Ενώ όταν μαθαίνει με ποδήλατο ισορροπίας, πρώτα μαθαίνει να ισορροπεί και μετά μαθαίνει το πεντάλ. Η ισορροπία όμως είναι πολύ πιο δύσκολο να κατακτηθεί και όσο το παιδί μεγαλώνει, τόσο δυσκολότερα νιώθει ότι μπορεί να ισορροπήσει.

best bike for 2 years old kid
photo via

Τώρα λοιπόν που η Βάλια θα γίνει 2 ήμουν αποφασισμένη να της αγοράσω ένα ποδήλατο ισορροπίας. Και για να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Yπάρχουν γενικά 3 κατηγορίες/κατευθύνσεις ποδηλάτων σε αυτή την ηλικία.

1. Ποδήλατα ισορροπίας

Πρόκειται για τα ποδήλατα που δεν έχουν βοηθητικές ρόδες αλλά ούτε και πεντάλ, γρνάζια ή αλυσίδες καθώς ο βασικός τους στόχος είναι να αποκτήσουν τα παιδιά ισορροπία. Και στηρίζεται στην ιδέα πως μόλις το παιδί νιώσει σίγουρο για την ισορροπία του τότε μπορεί να αποκτήσει ένα ποδήλατο που διαθέτει πεντάλ – έχει κατακτήσει την ισορροπία του. Έτσι το ποδήλατο ισορροπίας γίνεται ένα διασκεδαστικό παιχνίδι εκμάθησης ιδανικό για παιδιά 2 ετών. Τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση καθώς έχουν τον απόλυτο έλεγχο του ποδηλάτου τους – στρίψιμο, φρενάρισμα, ισορροπία.

Ποδήλατα ισορροπίας μπορεί κανείς να βρεί σε διάφορα υλίκά και σχέδια, χρώματα και τιμές. Εδώ σας παρουσιάζω μερικές επιλογές που έχω κάνει κυρίως λόγω αισθητικής και στυλ από εταιρείες όπως η earlyrider, η Heritagelittles, η Kiddimoto και η Strider.

early rider bicycles

balance bike

balance bike for toddlers

balance bikes strider

balance bikes

2. Τρίκυκλα (τρίτροχα)

Αυτά τα ποδήλατα σίγουρα δεν μαθαίνουν στα παιδιά να κάνουν ποδήλατο καθώς υπάρχει μία επιπλέον ρόδα που διατηρεί την ισορροπία σταθερά. Πολλά είναι τα παιδιά που διασκεδάζουν φυσικά με αυτά και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας μήπως πέσουν αλλά σίγουρα δεν μαθαίνουν να κάνουν ποδήλατο. Αποτελούν το ιδανικό μέσο αν θέλετε επίσης να τα έχετε μαζί σας σε μία βόλτα, ειδικά όταν αυτά μπορείτε να τα ελέγχετε κάποιες φορές και εσείς με την ειδική χειρολαβή.

Και στα τρίκυκλα μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σχεδίων, υλικών και τιμών φυσικά. Απο τα πολύ αγαπημένα μου είναι αυτά της Italtrike αλλά και της Smoby με την ρετρό αισθητική τους.

tricycle italtrike

tricycle bike

3. Ποδήλατα με βοηθητικές ρόδες

Τα παιδιά τα λατρεύουν φυσικά, μπορεί κανείς να τα βρει σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και design και συνήθως μπορεί κανείς να τα κρατήσει για πολλά χρόνια. Πρόκειται για ένα κανονικό ποδήλατο, στο μέγεθος πάντα το κατάλληλο για το κάθε παιδί στο οποίο έχουν προστεθεί βοηθητικές ρόδες. Με αυτό τον τρόπο το παιδί απολαμβάνει την ποδηλασία αλλά μάλλον ξεχνιέται το θέμα της εκμάθησης ισορροπίας και φθάνει πια τα 6-7 χρόνια μέχρι να καταφέρει να κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες.

Εγώ για τη Βάλια επέλεξα ένα ποδήλατο ισορροπίας και ανυπομονώ να της το δώσω την Παρασκευή που έχει τα γενέθλιά της. Είμαι σίγουρη ότι θα τσιρίζει από την χαρά της. Η τιμή του ήταν αρκετά ελκυστική και το σχέδιό του το λάτρεψα για την απλότητά του.

balance bike pinolino

Το συγκεκριμένο ποδήλατο ισορροπίας κατασκευάζεται στη Γερμανία από την εταιρεία Pinolino και το υλικό του είναι ατόφιο ξύλο συμήδας, βαμένο με οικολογικά χρώματα, κατάλληλα για παιδιά. Η σέλα του προσαρμόζεται ώστε ανάλογα με την ανάπτυξη και τις προτιμήσεις του παιδιού να χρησιμοποιείται είτε σαν απλό ποδήλατο είτε σαν chopper! Μπορείτε να τα βρείτε και εσείς εδώ.

Ότι ποδήλατο και αν επιλέξετε μην ξεχάσετε να έχετε και ένα ειδικό κράνος ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Καλή διασκέδαση,

ΧΧΧ

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment