Ένα πράσινο τηλέφωνο – Μια γλυκιά ιστορία για την απώλεια

0 Comments 🕔12:03, 30.Νοέ 2017

Ένα πράσινο τηλέφωνο – Μια γλυκιά ιστορία για την απώλεια

H απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου οδυνηρή. Πόσο μάλλον όταν αυτό το πρόσωπο είναι η γιαγιά που στα μάτια ενός παιδιού δεν είναι άλλο από το ίδιο το πρόσωπο της ανευ όρων αγάπης, πασπαλισμένης με τα χατίρια και την ικανοποίηση όλων των επιθυμιών. Είναι το πρόσωπο το φωτεινό, το χαμογελαστό, το έτοιμο για αγκαλιά, γεμάτο γλύκα και πολλά ναι. Είναι το πρόσωπο που όλα τα όχι βρίσκουν ένα πελώριο τοίχο απόκρουσης.

Ακόμα θυμάμαι τα μεσημέρια μου δίπλα στη γιαγιά. Και κάθε φορά που τη σκέφτομαι αναρωτιέμαι αν το ξύλινο παλιό ραδιόφωνο πάνω στη εταζέρα θα μπορούσε να πιάνει στα ερτζιανά του τη δική της φωνή να με καλωσορίζει το μεσημέρι όταν επέστρεφα από το σχολείο και να με καληνυχτίζει τα βράδια που στρωματσάδα κοιμόμουν στο δωμάτιό της ή το γλυκό τα καθησυχασμό σε κάθε πρόβλημα που μοιραζόμουν μαζί της.

Μακάρι να μπορούσα να γίνει για λίγο το δικό μου μυστικό τούνελ που θα με οδηγούσε έστω και για λίγο πλάι της να τα ξαναπούμε. Ο Σταύρος της ιστορίας μας ανακαλύπτει το δικό του Μυστικό κανάλι – ένα πράσινο τηλέφωνο. Και κάπως έτσι ξεκινάει η γλυκιά και μελαγχολική ταυτόχρονα ιστορία μας το Ένα Πράσινο Τηλέφωνο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

ένα πράσινο τηλέφωνο

Η ιστορία μας

Ο μικρός Σταύρος ζει με τους γονείς του, Λευτέρη και Αγγελική, την αδελφή του Σοφία και τη γιαγιά του Ευδοκία, ήρεμος και ευτυχισμένος . Μέχρι που φθάνει η στιγμή που η γιαγιά, φεύγει από τη ζωή. Τότε ο Σταύρος την αναζητάει καθημερινά. Δίχως να έχει απολύτως κατανοήσει τον τόπο προορισμούς της, στο μυαλό του η γιαγιά μετά την αρρώστια της μετακόμισε σε μια όμορφη και ήσυχη αλλά μακρινή γειτονιά, όπου απλά δεν πιάνει το τηλέφωνο.

ένα πράσινο τηλέφωνο

ένα πράσινο τηλέφωνο

Έτσι κι ο Σταύρος θέλοντας να μιλήσει στη γιαγιά του, παίρνει στα χέρια του ένα πλαστικό παιχνίδι, ένα πράσινο τηλέφωνο, και με σύνδεση τη φαντασία του συνομιλεί με την αγαπημένη του γιαγιά!

Το αγάπησα και το ένιωσα

Ένα απολύτως ευαίσθητο και συγκινητικό βιβλίο που καταπιάνεται με την απώλεια. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν συχνά μεγάλα οικογενειακά και κοινωνικά θέματα που δεν είναι πάντα εύκολα να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν συναισθηματικά, ειδικά όταν δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένα. Υπάρχουν απορίες, και ερωτήματα που δεν είναι πάντα εύκολο να εκφράσουν, να μοιραστούν ή να συζητήσουν – όπως άλλωστε ισχύει καμιά φορά και με τους ενήλικες.

ένα πράσινο τηλέφωνο

Το τεράστιο και συγκινησιακό θέμα του θανάτου δε μπορούμε παρά να το προσεγγίσουμε με απλό, κατανοητό τρόπο προσφέροντας ταυτόχρονα μια συναισθηματική ασφάλεια.
Το πράσινο τηλέφωνο είναι ένα υπέροχο εργαλείο για να μιλήσουμε για εκείνους που φεύγουν, δεν ξαναγυρίζουν αλλά ζουν πάντα στη μνήμη μας. Η μνήμη που μπορεί να γίνει ένα υπέροχο μέρος διαλόγου και συνομιλίας με τους αγαπημένους μας.

Γιατί ότι έχουμε ζήσει, ότι έχουμε συζητήσει, ότι έχουμε νιώσει μαζί τους είναι καλά φυλαγμένο σε αυτό το όμορφο μέρος της μνήμης και μπορούμε πάντα να κουρνιάσουμε εκεί, να αφεθούμε για λίγο και να τους ξαναφέρουμε κοντά μας.

Η εικονογράφηση της Γεωργίας Στύλου, δημιουργεί ένα αρμονικό σύνολο και προσθέτει στο συναίσθημα δίχως να προκαλεί εντάσεις και θυμό. Απαλύνει και ηρεμεί.

ένα πράσινο τηλέφωνο

ένα πράσινο τηλέφωνο

ένα πράσινο τηλέφωνο

Το πράσινο βιβλίο ήρθε στο σπίτι μας και το είχα για λίγο αφήσει σε ένα ράφι. Εκείνη ένα βράδυ το επέλεξε να το διαβάσουμε. Κάθε λέξη, κάθε σελίδα και ένας κόμπος στο λαιμό μου, αλλά συνέχιζα. Και φθάσαμε στο τέλος και εκείνη με κοίταξε στα μάτια και μου είπε: Μαμά είναι τόσο συγκινητικό!

Και μιλήσαμε και συνεχίζουμε να μιλάμε για το θέμα της απώλειας και του θανάτου, χωρίς φόβο, χωρίς άρνηση. Γιατί ποιος μπορεί να αρνηθεί το συναίσθημα όταν ξεχειλίζει και όταν αναζητάει ένα νησί για να αράξει; Άρνηση του συναισθήματος, σημαίνει άρνηση της ύπαρξης του άλλου, άρνηση του τι έζησα μαζί του.

Ας μιλήσουμε λοιπόν, ας μοιραστούμε και ας κλάψουμε για ότι χάθηκε ή μπορεί να χαθεί. Είναι άλλωστε ένα τελευταίο χειροκρότημα στη ζωή.

Συγγραφέας: Κατερίνα Δημόκα
Εικονογράφος: Γεωργία Στύλου
Σελίδες: 48
Εκδόσεις Μεταίχμιο

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment 

<