Η υπόσχεση της Λευκής θεάς και ΌΛΑ μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο

0 Comments 🕔11:44, 02.Aug 2019

Κάποια βιβλία τα ξεχωρίζεις από το εξώφυλλο και μόνο, από τα χρώματα που μοιάζουν να υφαίνουν ιστορία ονείρου και σε προσκαλούν σε ένα ταξίδι συντροφιά τους. Γιατί ξέρεις βλέποντάς τα, ότι κάποιος τα αγάπησε πολύ, τα συνέθεσε, τα πρόσεξε και τα χάιδεψε πριν από εσένα, για εσένα μικρέ μου αναγνώστη. Και αυτά τα δύο βιβλία, από τις εκδόσεις Πατάκη, αρμονικά στους χρωματισμούς τους, με κάλεσαν σε μια καλοκαιρινή συνάντηση. Η υπόσχεση της Λευκής θεάς το ένα, από την Εύη Παπαδοπούλου και το βιβλίο Όλα μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο, από τον Βαγγέλη Ηλιούπολο σε εικονογράφηση Έφης Λαδά.

Η Υπόσχεση της Λευκής Θεάς

Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο της σειράς Αρχαιολογικά Παραμύθια, της αρχαιολόγου και συγγραφέως Εύης Παπαδοπούλου, μιας σειράς που περιλαμβάνει πρωτότυπες ιστορίες, βασισμένες ωστόσο σε κάποιο ιστορικό-αρχαιολογικό γεγονός σε πραγματικό χώρο και χρόνο, και σε ευρήματα που η αρχαιολογική σκαπάνη ανέσυρε, με στόχο να στρέψει για λίγο το ενδιαφέρον στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, μέσα από ανθρώπινες ιστορίες και γεγονότα ίσως άγνωστα στο ευρύ κοινό, ώστε να συγκινήσει, να διαδώσει γνώση αλλά και να διασώσει την πολιτιστική κληρονομιά μας.

Με σεβασμό στην επιστήμη αλλά και στον μικρό αναγνώστη, η Εύη Παπαδοπούλου, επιτυγχάνει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Είχε προηγηθεί, από το 2013, «Το ταξίδι της Κυμοθόης», το πρώτο αρχαιολογικό παραμύθι της συγγραφέα για τη βυθισμένη μυκηναϊκή πολιτεία της Γρόττας στη Νάξο, και «Το όνειρο του Νικία και της Μελίτης», με έμπνευση από τον θεό Απόλλωνα, και την ίδρυση του μαντείου του στους Δελφούς και τα Πύθια.

Στο τρίτο βιβλίο, βρισκόμαστε στην Πύλο της Μεσσηνίας και παρακολουθούμε την καθημερινή ζωή και τη λειτουργία του ανάκτορου που έχτισε, ο ξακουστός για τη δύναµή του, βασιλιάς Νέστορας. Στις σελίδες του, θα σταθούμε στην περίφημη τοιχογραφία της Λευκής Θεάς, μιας από τις πλέον γνωστές και εμβληματικές τοιχογραφίες του ανακτόρου, και της δημιουργού της Κεσσάνδρας που κρατούσε για πολύ καιρό μυστική την ταυτότητά της.

Μέσα από την ιστορία της Κεσσάνδρας, του Χαρίσιου και του Λυσίμαχου, θα μάθουμε για τη ζωή στην Πύλο, για τη λειτουργία ενός ανακτόρου που για έναν αιώνα, αποτελούσε οικονομικό, πολιτικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της μυκηναϊκής Μεσσηνίας, αλλά και για μια οικογένεια που αναλαμβάνει να περιγράψει την καταστροφή του ανακτόρου το 1200 π.Χ. από μία πυρκαγιά.

Μια εξαιρετική δουλειά που αξίζει να υπάρχει στα χέρια των παιδιών άνω των 8 ετών και φυσικά να είναι συμπληρωμένη από τα υπόλοιπα βιβλία.

Συγγραφέας: Εύη Παπαδοπούλου
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερότσου

ΟΛΑ μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο

Σε αυτό το βιβλίο, παρακολουθούμε την ιστορία ενός αγοριού που εδώ και καιρό, έχω εντοπίσει έναν άγνωστο άνδρα και για κάποιο ακαθόριστο λόγο, έχει βαλθεί να τον παρακολουθεί. Μια ημέρα θα το συναντήσει σε ένα συσσίτιο, και θα τον ακολούθήσει μέσα σε ένα καταφύγιο. Σελίδες έφευγαν από τις τσέπες του και το μικρό αγόρι, με προσοχή άρχισε να τις μαζεύει. Αυτός όμως ήταν και ο σκοπός του μυστηριώδη άντρα. Γιατί από καιρό και εκείνος με τη σειρά του, είχε εντοπίσει το μικρό αγόρι και ήθελε κάτι να του δείξει. Ποιος είναι όμως αυτός ο μυστηριώδης άντρας, τι ακριβώς κάνει με τις σελίδες στις τσέπες του κι τι είναι τελικά αυτό το καταφύγιο;

Το αγόρι θα μάθει πάρα πολλά δίπλα του, και κυρίως θα ζήσει πολλές και διαφορετικές ζωές, θα βιώσει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους.
Πώς όμως μπορείς να ζήσεις πολλές ζωές; Να νιώσεις ό,τι νιώθουν οι άλλοι; Να απολαύσεις ατέλειωτες περιπέτειες; Ένα πέπλο μυστηρίου που σίγα σιγά ξεδιπλώνεται και μας αποκαλύπτει πως κάθε βιβλίο μπορεί να γίνει μέρος των αναμνήσεων μας.

Ένα βιβλίο ύμνος στη φιλαναγνωσία και στην μοναδική δύναμη των σελίδων ενός βιβλίου να σε παρασύρουν σε κόσμους που διαφορετικά δεν θα μπορούσες να γνωρίσεις. Αυτό το βιβλίο τα έχει ΟΛΑ- Μυστήριο και ατμόσφαιρα, γνώση και όνειρο, κατανοητό κείμενο και σαγηνευτική εικονογράφηση από τη μοναδική Έφη Λαδά, βασικούς ρόλους και πολλούς πρωταγωνιστές, αφού εκτός από το αγόρι και το μυστηριώδη άνδρα, εμπρός μας θα περάσουν μορφές αγαπημένες, ο Τρελαντώνης, ο Κάπτεν Νέμο αλλά και ο Μικρός Πρίγκιπας.

Μια αξιόλογη δουλειά, από τις εκδόσεις Πατάκης.

Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικονογράφηση: Έφη Λαδά

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment