Λαμπίκο – Ένας ασβός “πεντακάθαρος”

0 Comments 🕔14:47, 09.Jan 2020

Γράφει η Αμαλία Μουστάκη

Λαμπίκο. Ένας ασβός, ο Πιτ, έχει εμμονή με την τακτοποίηση και την καθαριότητα. Στο δάσος, όπου ζει, όχι μόνο δεν αφήνει ίχνος σκουπιδιού, αλλά γυαλίζει τις πέτρες, βάζει σκούπα για να μαζέψει τα ξερά φύλλα και ξεριζώνει τα γυμνά δέντρα. Από την υπερπροσπάθεια, τσιμεντώνει τα πάντα ώστε να είναι καθαρά, και καταλήγει τελικά να μείνει χωρίς τροφή και χωρίς σπίτι. Ευτυχώς με τη βοηθεια των άλλων ζώων επαναφέρει το δάσος στην αρχική του κατάσταση.

Το οικολογικό μήνυμα είναι προφανές, αν και ίσως είναι λάθος οτι αυτός που δημιουργεί το πρόβλημα είναι ένα ζώο – και όχι κάποιος άνθρωπος. Ενδεχομένως, θα ήταν προτιμότερο να γίνει πιο σαφές στη μυθοπλασία γιατί ένα, έστω και γυμνό, δέντρο χρειάζεται στη φύση και πώς τα ξερά φύλλα κάνουν καλό στο δάσος. Ωστόσο, το βιβλίο αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσετε εσείς για αυτά τα θέματα στα παιδιά και να τους επισημάνετε τη ματαιότητα της επιβολής ορίων στη φύση.

Η τελειότητα δεν χρειάζεται να είναι τακτοποιημένη και είναι ακόμη πιο όμορφη όταν μένει ελεύθερη, στην αληθινή της μορφή και χωρίς τους περιορισμούς που θέτουν οι άνθρωποι στον φυσικό κόσμο.Και όπως και να έχει, είναι καλύτερο να ζείς τη στιγμή και να μοιράζεσαι τη ζωή με τους γύρω σου, από το να ανησυχείς πάρα πολύ για το πώς φαίνονται όλα.

Οι εικονογραφήσεις είναι υπέροχες μέσα στα γήινα χρώματα τους, και η αφήγηση είναι γραμμένη με ομοιοκαταληξία, που κάνει ακόμη πιο ευχάριστη τη μεγαλόφωνη ανάγνωση στα μικρά παιδιά. Ειδική μνεία στον σχεδιασμό του βιβλίου και ιδιαίτερα στο εξώφυλλο με την τρύπα που δημιουργεί ένα τρισδιάστατο εφέ.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment