Ο Άρης Δημοκίδης μας μιλάει για τους Αόρατους Ρεπόρτερ του

0 Comments 🕔14:44, 30.Sep 2019

Με αφορμή τις δύο πρόσφατες κυκλοφορίες που ήρθαν να προστεθούν στη σειρά μυστηρίου Οι Αόρατοι Ρεπόρτερ, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ο εμπνευστής των ιστοριών Άρης Δημοκίδης αλλά και δημοσιογράφος στη LIFO, μας μίλησε για πολλά και διάφορα. Για εκείνον και τα καλοκαίρια του ως παιδί, για τα αγαπημένα του βιβλία και και εκείνο που το ενέπνευσε να γράψει την Κατάρα της Χαμένης Ατλαντίδας, αλλά και για τον αγαπημένο του ρεπόρτερ από τη σειρά.
Η σειρά Αόρατοι Ρεπόρτερ περιλαμβάνει τους εξής τίτλους: Επτά συναρπαστικές ημέρες, η τελευταία συναυλία, η στοιχειωμένη ταινία και πλέον την κραυγή της Τζοκόντα και την κατάρα της χαμένης Ατλαντίδας.

Μικρή αναζητούσα και εγώ τη χαμένη Ατλαντίδα. Μίλησέ μας λίγο για τα δικά σου παιδικά χρόνια. Είχαν αναζητήσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος;

Ναι, αλλά όχι μόνο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Με την ξαδέλφη μου είχαμε φτιάξει μια μυστική ομάδα, τα Σκιουράκια και με οδηγό το βιβλίο των Μικρών Εξερευνητών (τα ανιψάκια του Ντόναλντ Ντακ) ζούσαμε συναρπαστικές στιγμές λύνοντας μυστήρια – τα οποία εμείς οι ίδιοι φτιάχναμε.

Τι νοσταλγείς περισσότερο από εκείνα τα χρόνια, εκείνα τα καλοκαίρια;

Τις περιπέτειές μας στο χωριό. Ψάχναμε χαμένους θησαυρούς, μυστικά περάσματα, ήμασταν κάτι σαν Αόρατοι Ρεπόρτερ τώρα που το σκέφτομαι. Κανένας μεγάλος δεν υποψιαζόταν πως αυτά τα δύο αθώα παιδάκια είχαν στο μυαλό τους τόσο περιπετειώδη σχέδια!

Αγαπημένος σου καλοκαιρινός προορισμός

Η Χαλκιδική. Εκεί πέρασα όλα τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας, κι εκεί μου αρέσει να ξαναγυρνάω. Είναι λες και υπάρχει μια αόρατη κλωστή που με τραβάει εκεί, και με το που θα πατήσω το πόδι μου στα αγαπημένα μου μέρη η έμπνευση με πλημμυρίζει και αρχίζω να γράφω νέα βιβλία.

Με τα παιδιά μου συχνά τσακωνόμαστε για το πόσο σημαντική είναι η βαρεμάρα το καλοκαίρι. Η αδράνεια. Αγαπημένο μου ρητό: «Καλοκαίρι είναι όταν η τεμπελιά βρίσκει σεβασμό» του Sam Keen. Εσύ τι πιστεύεις; Είσαι υπέρμαχος της καλοκαιρινής τεμπελιάς, της ραστώνης;

Είμαι υπέρμαχος της ελεγχόμενης τεμπελιάς όλο τον χρόνο. Νομίζω ότι όλοι χρειαζόμαστε κάποιες στιγμές που θα τεμπελιάσουμε και θα χαλαρώσουμε, ώστε να μπορούμε να είμαστε πραγματικά δημιουργικοί στον υπόλοιπο χρόνο μας!

Διάβαζες βιβλία το καλοκαίρι ως παιδί και ποιες ήταν οι προτιμήσεις σου;

Βέβαια, διάβαζα τα πάντα, από Μίκυ Μάους μέχρι εφηβικά βιβλία. Θα ξεχώριζα το αγαπημένο μου «καλοκαιρινό» βιβλίο, τον «Θησαυρό της Βαγίας» της Ζωρζ Σαρή. Πρόκειται για μια καλοκαιρινή, αρχαιολογική περιπέτεια που, σε έναν βαθμό, με ενέπνευσε γράφοντας την «Κατάρα της Χαμένης Ατλαντίδας» με ήρωες τους Αόρατους Ρεπόρτερ.

Τα σημερινά παιδιά δεν επιλέγουν τους κλασικούς συγγραφείς, Έλληνες και ξένους. Συμφωνείς και αν ναι, γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;

Έτσι νομίζω κι εγώ και είναι κρίμα – θα ήταν ωραίο να υπήρχε ένας συνδυασμός κλασικών και σύγχρονων βιβλίων στη βιβλιοθήκη των σημερινών παιδιών. Ίσως παίζει ρόλο ότι υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία και τα παιδιά πιστεύουν πως τα καινούργια βιβλία είναι πιο κοντά στη ζωή τους;

Πότε και πώς προέκυψαν οι Αόρατοι Ρεπόρτερ;

Πριν από πολλά χρόνια θέλησα να φτιάξω στο χαρτί μια δημοσιογραφική ομάδα στην οποία σίγουρα θα ήθελα να ήμουν μέλος όταν πήγαινα σχολείο, μια και το όνειρό μου ήταν να γίνω δημοσιογράφος. Όταν μεγάλωσα κι έγινα δημοσιογράφος τελικά, δούλεψα ως ανταποκριτής για κάποια χρόνια, ταξιδεύοντας από δω και από κει, καλύπτοντας διάφορα ενδιαφέροντα θέματα. Αυτήν την εμπειρία μου αλλά και την αγάπη μου για τα ταξίδια θέλησα να τη μεταφέρω και στους ήρωές μου, που λύνουν μυστήρια σ’ όλο τον πλανήτη, μαθαίνοντας ένα σωρό πράγματα για τις πόλεις που επισκέπτονται.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου πρωταγωνιστής από τους αόρατους ήρωες;

Νομίζω πως ταυτίζομαι περισσότερο με τον αρχηγό τους, τον Φίλιππο. Είμαι το ίδιο φοβητσιάρης, αλλά και το ίδιο φιλοπερίεργος.

Θα τους έβλεπες στη θεατρική σκηνή;

Πραγματικά είναι μεγάλο μου όνειρο το να μεταφερθεί κάποτε οποιαδήποτε απ’ τις πέντε περιπέτειες των Αόρατων Ρεπόρτερ στο θέατρο, στο σινεμά ή την τηλεόραση.

Τι να περιμένουμε τους επόμενους μήνες συγγραφικά από εσένα;

Θέλω να γράψω την επόμενη ιστορία των Αόρατων Ρεπόρτερ, που θα είναι ένα μυστήριο στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας…

Πώς προτιμάς να συστήνεσαι σε κάποιον που σε γνωρίζει; Δημοσιογράφος, συγγραφέας, blogger ή κάτι άλλο;

Συνήθως λέω απλά ότι γράφω διάφορα πράγματα. Και είναι η αλήθεια. Προτιμώ μάλιστα να γράφω περισσότερο για όσα μου αρέσουν, παρά για όσα με χαλάνε.

 

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.

Κι εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ! 🙂

 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment