Ο Σαλιγκαγκάριν πάει στ’ άστρα

0 Comments 🕔08:39, 21.Οκτ 2017

Ο Σαλιγκαγκάριν πάει στ’ άστρα

Θα ξεκινήσω με το οξύμωρο που αγαπώ σε αυτό το βιβλίο – ο ήρωας και πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είναι ένα σαλιγκάρι. Ένα πλάσμα άρρηκτα συνδεδεμένο στο μυαλό μας με την αργή και νωχελική κίνηση, εντάξει κουβαλάει ολόκληρο σπίτι στην πλάτη του που το καθιστά εκ φύσεως ανεξάρτητο αλλά επιμένω ένα σαλιγκάρι δεν θα το επέλεγες για ταινία δράσης.

Ο Σαλιγκαγκάριν πάει στ’ άστρα

Στη προκειμένη περίπτωση όμως, το σαλιγκάρι μας είναι ο τρομερός Σαλιγκακάριν, έμπνευση υπέροχη του δημιουργού του Νίκου Παναγιωτόπουλου που παίζοντας με τις λέξεις, συνδέει χιουμοριστικά τη γη του σαλιγκαριού με το φεγγάρι και το διάστημα του αστροναύτη μας Γκακάριν (για την ιστορία μας ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη γη και ταξίδεψε στο διάστημα τον Απρίλιο του 1962).

Τι λοιπόν κοινο έχει ο Σαλιγκαγκάριν μας με τον Γιούρι Γκαγκάριν; Μία και μόνο μία. Την έντονη επιθυμία του να γνωρίσει τον κόσμο. Να δει τι κρύβεται πίσω από τον μικρόκοσμο της γειτονιάς του.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Ο Σαλιγκαγκάριν της ιστορίας μας, ένα ανυπόµονο και πεισµατάρικο σαλιγκάρι, ξεκινάει το µεγάλο ταξίδι για να δει τον κόσµο πέρα από τα λάχανα όπου γεννήθηκε.

Ο Σαλιγκαγκάριν πάει στ’ άστρα

Ο Σαλιγκαγκάριν πάει στ’ άστρα

Εκεί έξω, στα άγνωστα και απάτητα µέρη που διασχίζει, ρισκάροντας τη ζωή του, κανείς δεν τον διαβεβαιώνει πως θα βγει κερδισµένος. Αντίθετα όλοι γύρω του, φαίνεται να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το όνειρό του και κάνουν τα πάντα για να τον αποτρέψουν.

Εκείνος όµως είναι σίγουρος. Παίρνει τη μεγάλη απόφαση και ξεκινάει. Και η τύχη φαίνεται πως σίγουρα βοηθάει τους τολµηρούς.
Το ταξίδι του θα ξεκινήσει και αν και στην αρχή φάνταζε εύκολο και μικρό, κάθε βήμα του, τον οδηγεί και πιο πέρα ακόμα πιο μακριά, σε συνθήκες αντίξοες που τον έκαναν ακόμα και να αμφιβάλλει κάποιες φορές για το δρόμο που έχει πάρει αλλά να συνεχίζει να επιμένει – η επιστροφή στην άγνοια και την ανία φάνταζε αποκαρδιωτική.

Ο Σαλιγκαγκάριν πάει στ’ άστρα

Ο Σαλιγκαγκάριν πάει στ’ άστρα

Τότε είναι που θα βρεθεί στο δρόμο του ο Δόκτωρ Σάλι Γκάρι (απίστευτα εφευρετικό όνομα) που θα του δείξει έναν άλλο δρόμο να γνωρίσει τον κόσμο: εκείνο της σοφίας και της γνώσης. Περιστοιχισμένος από βιβλία και ιστορίες, βουτάει στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, κοιτάει και μαθαίνει για τα άστρα, γνωρίζει τους μεγάλους εξερευνητές του κόσμου και κάνει νοερά μαζί τους τα ταξίδια τους.

Ο Σαλιγκαγκάριν πάει στ’ άστρα

Θα ανακαλύψει τα όριά του, αλλά και τη χαρά τού να αναζητάς κάθε µέρα περισσότερα. Και θα καταφέρει να φτάσει εκεί όπου κανένα σαλιγκάρι δεν έφτασε ποτέ!

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το καταπληκτικό θέμα: πως μπορεί ένα βιβλίο να προβληματίσει, να σαγηνεύσει αλλά και να ενθαρρύνει την τόλμη και το θάρρος στη ζωή.

Ο Σαλιγκαγκάριν πάει στ’ άστρα

Πως είναι ικανές μερικές μόνο σελίδες λιτής εικονογράφησης με ήρωα ένα σαλιγκάρι να σου διδάξουν σιωπηλά την ομορφιά της ζωής όταν αφουγκράζεσαι το όνειρό σου, όταν αντιλαμβάνεσαι τις βαθιά ριζωμένες επιθυμίες σου και θέλεις να ανοίξεις τα φτερά σου. Χωρίς όμως να σου εγγυάται κανένας ότι η διαδρομή θα είναι πάντα ευχάριστη. Στη γωνία σε περιμένουν η δυσπιστία, η δειλία, ο φόβος και η ειρωνεία.

Η ζωή είναι για τους τολμηρούς – εισπνοή λοιπόν και βουτιά στον υπέροχο ωκεανό της.

Η εικονογράφηση του Αλέκου Παπαδάτου, με πένες και πινέλα έχει πετύχει να δημιουργήσει έναν πρωταγωνιστή τόσο χαριτωμένο και γλυκό που θέλεις να γίνει φίλος σου για να τον αγκαλιάσεις.

Ο Σαλιγκαγκάριν πάει στ’ άστρα

Ο Σαλιγκαγκάριν πάει στ’ άστρα, Εκδόσεις Μεταίχμιο
Συγγραφέας: Nίκος Παναγιωτόπουλος Ο Σαλιγκαγκάριν πάει στ’ άστρα
Εικονογράφος: Αλέκος Παπαδάτος
Σελίδες: 44
Σκληρό εξώφυλλο
Παιδιά 5+

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment 

Your email address will not be published. Required fields are marked *