Αύρα, το άλογο Ολυμπιονίκης – Πραγματικές και όχι πολύ γνωστές ιστορίες που γίνονται παιδικά αφηγήματα

0 Comments 🕔08:34, 19.Feb 2019

Κείμενο: Αμαλία Μουστάκη
Φωτογραφίες: © Πέπη Νικολοπούλου

Αναγνωστικά έβρισκα πάντα πως έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι ιστορίες, και όχι η Ιστορία. Αλλά και εκπαιδευτικά, έχω αντιληφθεί πως πολύ περισσότερο εντυπώνονται στη μνήμη οι ιστορικές πληροφορίες όταν δεν παρατίθενται απλώς, αλλά όταν προκύπτουν μέσα από τις προσωπικές ιστορίες απλών ανθρώπων, που βρίσκονται μεν στο περιθώριο του ιστορικού γίγνεσθαι, αλλά το ενδύουν με συναισθηματικές διαστάσεις που μιλούν διαχρονικά στις ανθρώπινες ψυχές.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως έχει αντιληφθεί και ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, ο οποίος στη σειρά “Απρόσμενοι Φίλοι” συμπλέκει πραγματικά γεγονότα, ανθολογήμενα από ιστορικές πηγές, με το παραμυθικό στοιχείο, και δημιουργεί τρία νέα, δικά του κείμενα, σπουδαία παραδείγματα ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης.

Η ιστορία που διαβάσαμε εμείς αφορά την Αύρα, μία φοράδα που στους 67ους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, το 512 π.Χ. θα καταφέρει να τερματίσει πρώτη μεν στους αγώνες της ιπποδρομίας, χωρίς τον αναβάτη της δε. Πώς συνέβη αυτό; Πώς είναι δυνατόν να στεφθεί Ολυμπιονίκης ένα άλογο και όχι ο αναβάτης του; Και οι Ελαννοδίκες; Θα δεχτούν τελικά να το στεφανώσουν με τον κότινο;

Ο Παπαθεοδώρου αντλεί την ιστορία από τον Παυσανία και αριστοτεχνικά στήνει την ολυμπιακή κούρσα, με τον αγωνιώδη ρυθμό της, χωρίς να αναλώνεται σε γλαφυρές περιγραφές που θα κούραζαν τους μικρούς αναγνώστες.

Η ένταση, προκύπτει από την ίδια τη δύναμη του ξεχωριστού αυτού περιστατικού και δίνεται με ντοκυμαντεριστικο, αν μας επιτρέπεται, παλμό. Οι ανατροπές και οι παραστατικοί διάλογοι, αρκούν για να μας μεταφέρουν στις πραγματικές συνθήκες, να βρεθούμε για λίγο κι εμείς ανάμεσα στους θεατές, στην Ολυμπία, εκείνο το καλοκαίρι του 512 π.Χ.

Ξεχωριστή μνεία στην εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή, σε χρώματα που θυμίζουν έντονα τα ερυθρόμορφα αγγεία της αρχαιότητας. Λιτές, σχεδόν δωρικές ζωγραφιές, που βοηθούν όμως τη φαντασία του αναγνώστη να αναπαραστήσει στο μυαλό του την ιπποδρομία και το στάδιο. Στις τελευταίες σελίδες, o συγγραφέας παραθέτει την πραγματική ιστορία της Αύρας και μερικές πληροφορίες που θα αποτελέσουν μία πρώτη προσέγγιση για τα αθλήματα, τους κανονισμούς, τα βραβεία του τότε και θα τροφοδοτήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών γύρω απο τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Συνοψίζοντας, πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο που αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να εισαγάγουμε τα παιδιά στην ιδέα του αθλητισμού, σε έννοιες όπως η πειθαρχία, ο στόχος και η δύναμη και η επιμονή και για όλους αυτούς τους λόγους θα άξιζε να βρίσκεται όχι μόνο στη δική μας, αλλά και σε κάθε σχολική βιβλιοθήκη.

Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης,

Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή, εκδ. Καστανιώτης

Για παιδιά από 5 ετών.

 

Άλλοι τίτλοι της σειράς

Η σειρά περιέχει και 2 ακόμα τίτλους. Το «Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου», μια ιστορία αυτοθυσίας και βαθιάς αίσθησης του καθήκοντος που συνέβη το 1918, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ένα εκπαιδευμένο περιστέρι περνά πάνω από τις γραμμές του εχθρού, τραυματίζεται βαριά από τα πυρά, αλλά καταφέρνει να μεταφέρει το μήνυμα απόγνωσης των αποκλεισμένων στρατιωτών στο αρχηγείο τους κι έτσι τελικά να τους σώσει.

Και τον τίτλο «Τόνγκο το σκυλί των πάγων» που περιγράφει μια ασυνήθιστη σκυταλοδρομία φαρμάκων από σκυλιά έλκηθρου, που έγινε στις αρχές του 20ού αιώνα στην Αλάσκα με σκοπό να σωθεί ένα απομονωμένο χωριό από την επιδημία που είχε ξεσπάσει. Το κατόρθωμα του Τόγκο, ο σκύλος αρχηγός της ομάδας, έμεινε στην Ιστορία ως παράδειγμα επιμονής, δύναμης και γενναιότητας και συζητιέται ακόμα και σήμερα στις παγωμένες εκτάσεις της Αλάσκας.

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment