Ο 10λογος του παιδικού πάρτυ

0 Comments 🕔04:37, 26.May 2018

Ο 10λογος του παιδικού πάρτυ

– Ξέρεις μαμά η Ν. έκανε πάρτυ και ήμουν το μόνο κορίτσι που δεν κάλεσε
– Δε πειράζει αγάπη μου. Αυτό αποφάσισε, αυτό έκανε
– Ναι μαμά το ξέρω, δεν πειράζει απλά δεν καταλαβαίνω γιατί το έκανε και γιατί λέει συνέχεια ότι είμαι φίλη της.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας φανταστικός ή ένας πραγματικός διάλογος. Θα μπορούσε όντως να την είχε πειράξει, να την είχε στενοχωρήσει, να την είχε απογοητεύσει ή τελικά να μην την είχε αγγίξει. Και μέχρι σήμερα, μετά από 10 χρόνια μητρότητας δεν με είχε απασχολήσει. Να όμως που το αυτό το μικρόβιο ήρθε κάπως απρόσκλητο και με προβλημάτισε. Τι τελικά συμβαίνει με τα πάρτι και τον αριθμό των καλεσμένων; Ποια τα κριτήρια επιλογής;

Γιατί εποχές που διανύουμε η διοργάνωση ενός πάρτυ δεν είναι και τόσο εύκολη και ανέξοδη υπόθεση. Eδώ μπορείς να διαβάσεις για το πάρτυ της Αλίκης στα 8α γενέθλιά της που ήταν και τα τελευταία “μεγάλα”

Προσπαθώ να θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια. Aποκλειστικά κορίτσια στο δωμάτιο να παίζουμε και περιστασιακά να τσακωνόμαστε. Ποιος είχε πάρει πρόσκληση και με ποιο τρόπο, πληροφορία άγνωστη. Ποια τα κριτήρια επιλογής των παιδιών – πληροφορία επίσης άγνωστη. Δεν θυμάμαι ωστόσο να νιώθω λύπη, απογοήτευση ή θυμό που δεν παρευρέθηκα σε πάρτυ και σίγουρα δημοφιλή δεν θα με έλεγες.

Απολάμβανα κάθε στιγμή, ξαπλωμένες στα χαλιά, πάνω στα κρεβάτια, πίσω από τις κουρτίνες με χαχανητά και φωνές εγώ και οι φίλες μου που μάλλον δεν ξεπερνούσαν τον αριθμό 7-8 γιατί διαφορετικά το σπίτι των 70τ.μ. θα είχε ισοπεδωθεί.


photo Toa Heftiba

Τι συμβαίνει λοιπόν και η διοργάνωση ενός πάρτυ ξαφνικά αποκτά διάσταση ημερίδας των Ηνωμένων Εθνών; Ποιος ευθύνεται για το κουραστικό αυτό εγχείρημα ικανοποίησης όλων των εμπλεκόμενων. Πολύ συχνά οι γονείς κάποιων συμμαθητών των παιδιών μας, μας είναι ιδιαίτερα συμπαθής και επιλέγουμε να κάνουμε παρέα. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι το παιδί μας οφείλει να καλέσει το δικό τους στο πάρτυ του. Μηδέν κακία δεν υπάρχει ή τουλάχιστον έτσι το αισθάνομαι. Κανόνισε την επόμενη φορά να πας μαζί τους ένα θερινό.

Τα αναφέρω αυτό γιατί βρέθηκα σε αυτή την κατάσταση και το ξεκαθάρισα μέσα μου. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι πάρτυ σημαίνει χαλάρωση, διασκέδαση και ενθουσιασμός που μοιράζεται με αγαπημένους φίλους. Πάθη και μίση δεν χωρούν. Σκέφτηκα λοιπόν και το σκέφτηκα πολύ και κατέληξα: ας το αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα, και πάνω από όλα ηρεμία.

Με αφορμή το προβληματισμό για τη λίστα των προσκεκλημένων, αναθεώρησα και άλλα ζητήματα κλειδιά στη διοργάνωση ενός πάρτυ και αφού δεν πρόκειται για το βασιλικό γάμο, αποφάσισα τον κάτωθι 10λογο που θα υπηρετήσω από εδώ και στο εξής για ότι έχει να κάνει με τα πάρτυ των παιδιών και τον μοιράζομαι.

10λογος του Παιδικού Πάρτυ

1. Κράτα μεγάλο καλάθι στην αρχή, στα πρώτα χρόνια τους και μικρό όσο μεγαλώνουν – Μέχρι τα 7 δηλαδή μέχρι και τη Β’ Δημοτικού θα πρότεινα να καλεί κανείς αν μπορεί όλη την τάξη αλλά μετά τα 7 μερικοί μόνο καλοί φίλοι. Άλλωστε μέχρι τα 7 οι φιλίες είναι ακόμα πολύ θολές με κάποιες εξαιρέσεις. Ακόμα και αργότερα, καθημερινά προκύπτουν θέματα και αλλαγές στις ισορροπίες των σχέσεων αλλά τα παρεάκια μάλλον έχουν αρχίσει να σχηματίζονται.

2. Μην ξοδέψεις τόσο ώστε να χάσεις τον ύπνο σου – υπάρχουν για όλα οικονομικές λύσεις ειδικά αν πιάνουν και λίγο τα χέρια σου.Από τα μικρά δώρα, τις χειροποίητες προσκλήσεις και γιατί όχι και τα παιχνίδια στο παρτυ – ένας αυτοσχέδιος κρυμμένος θησαυρός είναι πάντα μια υπέροχη ιδέα. Εδώ το πάρτυ της Βάλιας για τα 4α γενέθλιά της με την DIY τσάντα για δώρο. Και εδώ μια ιδέα για περιτύλιγμα των δώρων. Και εδώ θα βρείς τον τρόπο να φτιάξεις ένα Jet Craft για ένα Space Party

3. Δώσε τους προτεραιότητα στη σκέψη – ότι πιθανώς αρέσει σε εσένα και εμένα δεν αρέσει και στα παιδιά μας. Η Βάλια στο φετινό της πάρτυ επέλεξε θέμα Troll Hunters……Μπορεί να σε εκπλήξουν θετικά με τις ιδέες τους.

4. «Βάλε πινέζα» στο μυαλό ότι δεν πρόκειται για πάρτυ κοινωνικής αναρρίχησης – δεν πρόκειται για πάρτυ δημοσίων σχέσεων αλλά για το πάρτυ του παιδιού σου που θέλει να έχει τις δικές του αναμνήσεις με τον απλό παιδικό τρόπο.

5. Αναζήτησε εναλλακτικούς τρόπους, χώρους και τρόπους διασκέδασης. Θα εκπλαγείς με το πόσα πράγματα μπορούν να γίνουν out of the box. Τα δύο τελευταία χρόνια στα κορίτσια διοργανώνω πάρτυ δράσης είτε στο Adventure Park στη Μαλακασα είτε στο ΟΑΚΑ Indoor Climbing. Δείτε εδώ το πάρτυ της Βάλιας με θέμα το Flamingo στο ΟΑΚΑ Indoor Climbing

6. Θυμίσου ότι το παιδικό πάρτυ δεν αποτελεί αφορμή κοινωνικής συνεύρεσης με φίλους που δε βλέπεις και δε βλέπω – ας τους δω άλλη στιγμή με καταλληλότερες συνθήκες. Άλλωστε πόσο χρόνο έχω να μιλήσω με όλους στο πάρτυ του παιδιού μου;

7. Προσκαλούμε μόνο εκείνους που μας κάνουν πάντα να χαμογελούμε – όχι γιατί οι άλλοι δεν είναι ευχάριστοι αλλά να υπάρχει και η χημεία. Μπορεί και εκείνους να μην τους κάνει να χαμογελούν το δικό μου παιδί.

8. Τα candy bars μπορείς και να τα αποφύγεις – είναι τελικά πολύ ακριβά και έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες στα δόντια των παιδιών – αρκούν μερικά έξυπνα γλυκά και σε λογικές ποσότητες

9. Μην το συζητάς μαζί τους 6 μήνες πριν. Οι γνώμες και οι απόψεις αλλάζουν και εσύ θα βρεθείς να τρέχεις για να ακυρώνεις χώρους. Πάρτε μαζί μια απόφαση 1 μήνα πριν το πάρτυ – και τόνισέ τους ότι θα είναι οριστικό και αμετάκλητο (ο χώρος, το θέμα κ.α).

10. Χαλάρωσε, χαλάρωσε – It’s Party Time. Ένα πάρτυ στο αγαπημένο σας πάρκο μπορεί να είναι υπέροχο

Π

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment