
Φωτογραφικό οδοιπορικό στα χωριά της Τήνου
Φωτογραφικό οδοιπορικό στα χωριά της Τήνου
Η ομορφιά της δύσκολα μπορεί να περιγραφεί και να ειπωθεί σε μερικές αράδες ξεχωριστά από όλα εκείνα που την κάνουν μοναδική. Τα χωριά της, η σκληρή και συνάμα ζεστή της όψη, οι αέρηδές της που σε σπρώχνουν μακριά από τις αμμουδιές της στα βορεινά της σημεία σα να γνωρίζουν τα μυστικά της, η μαρμαροτεχνία της με την εξέχουσα θέση στο παγκόσμιο χάρτη αλλά και με τα θαύματα της Παναγιάς της που συγκεντρώνουν πιστούς και άπιστους αλλά περίεργους για τη δύναμή αυτής της εικόνας.
Από όλα αυτά όμως υπογραμμίζω το στοιχείο εκείνο που θα έβαζα πρώτο στη λίστα εκείνων που με εκαναν να αγαπήσω αυτό το νησί. Τα χωριά της.
Τα χωριά της Τήνου
Δυο Χωριά – Τήνος
Χτισμένα στην πλαγιά του Κεχροβουνίου, σε υψόμετρο 380μ. αν και δύο ξεχωριστά χωριά, σήμερα ενωμένα και υπερήφανα. Διαθέτουν μια από τις ωραιότερες πλατείες του νησιού, στη σκιά των πλατανιών, ενώ αξίζει να σεργιανίσεις τα μονοπάτια του με τις γραφικές καμάρες τις μεσαιωνικής εποχής.
Θα αράξεις για ένα καφέ και γιατί όχι ένα γρήγορο τάβλι στο Καπάκι ενώ τα παιδιά θα παίζουν λαστιχάκι. Το χωριό που ήθελα κάθε απόγευμα να επισκεφθώ – για την ηρεμία του, τις κρυφές γωνιές του και τον μοναδικό τρόπο που σου παραδίνεται.
Βώλαξ
Καλαθοπλεκτική, ποίηση και ένα μοναδικό στον κόσμο τοπίο – φαινόμενο: ανάμεσα σε άγονο έδαφος βρίσκονται διάσπαρτοι στρογγυλοί βράχοι. Μια πρωτόγνωρη και άκρως εντυπωσιακή εικόνα που καταλήγεις αφού πρώτα έχεις σεργιανίσει ανάμεσα σε στίχους του Καββαδία, του Καβάφη, του Σικελιανού, του Σεφέρη. Ένα άκρως υπέροχο και σαγηνευτικό σκηνικό.
Ο Λάσκος Λασκαρίδης πήρε την πρωτοβουλία και έφερε την ποίηση και τη πεζογραφία με νοσταλγικό τρόπο σε αυτό το όμορφο χωρίο. Στα παραθυρόφυλλα, στις πόρτες, στους τοίχους των εγκαταλειμμένων κτισμάτων, που μετατρέπονται σε ένα «καμβάς» πάνω στον οποίο, εδώ και πολλά χρόνια αποτυπώνονται ποιήματα Ελλήνων ποιητών, δίνοντάς τους μια νέα πνοή.
Εκεί και ο Αντώνης με τα όμορφα χειροποίητα καλάθια στο εργαστήριό του, εκεί και το θεατράκι με θέα του βράχους.
Εκεί συγκεντρωμένα όλα και εσύ τα σεργιανάς και η καρδιά σου χτυπά σε κάθε πόρτα και παράθυρο που παραμένουν για χρόνια ερμητικά κλειστά. Θέλεις να τα αγγίξεις μήπως και ακούσεις την ιστορία τους.
Κάρδιανη
Το δικό μου αγαπημένο μπαλκόνι του Αιγαίου. Περαστικοί και με πρόθεση να μείνουμε για λίγο, η Κάρδιανη μας παρέσυρε σε ένα δικό της χορό. Απέχει από την Χώρα 16 χλμ. και είναι το πρώτο χωριό της Έξω Μεριάς, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού “Πατέλες”.
Ξεχωρίζουν 3 μεγάλες εκκλησιές: Στην άκρη του χωριού η Αγία Τριάδα , στο κέντρο η Κοίμηση της Θεοτόκου, και στο άλλο άκρο η Κιουρά που από τα θεμέλιά της αναβρύζει δροσερή πηγή.
Ανάμεσά τους κρυμμένο στα μικρό σοκάκια, το μεζεδοπωλείο Δήμητρα που με τα ρακόμελα, τα νόστιμα κοκκινιστά και τα χαμόγελά της μας κέρασε γλύκα και ελληνική φιλοξενία – τι κι αν τα πόδια μας χτυπούσαν το ένα πάνω στο άλλο, οι καρδιές μας αντάμωσαν και ευφράνθηκαν.
Κάμπος – Μουσείο Τσόκλη
Από τον Κάμπο αξίζει σίγουρα να περάσει κανείς αν επιθυμεί να πάρει λίγο αρτίστικο αέρα από το Μουσείου Κώστα Τσόκλη. Το πρώην δημοτικό σχολείο του χωριού όταν ερημώθηκε από μαθητές, επεκτάθηκε, μετεξελίχθηκε και επαναχρησιμοποιείται ως χώρος που στεγάζει το μουσείο Κώστα Τσόκλη. Αφού παρκάρεις το αυτοκίνητο και περπατήσεις για λίγο το όμορφο μικρό χωριό, θα κατηφορίσεις
Την αρχιτεκτονική του κτιρίου έχει επιμεληθεί ο Μάνος Περράκης σε απόλυτο συγχρωτισμό με την αισθητική του νησιού. Κυριαρχεί το λευκό και η πέτρα.
Εκεί απολαύσαμε την έκθεση με τίτλο “Η θάλασσα όπως τη θυμάμαι – Κ. Τσόκλης” με έργα αφιερωμένα στο νησί που όπως ο ίδιος γράφει του χρωστάει πολλά
“Χρωστάω πολλά στην Τήνο. Όχι από εκείνα που ο αφελής υποθέτει. όχι από αυτά που αγοράζονται και πουλιούνται αλλά από εκείνα που σημαδεύουν την ύπαρξή σου ακι αλλάζουν τν πορεία σου.
Της χρωστάω εικόνες και συμπεράσματα ζωής.
Αυτά τα έργα είναδι δείγματα εξόφλησης αυτού του χρέους.”
Το Μουσείο λειτουργεί από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00 – 13:30 και 18:00 – 21:00.
Tρίτη κλειστά.
Κτικάδος – Για φαγητό στο Βασίλη
Περαστικοί μόνο για ένα βράδυ για να συναντήσουμε τη φίλη μου που έμενε εκεί με την κόρη της. Ένα γραφικό χωριό που αξίζει και μόνο να επισκεφθεί κανείς για τα γευστικά και παραδοσιακά πιάτου στην ταβέρνα του Βασίλη. Και μπορείς εύκολα να το κάνεις κατηφορίζοντας από τον Κάμπο.
Πρωτολειτούργησε πριν από τον πόλεμο, αρχικά ως μπακάλικο πουλώντας τα βασικά είδη στο χωριό και με τον καιρό προστέθηκε κουζίνα. Το 1970 τα ηνία πήρε ο Βασίλης και δημιούργησε την ταβέρνα που μέχρι σήμερα παραμένει πιστή στην παραδοσιακή τηνιακή κουζίνα αλλά και στο ύφος της. Σχεδόν 50 χρόνια μετά ο Βασίλης έχει τη χαρά να βλέπει τα παιδιά και εγγόνια του (4 γενιές!) να δείχνουν την ίδια αγάπη στον χώρο που μεγάλωσαν μαζί (πηγή: http://tinosecret.gr).
Ο Πύργος – Το κέντρο της Τέχνης
Ο Πύργος είναι το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου, ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, ένα από τα πιο γραφικά σημεία των Κυκλάδων και κορυφαίο καλλιτεχνικό κέντρο αφού έχει αναδείξει πολλούς από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι γλύπτες Γιαννούλης Χαλεπάς, Δημήτριος Φιλιππότης, Γιάννης Βούλγαρης, Λουκάς Δούκας και ο ζωγράφος, Νικηφόρος Λύτρας.
Τα απογεύματα σφύζει ζωή και αν σε φέρει ο δρόμος και είσαι τυχερός για λίγη ζωντανή μουσική πιάσε μια καρέκλα εκεί στην πλατεία γιατί σε λίγο δεν θα είναι ελεύθερη.
Eδώ και ο φούρνος του Δούκα που από το 1894 ψήνει ζεστό και πεντανόστιμο ψωμί.
Εκεί λειτουργούν εργαστήρια μαρμαροτεχνίας, γκαλερί αλλά και η Σχολή Καλών Τεχνών που συνεχίζει την παράδοση του μαρμάρου ενώ μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το Σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά που διατηρείται ανέπαφο, ακριβώς όπως το άφησε ο θρύλος της γλυπικής και το Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών συγκεντρώνει έργα των μεγάλων καλλιτεχνών της περιοχής.
Ένα οδοιπορικό γεμάτο φως, λαμπερό, καθαρό φως. Σε αυτό το νησί που τα τελευταία χρόνια αναρριχάται στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Σε επόμενο άρθρο θα μοιραστώ τις εμπειρίες μας από την υπέροχη διαμονή μας αλλά και τις λίγες παραλίες που επισκεφτήκαμε.
Πρόσβαση
Η Tήνος συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια από και προς τα λιμάνια του Πειραιά με τα δρομολόγια της Blue Star Ferries. Εύκολα πλέον μπροείς να αναζητήσεις το δρομολόγιό σου μέσα από τη μοντέρνα, καινοτόμα και εύχρηστη πλατφόρμα κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που σου επιτρέπει να σχεδιάσεις εύκολα και γρήγορα το ταξίδι σου για περισσότερους από 160 προορισμούς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Ferryhopper.
Το Ferryhopper σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε απευθείας διαδρομές και όλους τους δυνατούς συνδυασμούς δρομολογίων και να κλείσεις τα εισιτήρια σου ακόμα και για νησιά που δεν συνδέονται άμεσα μεταξύ τους. Έτσι, μπορείς να οργανώσεις το ακτοπλοϊκό ταξίδι σου εύκολα, να επιλέξεις το δρομολόγιο που σου ταιριάζει και να κλείσεις το εισιτήριό σου στην καλύτερη τιμή.
Χ
you may also like:
Tzina Varotsi
Τα σέβη μου! Εξαιρετικό φωτογραφικό αφιέρωμα. Συγχαρητήρια!!
Μαγδα Ζήνδρου
Εξαιρετικό! Καταπληκτικές φωτογραφίες!!! Μαγεύτηκα…
Pepi ★Author
Χαίρομαι που σου άρεσε!