Το άπειρο και εγώ – Kate Hosford

0 Comments 🕔14:47, 17.Apr 2018

Το άπειρο και εγώ – Kate Hosford
Νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

«Πόσα αστέρια υπήρχαν στον ουρανό; Εκατομμύρια; Δισεκατομμύρια; Ίσως ο αριθμός τους να είναι μεγάλος σαν το άπειρο. Άρχισα να νιώθω πολύ, πολύ μικρή. Πώς στο καλό θα μπορούσα έστω και να σκεφτώ κάτι τόσο μεγάλο όσο το άπειρο;»

Mία νέα κυκλοφορία τόσο ευαίσθητη και ξεχωριστή που νιώθεις να αλλάζει η χροιά της φωνής σου σε κάθε ανάγνωση της λέξης ΑΠΕΙΡΟ, σε κάθε προσπάθεια να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα ακολουθήσουν από τα μικρά τους χείλη.

Το νέο αυτό εικονογραφημένο βιβλίο της Kate Hosford “Το άπειρο και εγώ” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κάνει μία φιλόδοξη και άκρως επιτυχημένη, προσωπικά για εμένα, προσπάθεια να εξηγηθεί το άπειρο και οι «άπειρες» έννοιές του από ένα μικρό παιδί.

Μία έννοια απόλυτα δύσκολη ακόμα και από εμάς τους ενήλικες.

Μία έννοια που μέσα της περικλείει όλα όσα δε γνωρίζουμε για τη φύση μας, τον κόσμο μας, το άπιαστο κάτι που μας έχει δημιουργήσει και που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει μετά από εμάς.

Η οχτάχρονη Φοίβη βρίσκεται ένα βράδυ καθισμένη στο γρασίδι και όπως χαζεύει τα αστέρια στον ουρανό συνειδητοποιεί πως ο αριθμός τους είναι άπειρος. Όμως, τι είναι το «άπειρο»; Από την επόμενη κιόλας μέρα η Φοίβη αρχίζει να ρωτά τους πάντες γύρω της πώς φαντάζονται το «άπειρο». Ξεκινώντας από το συμμαθητή της, την φίλη της, φθάνοντας στην αγαπημένη της γιαγιά.

Στην πορεία της αναζήτησής της θα ακούσει πολλούς ορισμούς, μαζί με το «άπειρο» θα ανακαλύψει και το «για πάντα», θα βιώσει ανάμεικτα συναισθήματα, θα κάνει περίεργες σκέψεις για οξύμωρες έννοιες σε μία προσπάθεια εκλογίκευσης της έννοιας, πριν κατορθώσει τελικά να καταλήξει σε έναν ορισμό που να ταιριάζει περισσότερο σε εκείνη.

Το άπειρο και εγώ είναι μια ιστορία για την προσωπική αίσθηση και αντίληψη του άπειρου, όπως τη συλλαμβάνει το μυαλό ενός μικρού παιδιού, σε ένα ταξίδι που διευρύνει το μυαλό και την καρδιά.

Το πρωτότυπο και τρυφερό κείμενο της Kate Hosford πλαισιώνει μοναδικά η ρετρό εικονογράφηση της Gabi Swiatkowska. Αξιοποιώντας αγαπημένα της στοιχεία όπως τα χρώματα και το ρεαλισμό της φλαμανδικής σχολής, η εικονογράφος «παίζει» με τα επίπεδα, τις υφές, τα σύμβολα και τους αριθμούς, προκειμένου να απεικονίσει τόσο τον πραγματικό, όσο και τον φανταστικό κόσμο της Φοίβης. Και κλείνει με τον πιο γλυκό και τρυφερό τρόπο θα μπορούσε κανείς να ολοκληρώσει όταν θέλει να μιλήσει για το ΑΠΕΙΡΟ στα παιδιά. Με το για πάντα….

– Εσύ Βάλια μου τι θα ήθελες να κάνεις για πάντα;
– Να είμαι με την οικογένειά μου

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Kate Hosford αποφοίτησε από το Αmherst College το 1988 με πτυχίο στα Αγγλικά και τη Φιλοσοφία. Πριν γίνει συγγραφέας, εργάστηκε ως δασκάλα σε δημοτικό σχολείο, ως κοινωνική λειτουργός και ως εικονογράφος. Το 2011 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με αντικείμενο τη Συγγραφή για Παιδιά και Νέους (Writing for Children and Young Adults) στο Κολέγιο Καλών Τεχνών του Βερμόντ. Το Άπειρο και Εγώ έχει μπει στη λίστα με τα ευπώλητα των New York Times και έχει λάβει τη διάκριση ALA 2013 Notable Children’s Book. Περισσότερα για το έργο της στο www.khosford.com

Λίγα λόγια για την εικονογράφο

Η Gabi Swiatkowska γεννήθηκε στην Πολωνία και ζει στη Γαλλία. Είναι καλλιτέχνης, μουσικός, συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων.

KATE HOSFORD – Το άπειρο και εγώ
Εικονογράφηση: Gabi Swiatkowska

Μετάφραση: Μάνος Μπονάνος
Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά ηλικίας 5+
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Σελίδες: 40 · Σχήμα: 23Χ28 · Σκληρό εξώφυλλο

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment