Κυκλάδες, πετράδια στο Αιγαίο – νέο βιβλίο

0 Comments 🕔15:24, 09.Aug 2017

Κυκλάδες, πετράδια στο Αιγαίο

Κάθε καλοκαίρι μας εκεί σκαρφαλωμένοι στις ράχες, τις πλαγιές, ή ξαπλωμένοι κάτω από το ζεστό τους ήλιο. Οι Κυκλάδες οι αγαπημένες που κάποιους τους διχάζουν – ξέρα ή πράσινο, και κάποιους τους έχουν κάνει παντοτινά δικούς τους. Γιατί όσο κανείς και αν προσπαθήσει πάντα θα θέλει να επιστρέψει για ένα ηλιοβασίλεμα στην Οια της Σαντορίνης ή στην Ικαρία, για μία βουτιά στην Καλοταρίτισσα της Αμοργούς ή στην Τρυπητή της Δονούσας, για μία μοναδική ξενάγηση στην Δήλο αλλά και στα Μουσεία της Άνδρου.

Γιατί πολύ απλά οι Κυκλάδες κατακλύζονται από σπουδαία αξιοθέατα: οι Κούροι της Νάξου, η αρχαία Καρθαία της Τζιας, το μεγάλο ορθόδοξο προσκύνημα της Παναγίας της Τήνου, η Εκατονταπυλιανή της Πάρου, η Χοζοβιώτισσα της Αμοργού είναι ελάχιστα μόνο από αυτά που μπορεί να ανακαλύψει κανείς στις Κυκλάδες.

Και στο νέο βιβλίο της σειράς «Η πρώτη μου Ιστορία» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, Κυκλάδες Πετράδια στο Αιγαίο επιχειρείται μία πρώτη προσπάθεια γνωριμίας των παιδιών με αυτό το μοναδικό σύμπλεγμα νησιών. Αλλά και με την κυκλαδική τέχνη τα γλυπτά, την αγγειογραφία – η Αλίκη και η Βάλια την ίδια περίοδο που διαβάσαμε το βιβλίο έκαναν σεμινάρια γλυπτικής στο αγαπημένο arthow και δημιούργησαν αυτά τα όμορφα διακοσμητικά πιάτα.

Κυκλάδες, πετράδια στο Αιγαίο

Κυκλάδες, πετράδια στο Αιγαίο

Κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι είναι ο αγαπημένος μας προορισμός. Με διαφορετικό σημείο αναφοράς αλλά πάντα με ένα κοινό παρανομαστή – φέτος εμείς θα πάμε Κυκλάδες. Και έτσι για πρώτη φορά ένα βιβλίο τους ξεδιπλώνει με απλό, εύγλωττο και χιουμοριστό τρόπο την ιστορία τους, την αρχή τους και την πορεία τους στο χρόνο, τις εισβολές και τις διεκδικήσεις, τις νίκες και τις ήττες τους, τις παραδόσεις και τις τέχνες τους. 36 σελίδες είναι αρκετές για μία γρήγορη ματιά στο παρελθόν τους.

Το νέο βιβλίο της σειράς «Η πρώτη μου Ιστορία»

Όλα ξεκίνησαν με ένα μεγάλο σεισμό, μία ανατάραξη της γης – οι πεδιάδες και ποι βράχοι βούλιαξαν και απέμειναν μόνο οι κορυφές. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία τους. Βραχώδη κορυφές σε σχήμα κύκλου και στη μέση η Δήλος όπου βρέθηκε η Λητώ κατατρεγμένη από την Ήρα για να γεννήσει τα παιδιά της, την Άρτεμη και τον Απόλλωνα. Αυτό το σύμπλεγμα των 220 νησιών και βραχονησίδων το ονόμασαν Κυκλάδες.

Κυκλάδες, πετράδια στο Αιγαίο

Κυκλάδες, πετράδια στο Αιγαίο

Κυκλάδες, πετράδια στο Αιγαίο

Τα πρώτα χίλια χρόνια (3200-2000 πχ) άνθισε ο πρώτος Κυκλαδικός Πολιτισμός με τα πρώτα μαρμάρινα ειδώλια να πρωτοστατούν. Οι άνθρωποι ανακάλυψαν τον πλούτο της γής και της θάλασσάς τους, έγιναν ναυτικοί, ψαράδες και έμποροι. Και τον πλούτο τους πολλοί τον ζήλεψαν και ήθελαν να τον οικειοποιηθούν, να τον καρπωθούν.

Κυκλάδες, πετράδια στο Αιγαίο

Κυκλάδες, πετράδια στο Αιγαίο

Κυκλάδες, πετράδια στο Αιγαίο

Για πολλά χρόνια, οι Κυκλάδες έγινα κέντρο διεκδίκησης από τους κουρσάρους και τους πειρατές, και με το πέρασμα των αιώνων από τα μέρη τους πέρασαν βυζαντινοί, ενετοί αλλά και Τούρκους με τα νησιά να ερημώνουν και να κατοικούνται ξανά, μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας το 19ο αιώνα που φάνηκε για «πρώτη φορά λιακάδα» στις Κυκλάδες.

Με πρωτεύουσά τους πλέον την όμορφη Σύρο και το μοναδική αρχιτεκτονικής Θέατρό της, οι Κυκλάδες έχουν γίνει πόλος έλξης πολλών τουριστών που θέλουν να απολαύσουν τον ζεστό τους ήλιο και τα λευκά τους σπιτάκια.

Κυκλάδες, πετράδια στο Αιγαίο

Η ζωντανή εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλιας, με τις εικόνες να εμπλουτίζονται με λεζάντες πληροφοριών αλλά και το απλό κείμενο ομοιοκαταληξίας του Φίλιππου Μανδηλαρά, συνθέτουν μία ιδιαίτερη, πρωτότυπη πρόταση για τους μικρούς μας φίλους για το φετινό καλοκαίρι.

Μία απολαυστική διαδρομή στο παρελθόν των Κυκλάδων, μία σύντομη νοερή επίσκεψη στους σταθμούς που όρισαν την μοίρα αυτού του τόπου που έχουν αγγίξει την καρδιά ανθρώπων από ολόκληρη την υφήλιο.

“Στη μέση του Αιγαίου θα τα βρεις,
στον ανεμο να πλέουν,
πάρε το πλοίο της γραμμής
να δεις πώς αναπνέουν!”

Τίτλος: Κυκλάδες, πετράδια στο Αιγαίο
Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Μάιος 2017
Σειρά: Η πρώτη μου ιστορία
Σελίδες: 36
Μέγεθος: 20 Χ 20
Αγόρασέ το

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment