Myrtillo Cafe – Ένα σπίτι γεμάτο ψυχή!

0 Comments 🕔21:24, 11.Dec 2017

Myrtillo Cafe – Ένα σπίτι γεμάτο ψυχή!
Μία ξεχωριστή παρουσίαση βιβλίου

Οι παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων δεν θα έπρεπε να έχουν στόχο την τσέπη των γονέων αλλά την καρδιά των παιδιών. Ένα βιβλίο αποκαλύπτει ένα νέο κόσμο, κάθε σελίδα ξεφυλλίζεται για να φθάσει στο βαθύτερο νόημα και το τρόπος παρουσίασης του δε μπορεί παρά να λειτουργεί ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Όταν μάλιστα ο ίδιος ο δημιουργός του βιβλίου το πιάνει με τα ίδια του τα χέρια, το αφηγείται, το αναπλάθει με εικόνες ή το συνοδεύει με δημιουργικές δράσεις που τα ίδια τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν τότε το βιβλίο και το μήνυμα του γίνονται κτήμα του παιδιού.

Παρουσίαση στο Myrtillo Cafe

Το Σάββατο λοιπόν βρέθηκα σε ένα μοναδικό χώρο, στο Myrtillo Café για να ζήσουμε την αφήγηση ενός αγαπημένου βιβλίου: “Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι… σε κείμενο Αργυρώς Πιπίνη και εικονογράφηση Ίριδας Σαμαρτζή – ένα αχτύπητο δίδυμο θα έλεγε κανείς. Eδώ είχα ξαναγράψει τις εντυπώσεις μου για το βιβλίο.

myrtillo cafe

Οι δυό τους σε χαμηλούς τόνους χωρίς εντυπωσιασμούς, γλυκές, φιλικές με περίσσεια αγάπη για το έργο τους, μας το παρουσίασαν: η Αργυρώ με τη ζεστή ταξιδιάρικη φωνή της στην αφήγηση και η Ίρις συνοδοιπόρος ύφαινε την ιστορία χτίζοντας το σπίτι.

myrtillo cafe

Παράθυρα, μήλα στο δέντρο, χρώμα στην πόρτα και μπλουμ στο νερό για να ταξιδέψει έτσι όπως ταξιδεύουν οι ψυχές.

Καράβια μοιάζουν οι ψυχές
κι ανέμους να ζητήσεις
ταξιδευτές στ’ αμπάρια τους
σαλπάρουν οι αναμνήσεις

(στίχοι Δ. Υφαντής)

myrtillo cafe

Και κάλεσαν όλους, μικρούς και μεγάλους να φτιάξουν το δικό τους σπίτι, να αποτυπώσουν τη δική τους ψυχούλα σε ένα φύλλο χαρτί, να το στολίσουν, να το διακοσμήσουν και να το ταξιδέψουν.

myrtillo cafe

myrtillo cafe

myrtillo cafe

Να πως πρέπει λοιπόν να γίνονται οι παρουσιάσεις των βιβλίων αγαπημένοι φίλοι και φίλες. Με στοργή, όνειρα, φαντασία και δόσιμο, πολύ δόσιμο. Όπως η Αργυρώ και η Ίρις. Και οι χώροι που επιλέγονται: μοναδικοί και αυτοί να είναι όπως και οι ιστορίες που θα φιλοξενηθούν.

Myrtillo Café

Όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα τους με απλά λόγια χωρίς συναίσθημα, τo MYRTILLO αποτελεί μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Ειδικού Σκοπού – Ένταξης ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας.

Από τον Οκτώβριο 2013 λειτουργεί ως cafe – πολυχώρος Λόγου/Τέχνης, και αποτελεί μια καινοτόμο αυτοδύναμη εργασιακή και εκπαιδευτική μονάδα, όπου όλοι οι εργαζόμενοί της είναι συνυπεύθυνοι για τη βιωσιμότητά της. Σήμερα το 90% των εργαζομένων στο Myrtillo ανήκει στις ευάλωτες ομάδες (άτομα με αναπηρίες).

myrtillo cafe

myrtillo cafe

Και με τα δικά μου λόγια το Myrtillo Café είναι ένας πυρήνας ανθρωπιάς, προόδου, πολιτισμού. Μια αγκαλιά που με σεβασμό αναγνωρίζει έμπρακτα πως όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή και στην εργασία και ένας πολυχώρος που αξίζει την προσοχή μας. Μία αυτοσυντηρούμενη, βραβευμένη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης, που εργοδοτεί νέους ανθρώπους με αναπηρίες.

Στο Myrtillo Café θα βρεθείς μέσα σε ένα όμορφο βιομηχανικής αισθητικής πέτρινο κτίριο, στο καταπράσινο πάρκο του ΚΑΠΑΨ (Κέντρα Αποκατάστασης Πολιτικών Αναπήρων Ψυχικού) δωρεά του Δήμου Αθηναίων που διατηρεί καφέ και χώρο για διοργάνωση εκδηλώσεων – στα 4 χρόνια λειτουργίας τους έχουν οργανωθεί περισσόετρες από 400 εκδηλώσεις.

Η διακόσμηση του με έπιπλα ξεχωριστής σχεδίασης, και πίνακες ζωγραφικής που θα ζήλευαν πολλοί εικαστικού (έργα ατόμου με αναπηρία) δεν ζηλεύει σε τίποτα ένα καφέ του Λονδίνου, η φιλική συμπεριφορά των υπαλλήλων που καθημερινά εκπαιδεύονται και επιμορφώνονται σε καθηλώνει.

myrtillo cafe

myrtillo cafe

myrtillo cafe

Καινοτομία

Μέσα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Μύρτιλλου αναπτύχθηκε σιγά σιγά η ιδέα της ιδρύτριάς του, Γεωργίας Βαμβουνάκη – Raffan, περί ενός ‘αυτοδύναμου εργασιακού χώρου, όπου όλοι οι εργαζόμενοι (εκ των οποίων το 90% ανήκει στις ευπαθείς ομάδες), είναι συνιδιοκτήτες και συνδιαχειριστές της επιχείρησης, συλλειτουργοί και συνυπεύθυνοι για τη βιωσιμότητά της.

Οι εργαζόμενοί δέχονται καθημερινά πολύπλευρη εκπαίδευση, μια παιδεία που σε πρώτο στάδιο βασίστηκε στις μεγάλες τέχνες (λογοτεχνία, δράμα, μουσική), στην καλλιέργεια της αυτογνωσίας και στη μετάγγιση αξιών, όπως το κοινωνείν και η αλληλεγγύη.

Θέλω να γίνει το στέκι μου. Γιατί εκεί αν κάποιος δεν με ακούσει αμέσως είναι επειδή απλά έχει κώφωση, αν δε με δει είναι γιατί είναι τυφλός. Σε άλλα στέκια ούτε με ακούν, ούτε με βλέπουν κάποιες φορές και δεν έχουν καμία αναπηρία πέρα από την παντελή έλλειψη σεβασμού για τους πελάτες τους.

Γιατί πολύ απλά εκεί μαθαίνεις τι σημαίνει άνθρωπος και πολιτισμός

Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…
Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις Πατάκης

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment