Η μαύρη καλλονή – Μια διασκευή για παιδιά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

0 Comments 🕔15:38, 26.Nov 2020

Η σειρά Μικρά Μεγάλα Κλασικά που εδώ και δύο περίπου χρόνια κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών μυώντας τους με ένα εύστοχο τρόπο στα κλασικά βιβλία της παιδικής λογοτεχνίας. Τα πρώτα έργα που φιλοξενήθηκαν στην σειρά είναι: o Τομ Σόγερ, η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, ο Μόγλης, οι Μικρές Κυρίες και ο Δρ. Ντούλιτλ,  ενώ πρόσφατη προσθήκη αποτελεί το βιβλίο της Αγγλίδας Άννα Σιούελ, Η Μαύρη Καλλονή που εκδόθηκε το 1877 με τον τίτλο Black Beauty: His Grooms and Companions, the Autobiography of a Horse.

Aν και είναι ένα βιβλίο που θεωρήθηκε αμέσως παιδικό και έγινε φυσικά Best Seller, διαβάστηκε από εκταμμύρια ανθρώπους και επηρέασε τον τρόπο που φέρονταν στα άλογα. Η Αννα Σιούελ όταν το έγραψε δεν είχε ακριβώς αυτή την πρόθεση. Ο σκοπός της ήταν να γράψει ένα βιβλίο για τη θετική επίδραση των αλόγων την ψυχολογία των ανθρώπων, να προβάλει την καλοσύνη, την συμπάθεια και την κατανόηση που εκπέμπουν τα άλογα και ταυτόχρονα να ασκήσει έντονη κριτική στα δεινά που συχνά υπομένουν τα ζώα αυτά λόγω της ανθρώπινης κακομεταχείρισης. Υποστηρίζεται μάλιστα πως το βιβλίο της συνέβαλε καθοριστικά στην κατάργηση του ιμάντα που κρατούσε ψηλά τα κεφάλια των αλόγων στη Βικτωριανή Αγγλία, κάτι που ήταν επώδυνο και βασανιστικό για τα άλογα.

Η μαύρη καλλονή

Η μαύρη καλλονή

Στο βιβλίο λοιπόν  διαβάζουμε με όμορφα και απλά λόγια την ιστορία της Μαύρης Καλλονής σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση αφού η ίδια αποκτά φωνή και μας διηγείται τη ζωή της, τη γεμάτη εκπλήξεις άλλοτε όμορφες και άλλοτε σκληρές και δύσκολες.

Τα πρώτα της χρόνια τα έζησε ελεύθερη και χαρούμενη δίπλα στον κύριο Γκρέι που την εκπαίδευσε και την φρόντισε. Η επόμενη στάση της ήταν στο Μπέρτγουικ συντροφιά με τον Φτεροπόδη και την Τζίντζερ και εκείνα τα χρόνια θα επιδείξει τη δύναμή και την καλοσύνη της σώζοντας  τον κύριο Γκόρτνον μια βροχερή και δύσκολη νύχτα. Σύντομα όμως θα τους αποχαιρετήσει και αυτούς και θα βρεθεί σε διάφορα άλλα μέρη άλλοτε εύκολα και άλλοτε πολύ δύσκολα.

Η ιστορία της ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου με ρυθμό και σε κάθε στάση της Μαύρης Καλλονής ο αναγνώστης ταυτίζεται. Μια ιστορία που αποπνέει τρυφερότητα, αγάπη και στοργή για τα όμορφα ζώα που ιστορικά έχουν συνδέσει τη ζωή τους με την καθημερινότητα της δικής μας εκτελώντας συχνά τα χρέη της μεταφοράς ατόμων και εμπορευμάτων.

Μια ιστορία που στην καρδιά της κρύβει την βαθυστόχαστη σκέψη πως είναι χρέος του δυνατού να δώσει φωνή στον αδύναμο.

Η μαύρη καλλονή

Η μαύρη καλλονή

Η μαύρη καλλονή

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή, το αχτύπητο αυτό δίδυμο συγγραφέα και εικονογράφου έχουν για μια ακόμη φορά κάνει μια εξαίρετη δουλειά, αποδομώντας ένα μεγάλο σε έκταση κλασικό λογοτεχνικό έργο, διασκευάζοντάς το έτσι ώστε να γίνει απόλαυση για κάθε μικρό και μικρή αναγνώστρια.

Για παιδιά 4-8 ετών

Δείτε και άλλες παρουσιάσεις βιβλίων που αγαπήσαμε

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment