10λογος για εμάς τους γονείς για τις διακοπές

0 Comments 🕔12:33, 10.Απρ 2017

Γράφει η Ευγενία Μαστοράκη, Lexiscenter MSc Λογοπεδικός

Πλησιάζουν οι Πασχαλινές διακοπές. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά; Αν σκεφτούμε την ετοιμολογία της λέξης «διακοπές» έχουμε και την απάντηση. Διακοπές σημαίνει διακόπτω οτιδήποτε έκανα ή κάναμε ως τώρα για ένα συγκεκριμένο διάστημα.

10λογος για εμάς τους γονείς για τις διακοπές

1. Βάλτε στο αθόρυβο και βαθιά μέσα στην τσάντα, το smartphone σας ΤΩΡΑ.
Το κινητό σας, μπροστά στην ρουτίνα, την εργασία σας, τον προγραμματισμό και τη βιασύνη σας να τα προλάβετε όλα και σωστά, είναι ο σωτήρας σας και ο βοηθός σας. Παρόλα αυτά καλό είναι οι διακοπές σας να περιέχουν και την διακοπή της συνεχόμενης επαφής με αυτό. Η δύναμη των αναμνήσεων είναι μοναδική.

10λογος για εμάς τους γονείς για τις διακοπές

Φέτος λοιπόν, μιλήστε μέσω του παραδείγματος στο παιδί σας. Η απομάκρυνση, από το κινητό σας τηλέφωνο θα δώσει αμέριστη χαρά στο παιδί σας αλλά και σε εσάς.

2. Αφήστε τα παιδιά να παίξουν ελεύθερα.
Τρίτη και Πέμπτη θεατρικό παιχνίδι. Δευτέρα ζωγραφική, Τετάρτη και Σάββατο ποδόσφαιρο και μουσικοκινητικό παιχνίδι. Η πιο σημαντική δουλειά ενός παιδιού για την ισορροπημένη εξέλιξή του είναι το παιχνίδι. Όχι το οργανωμένο αλλά το ελεύθερο. Μελέτες δείχνουν ότι με το πέρασμα του χρόνου τα παιδιά αναλογικά περνούν όλο και λιγότερο χρόνο παίζοντας ελεύθερα.

10λογος για εμάς τους γονείς για τις διακοπές

Φέτος λοιπόν αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν, να μηχανευτούν μόνα τους παιχνίδια και να μπουν μέσα σε αυτό. Χωρίς να ακούσουν πολλές φορές το «σε λίγο φεύγουμε», « μάζεψε αυτό που άπλωσες» ή τα «καλαμάκια δεν είναι παιχνίδι». Μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι μαθαίνουν και γι αυτό λέγονται άλλωστε και ΠΑΙΔΙΑ. Γιατί η δουλειά των παιδιών είναι να ΠΑΙΖΟΥΝ.

3. Τα σχολικά βιβλία κλείνουν για δυο βδομάδες εντελώς.
Μα να μην κάνουμε ούτε μια επανάληψη;
Στην διαδικασία της μάθησης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και το κομμάτι της παύσης . Γιατί όμως ;Γιατί ακόμα και τα ίδια τα παιδιά κατανοούν με την επιστροφή τους ότι, πράγματα που είχαν κατακτήσει υπάρχουν ακόμα εκεί. Δεν μαθαίνουμε κάτι για να το συντηρούμε μόνο με την επανάληψη και τη συνεχή εξάσκηση. Εάν έχουμε κατακτήσει τον μηχανισμό πχ της πρόσθεσης, είτε κάνουμε κάθε μέρα προσθέσεις με μολύβι και χαρτί, είτε δεν κάνουμε τίποτα πάλι, η γνώση αυτή δεν φεύγει.

Εάν πάλι νοιώθετε ότι το παιδί θα βοηθηθεί με κάτι τέτοιο, κρατήστε και πάλι κλειστά τα βιβλία και κάντε προσθέσεις την ώρα που βάφετε αυγά, την ώρα που παίζετε κυνήγι θησαυρού στον κήπο, στο δάσος ή και μέσα στο σπίτι.

4. Εφαρμόστε ή καθιερώστε οικογενειακά έθιμα.
Αν δεν έχετε ήδη, τότε φέτος είναι η ευκαιρία να αποκτήσετε το δικό σας οικογενειακό πασχαλινό έθιμο.

10λογος για εμάς τους γονείς για τις διακοπές

Και πως δημιουργώ ένα οικογενειακό έθιμο;
Σκεφτείτε τι είναι αυτό που αρέσει πολύ στα παιδιά και σε εσάς και καθιερώσετε το. Για παράδειγμα, κάντε μια κατασκευή για πασχαλινά φαναράκια, δημιουργήστε γεμιστά σοκολατένια αυγά κλπ.

5. Επισκεφθείτε ένα βιβλιοπωλείο οικογενειακώς.
Αρχικά και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα οικογενειακό έθιμο διακοπών προκειμένου να μειώσει την αγωνία σας να μην χάσει το παιδί τον πολύ ωραίο ρυθμό ανάγνωσης που έχει κατακτήσει.

Ωστόσο υποσκαφθείτε οικογενειακώς ένα βιβλιοπωλείο για να αγοράσετε όλοι, μικροί και μεγάλοι από ένα βιβλίο της επιλογής σας για να διαβάζετε τα μεσημέρια των διακοπών, στην ώρα της χαλάρωσης. Ναι κάνουν και οι γονείς διακοπές!!!!! Και ίσως να θέλουν να χαλαρώσουν. Παράλληλα με αυτή σας την πρωτοβουλία διδάσκετε την φιλαναγνωσία!!! Μετά από χρόνια θα μετράτε και θα συζητάτε για το ποιο βιβλίο είχατε αγοράσει στις τάδε διακοπές.

6. Ρίξτε τους ρυθμούς για τα πάντα.
Ας γίνουμε λίγο πιο αργοί. Δεν μας κυνηγά κανείς. Ας μιλάμε πιο ήσυχα και ήρεμα. Με αυτό τον τρόπο, ακόμα και μια βαρετή δουλειά του σπιτιού, ή μια απλή συζήτηση μπορεί να γίνει μια ευκαιρία για να δεθείτε με τα παιδιά σας ακόμα περισσότερο.

10λογος για εμάς τους γονείς για τις διακοπές

Ίσως στην καθημερινότητα να μην δίνουμε σημασία σε τέτοια μικρά πράγματα γιατί βιαζόμαστε, τρέχουμε, αγωνιούμε. Φέτος ας κάνουμε διάλλειμα από τον μαραθώνιο βιασύνης και υποχρεώσεων. Να θυμάστε πάντα ότι «Ήρεμοι γονείς σημαίνει ήρεμα παιδιά».

7. Δώστε τους τον «έλεγχο» σε κάποια πράγματα.
Ας επιλέξει τί φαγητό θα φάτε το μεσημέρι. Ποιά επίσκεψη θα κάνετε πρώτα. Με τί τρόπο θα βάψετε φέτος τα αυγά και τι σχήμα θα έχουν τα φετινά σας κουλουράκια. Ας έχει τον πρώτο λόγο για κάποια πράγματα. Πέρα από την ανάγκη που έχουν όλα τα παιδιά να νιώθουν ότι ελέγχουν πράγματα ή και καταστάσεις, αυτό είναι κάτι που θα κληθούν να κάνουν στα αλήθεια ως ενήλικες. Αυξήστε τις πιθανότητες να το κάνει καλύτερα.

10λογος για εμάς τους γονείς για τις διακοπές

8. Τα αστεία δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν.
Οπότε μην τα παίρνετε όλα στα σοβαρά. Την στιγμή της διαφωνίας πάρτε βαθιά αναπνοή και κάντε ένα αστειάκι και θυμηθείτε ότι, για πολλά πράγματα δεν υπάρχει «οδηγός» με σωστούς ή λάθους τρόπους μεγαλώματος. Αυτές τις διακοπές ας είμαστε πιο διαλλακτικοί.

9. Αλλάξτε παραστάσεις.
Επισκέψεις, πικ νικ στην παραλία, εκδρομές στην φύση, θέατρο, απλοί περίπατοι στο δάσος τρώγοντας παγωτό πρέπει να έχουν την τιμητική τους.

10λογος για εμάς τους γονείς για τις διακοπές

10. Τα σε αγαπώ ας είναι αμέτρητα.
Δώστε διπλάσιες ή και τριπλάσιες ποσότητες φιλιών, αγκαλιές και πείτε λόγια αγάπης. Μόνο καλό θα κάνουν σε όλους.

10λογος για εμάς τους γονείς για τις διακοπές

Στις φετινές διακοπές ας δείξουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στα παιδιά μας, ας τους δώσουμε παραπάνω ευκαιρίες για παιχνίδι, για χαλαρά μεσημέρια. Ας έρθουμε σε επαφή με την φύση και τις ομορφιές της. Τα αστεία, οι συζητήσεις και τα σε αγαπώ, ας μονοπωλήσουν αυτές τις διακοπές. Για μια ακόμα φορά ας μην ζαλίσουμε τα παιδιά με το ότι δεν συμφωνούμε να βλέπουν συνέχεια τάμπλετ, κινητό και τηλεόραση. Αλλά ας δουν εμάς να μην έχουμε καμία επαφή με όλα αυτά.

Αυτές τις ημέρες ας διακόψουμε εντελώς το διάβασμα του σχολείου και ας δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να δουν ότι το ελεύθερο διάβασμα ενός βιβλίου τα βοηθά μαγικά να ταξιδέψουν. Και εάν το παιδί σας δεν θέλει να διαβάσει ένα εξωσχολικό βιβλίο, διαβάστε το εσείς, και ας κάτσει δίπλα σας να σας ακούσει. Αυτές τις διακοπές τα παιδιά ας παίξουν πολύ.

—————————————————————————————————————————————-

Το άρθρο 10λογος για εμάς τους γονείς για τις διακοπές έχει γράψει η Ευγενία Μαστοράκη, MSc Λογοπεδικός που εδώ και μερικά χρόνια έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό Κέντρo: το Κέντρο Λόγου Γραφής και Επικοινωνίας ΛΕΞΙΣ. Ένας χώρος αξιολόγησης κι αποκατάστασης δυσκολιών που αφορούν στο παιδί, στον ενήλικα και στην οικογένεια καθώς επίσης και ένας χώρος για την προαγωγή του παιχνιδιού, τη δημιουργική απασχόληση όπου και έχει αναγνωριστεί ως προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη των νοητικών, κοινωνικών και ψυχικών δεξιοτήτων των παιδιών.

Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του και να μάθετε όλα όσα χρειάζεστε.

Χαριλάου Τρικόυπη 26 &
Λέσβου Κηφισιά
1ος όροφος
ΤΚ: 14562
Τηλ: 210 6254220

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment