Ξεχωρίζω και Σφυρίζω – Διαβάσαμε

0 Comments 🕔12:48, 09.Oct 2017

Ξεχωρίζω και Σφυρίζω – Διαβάσαμε και γράφουμε

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Άλλη μια «σκυλίσια» μέρα στη μεγάλη πόλη. Όλα τα σκυλάκια πάνε στη δουλειά και στις διάφορες δραστηριότητες τους φορώντας την ίδια φορεσιά. Όλα εκτός από την πρωταγωνίστριά μας, η οποία προτιμά να φορά ρούχα ιδιαίτερα και πολύ χρωματιστά. Το βιβλίο Ξεχωρίζω και Σφυρίζω, είναι μία νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος με θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας αλλά και την ατομικότητα.

ξεχωρίζω και σφυρίζω

Ξεχωρίζω και Σφυρίζω – Διαβάσαμε και γράφουμε

Θυμάμαι σα να είναι εχθές εκείνη την εποχή της μπλε ποδιάς με το λευκό στρογγυλό γιακά που καθημερινά όφειλα να φοράω στο σχολείο. Άνεση και ευκολία για τη μαμά, δυστυχία και καταπίεση για εμένα. Πρακτικότητα και ξεκούραση για τη μαμά, αιχμαλωσία για εμένα. Αυτή η ανάγκη να νιώσω ο εαυτός μου επιλέγοντας τους συνδυασμούς μου, τα χρώματά μου με κυνηγούσαν καθημερινά. Μια ανάγκη που δε προβάλλει τάση αυτοπροβολής και σνομπισμού αλλά αντίθετα με διάθεση ισορροπίας με τον εαυτό μου. Και να ήταν μόνο η μπλε ποδιά…. Γιατί μετά ήρθε η μουσική, τα βιβλία, οι ιδέες, οι απόψεις, οι θέσεις.

Και μετά έγινα μαμά και προσευχήθηκα να ξαναέρθει η ποδιά στην επικαιρότητα ώστε το καθημερινό πλύσιμο των ρούχων, αλλά και η σπατάλη πολύτιμων πρωινών λεπτών με μισόκλειστα τα μάτια για την επιλογή των ρούχων των κοριτσιών να γίνει παρελθόν αλλά να, για λίγο μόνο το ευχήθηκα. Η θύμηση εκείνων των χρόνων και εκείνης της έντονης επιθυμίας για προσωπική έκφραση με ώθησε να κάνω ένα βήμα πίσω σε ότι ευχήθηκα. Γιατί ξεκινώντας με τα ρούχα, ένα εύκολο σύμβολο προσωπικής επιλογής μπορείς να φθάσεις σε άλλες κορυφές περισσότερο δύσβατες.

Η πρόσφατη κυκλοφορία από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, Ξεχωρίζω και Σφυρίζω χτυπάει αυτή ακριβώς την ευαίσθητη φλέβα διαφορετικότητας. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες βουτάς σε ένα κόσμο ζωντανό, χρωματιστό, έντονο.

ξεχωρίζω και σφυρίζω

Η ιστορία μας εκτυλίσσεται σε μία μεγάλη πόλη σκύλων. Άλλη μια «σκυλίσια» μέρα στη μεγάλη πόλη έχει ξεκινήσει. Όλοι οι κάτοικοι της ετοιμάζονται για τη δουλειά τους: άλλα αρμενίζουν στο νερό, άλλα τα ανάκτορα φυλάνε και άλλα κάνουν προσκοπισμό. Αν και διαφορετικές όλες οι δραστηριότητες, κανένα δεν ξεχωρίζει εξωτερικά – όλα φοράνε τα ίδια ρούχα. Καμία απόκλιση.

ξεχωρίζω και σφυρίζω

ξεχωρίζω και σφυρίζω

ξεχωρίζω και σφυρίζω

Όλα εκτός από την πρωταγωνίστριά μας, η οποία προτιμά να φορά ρούχα ιδιαίτερα και πολύ χρωματιστά. Κοίτα λοιπόν, κάποιος σφυρίζει ένα διαφορετικό σκοπό. Και να ήταν μόνο τα ρούχα; Η συγκεκριμένη σκυλίτσα τα κάνει όλα, τόσο μα τόσο διαφορετικά ή καλύτερα ξεχωριστά! Νιώθει ωστόσο ολομόναχη και έτσι ονειρεύεται έναν άλλο κόσμο όπου όλοι θα είναι διαφορετικοί – έναν κόσμο που η διαφορετικότητά της θα ταιριάξει.

Ετοιμάζει τις βαλίτσες της και αποφασίζει να ταξιδέψει ως την άλλη άκρη της γης. Στο νέο της σταθμό, προς έκπληξή της θα διαπιστώσει πως τελικά όλοι μοιάζουν με εκείνη μέχρι που θα συναντήσει τον έναν, τον διαφορετικό, τον σκύλο το περίεργο και θα ταυτιστεί μαζί του σκεπτόμενη την πρότερη ζωή της όπου εκείνη ήταν η «απόκλιση» που θα ανατρέψει όλα εκείνα που πίστευε όταν θα της πει: «Θέλω να ξεχωρίζω από τα πλήθη. Δεν είμαι κουτορνίθι». Μήπως τελικά είναι προτιμότερο να ξεχωρίζεις; Μήπως είναι πιο διασκεδαστικό να σφυρίζεις τον ολόδικό σου σκοπό; Μήπως το να είσαι απλά όποιος είσαι είναι το καλύτερο;

ξεχωρίζω και σφυρίζω

Ο Rob Biddulph μας δίνει ένα ακόμα υπέροχο βιβλίο γεμάτο μηνύματα. Η επανάληψη χρωματικού μοτίβου σε όλο το βιβλίο με τις εικόνες σε μορφή ταπετσαρίας είναι στοιχεία που κάνουν αυτό το βιβλίο να ξεχωρίζει. Με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν παίζοντας «βρες τις διαφορές» ενώ το κείμενο με τις εύστοχες ομοιοκαταληξίες του καθιστά ευχάριστη κάθε ανάγνωση αυτού του βιβλίου.

Ένα παιδικό βιβλίο που αγγίζει τη διαφορετικότητα με τρόπο καθολικό εισχωρώντας με χειρουργική ακρίβεια σε κοινωνικές παθήσεις όπως ο μιμητισμός, ο φόβος έκφρασης και απόκλισης από την ομοιομορφία, αλλά και η αδυναμία διαφορετικής όρασης των πραγμάτων.

Θα διαπιστώσει εύκολα κανείς πρόκειται για ένα βιβλίο που:

• Είναι ιδανική αφορμή για να συζητήσετε με το παιδί σας για τη σημασία της διαφορετικότητάς, της περιθωριοποίησης, της κοινωνικής αποδοχής και της έκφρασης των δικών σου ιδεών ακόμα και όταν εναντιώνονται στην «κοινή γνώμη»

• Βοηθάει το παιδί να κατανοήσει τη σημαντικότητα του να παραμένεις πιστός στις ενδότερες επιθυμίες σου αφού καταπιάνεται με το οικουμενικό και άκρως ανθρώπινο θέμα της αυτοποδοχής ως παράγοντα ευτυχίας του ατόμου

Ο συγγραφέας – εικονογράφος

O Rob Biddulph εργάστηκε ως art director σε πολλά περιοδικά, με πιο πρόσφατο το περιοδικό Observer και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή και εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Φύσηξε αεράκι (Βραβείο καλύτερου εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου της αλυσίδας βιβλιοπωλείων Waterstones) και ΓΚΡΡΡ!!!

Μια ιστορία για τη φιλία.

Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά ηλικίας 3+ ετών

Aπολαύστε το

Πέπη

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment