Χριστουγεννιάτικη Ιστορία – Το κλασικό αριστούργημα του Ντίκενς

1 Comment 🕔16:00, 14.Dec 2017

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία
Το κλασικό αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς σε μία μοντέρνα διασκευή με εξαιρετική εικονογράφηση.

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (πρωτότυπος τίτλος: A Christmas Carol) είναι μια νουβέλα του Άγγλου συγγραφέα Καρόλου Ντίκενς που πρωτοδημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1843.

Βασική πλοκή, η συναισθηματική αλλά και ηθική μεταστροφή του παράξενου και τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ μετά την επίσκεψη που δέχτηκε από τον πεθαμένο συνεταίρο του Τζέικομπ Μάρλεϊ αλλά και από τα φαντάσματα των Χριστουγέννων του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος.

χριστουγεννιάτικη ιστορία

Η νουβέλα είχε άμεση επιτυχία και αποδοχή τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς. Μόλις την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του πούλησε 6.000 αντίτυπα, ασύλληπτο νούμερο για την εποχή εκείνη.

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ένας ηλικιωμένος τσιγκούνης, που δεν αισθάνεται συμπόνια για κανέναν από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Στο μυαλό του οι άνθρωποι υπάρχουν μόνο για να του προσφέρουν χρήματα, ενώ απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρεί ότι προσθέτουν ένα ακόμα χρόνο στην πλάτη του, χωρίς να τον κάνουν πλουσιότερο.

χριστουγεννιάτικη ιστορία

χριστουγεννιάτικη ιστορία

Την παραμονή κάποιων Χριστουγέννων, δέχεται έναν απρόσκλητο επισκέπτη. Είναι το φάντασμα του νεκρού συνεργάτη του Τζέικομπ Μάρλεϊ, που τον προειδοποιεί να αλλάξει χαρακτήρα για να μην έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι επισκέψεις τριών ακομα φαντασμάτων των Χριστουγέννων: τα φαντάσματα των Χριστουγέννων του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος.

Μαζί τους θα βιώσει ξεχωριστές εμπειρίες που θα τον οδηγήσουν στην μετάνοια. Ξαναζεί τραυματικές στιγμές από την παιδική του ηλικία, παρατηρεί γεγονότα του παρόντος του που δεν είχε προσέξει και έρχεται αντιμέτωπος με ένα πιθανό σενάριο της ζωής του μελλοντικά. Μετά την υπερφυσική αυτή εμπειρία αυτή, ο Σκρουτζ αλλάζει συμπεριφορά και μετατρέπεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του. Μεταμορφώνεται στον πιο γλυκό και γενναιόδωρο άνθρωπο τόσο που το πρόσωπό του γίνεται σύμβολο μεγαλοσύνης και προσφοράς.

χριστουγεννιάτικη ιστορία

Το βιβλίο του Ντίκενς και τότε αλλά και σήμερα ζεσταίνει τις καρδιές των ανθρώπων και έχει συμβάλει στην αναζωογόνηση των Χριστουγέννων ως μια μεγάλη γιορτή αγάπης, συμπόνοιας, και προσφοράς.

Το κείμενο της Ελένης Κατσαμάς απλό και κατανοητό, γεμάτο και μεστό καθιστά την αφήγηση απολαυστική ενώ η εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα είναι κάτι περισσότερο από εξαιρετική. Οι λεπτομέρειες του προσώπου του κεντρικού ήρωα αλλά και η τελευταία εικόνα που τον παρουσιάζει ψηλό, και αγέρωχο είναι πραγματικά αξιομνημόνευτες.

χριστουγεννιάτικη ιστορία

χριστουγεννιάτικη ιστορία

Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 7+ αλλά εγώ το διάβασα και στη Βάλια (5) και το απολαύσαμε. Θεωρώ ότι αποτελεί και μία ξεχωριστή πρόταση δώρου για τα Χριστούγεννα.

Ο ίδιος ο Κάρολος Ντίκενς πίστευε σε μία γενικότερη «φιλοσοφία Χριστουγέννων», δηλαδή ότι στο πνεύμα των Χριστουγέννων, στο πνεύμα της αγάπης και της δικαιοσύνης που πρέπει να κυριαρχεί όλο τον χρόνο στις σχέσεις των ανθρώπων.

Κάρολος Ντίκενς

Ο Κάρολος Ντίκενς, ένας απ’ τους μεγαλύτερους βρετανούς συγγραφείς, γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας το 1812. Λόγω οικογενειακών προβλημάτων, αναγκάστηκε από πολύ μικρός να εργαστεί, κάνοντας διάφορα επαγγέλματα για να επιβιώσει. Τα πρώτα του λογοτεχνικά βήματα τα έκανε δημοσιεύοντας έργα του σε περιοδικά και εφημερίδες. Σε ηλικία 24 ετών κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός το 1838 όταν εκδόθηκε το μυθιστόρημά του Όλιβερ Τουίστ. Έγραψε πολλά σπουδαία έργα, μεταξύ των οποίων: Δαβίδ Κόπερφιλντ, Ιστορία δύο πόλεων, Μεγάλες προσδοκίες.

Πέθανε στο Λονδίνο το 1870. Το έργο του όμως παραμένει ζωντανό και ανεξίτηλο στο χρόνο. Μέχρι σήμερα τα βιβλία του διαβάζονται με την ίδια αγάπη σε όλο τον κόσμο.

Χριστουγεννιάτικη ιστορία, Εκδόσεις Μεταίχμιο
Συγγραφέας: Charles Dickens
Εικονογράφος: Βασίλης Γρίβας
Διασκευή: Ελένη Κατσαμά

you may also like:

About Author

1 Comments

  1. 🕔 13:35, 16.Oct 2018

    Echodeco

    Υπέροχη και διαχρονική χριστουγεννιάτικη ιστορία!

    reply comment

Write a Comment