Σε μια δέσμη Φωτός, Μια ιστορία για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν – Διαβάσαμε

0 Comments 🕔08:36, 24.Sep 2019

Πόσα άραγε πράγματα μπορούν να ξεκινήσουν από μια σταματημένη, στο μυαλό μας πυξίδα που δείχνει συνεχώς στο Βορρά; Πόσες άραγε σκέψεις μπορούν να πυροδοτήσουν ι συνεχείς απαντήσεις σε ερωτήματα που βομβαρδίζουν μια διδακτική ώρα και μοιάζουν να εμποδίζουν την ολοκλήρωση του μαθήματος;

Πόσες άραγε ιδέες μπορεί να εκκολαφθούν πάνω σε ένα ποδήλατο, απλώς παρατηρώντας αρχικά νωχελικά και στη συνέχεια με περισσότερο ενδιαφέρον, τις ακτίνες της ρόδας να περιστρέφονται ρυθμικά, κόβοντας τις δέσμες φωτός του ήλιου; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, μπορούν να βρεθούν στις σελίδες του βιβλίου Σε μια δέσμη Φωτός, Μια ιστορία για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Στο βιβλίο ταξιδεύουμε στο χρόνο και παρακολουθούμε τη ζωή και πολλές από τις σκέψεις του ιδιοφυούς Άλμπερτ Αϊνστάιν, ενός φωτισμένου μυαλού που τα πρώτα του βήματα στον κόσμο, τίποτα δεν φανέρωνε το εύρος και το βάθος του επιστημονικού του εκτοπίσματος.

Ο Άλμπερτ στα τρία του χρόνια μπορούσε να εκφέρει δύο τρεις μόνο λέξεις. Κοίταζε γύρω του, περιεργαζόταν τα πάντα και συνεχώς αναρωτιόταν. Στο σχολείο, οι ερωτήσεις του έπεφταν βροχή, κάτι που δεν ήταν αποδεκτό σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά πρότυπα. Η περιέργειά του συνεχώς αυξανόταν, και άρχισε να διαβάζει ασταμάτητα οτιδήποτε υπήρχε σχετικά με το φως και τον ήχο. Τη θερμότητα, το μαγνητισμό, και τη βαρύτητα – τι ήταν αραγε αυτό που εμποδίζει το φεγγάρι να πετάξει σαν μπαλόνι στο διάστημα;

Αρχισε να ανακαλύπτει μια νέα, μυστική γλώσσα, τη γλώσσα των αριθμών και να μελετά ενεργά και με πάθος την κίνηση όταν απλώς παρατήρησε τον καπνό της πίπας του να κάνει δαχτυλίδια και να εξαφανίζεται στον αέρα αλλά και έναν κύβο ζάχαρης να λιώνει μέσα στο τσάι του. Όλα όσα συγκέντρωσε με την μελέτη, την παρατήρηση και τη σκέψη του, τα έγραψε σε θεωρίες και συνεχώς τις ταχυδρομούσε σε επιστημονικά περιοδικά. Και πολλοί ήταν εκείνοι που ενδιαφέρθηκαν και ήθελαν να μάθουν περισσότερα. «Είσαι ιδιοφυία Αλμπερτ» του δήλωναν.

Η Jennifer Berne και ο Vladimir Radunsly έφτιαξαν ένα βιβλίο που παρακολουθεί τη ζωή του ‘Αλμπερτ, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα γεμάτα περιέργεια, γέλιο, επιστημονικές αναζητήσεις αλλά και τρυφερές προσωπικές στιγμές.

To κείμενο της Jennifer Berne είναι λιτό και ταυτόχρονα, δίνει μια εξαιρετική πρώτη γεύση των βασικών θεωριών φυσικής με τρόπο κατανοητό, έξυπνο και χιουμοριστικό ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτό από παιδιά άνω των 7 ετών.  Άλλωστε και ο ίδιος ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διέθετε την ικανότητα να «οπτικοποιεί» τις θεωρίες στο μυαλό του και να τις στηρίζει σε καθημερινά παραδείγματα. Στο τέλος του βιλίου, μπορεί κανείς να διαβάσει μερικά σημαντικά και ενδιαφέροντα σημεία του έργου του.

Εξαιρετική η προσέγγιση να παρουσιαστεί και η ανθρώπινη, χαλαρή και αντισυμβατική πλευρά του ιδιοφυούς αυτού επιστήμονά: απολάμβανε τις βόλτες με τη βάρκα του, να περπατάει ξυπόλυτος, να απολαμβάνει ένα χωνάκι παγωτό, να παίζει βιολί και να φοράει παλιά ξεχειλωμένα πουλόβερ.

Ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο, εικονογραφημένο με λιτό και συνάμα εξαιρετικής αισθητικής με την ώχρα και τις λεπτές γραμμές μιας πένας σαν σκίτσα, να «ηγούνται» στην καλλιτεχνική προσέγγιση, δημιουργώντας νοσταλγικές εικόνες, «ελαφριές» και παιχνιδιάρικες. Σοβαροφάνεια μηδέν!

Το βιβλίο σε Μια Δέσμη Φωτός, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Το κείμενο της Jennifer Berne οι εικόνες του Vladimir Radunsly αποτυπώνουν απόλυτα την έντονη γοητεία του Αϊνστάιν και την περιέργεια για τον κόσμο και το χιούμορ και το πάθος του για τη ζωή.

Μην το χάσετε!

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment