«Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο»…εμείς το απολαμβάνουμε.

0 Comments 🕔17:46, 19.Jan 2021

«Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο»…εμείς το απολαμβάνουμε.

Οι λέξεις δεν έχουν μελωδία. Οι συλλαβές τους δεν είναι νότες για να συνθέσουν μουσική. Όμως μπορώ με βεβαιότητα να σου μαρτυρήσω πως σε αρκετές περιπτώσεις οι λέξεις υφαίνουν τις πιο μελωδικές συνθέσεις.

Πριν μερικούς μήνες κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Μάρτης. Εκδόσεις που δεν μας έχουν συνηθίσει σε τετριμμένες προτάσεις αλλά ξεχωρίζουν συχνά με τα βιβλία που προτείνουν. Το βιβλίο «Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο» σε κείμενα Αργυρώς Πιπίνη και εικονογράφηση Ίριδας Σαμαρτζή σου επιφυλάσσει πολλές διαδρομές, εκπλήξεις και κόσμους να διαβείς.

Πριν ακόμα το ανοίξεις, πριν ακόμα ξεδιπλωθεί σελίδα τη σελίδα η κειμενική και παραστατική του αφήγηση, θα σε συναρπάσει η φόρμα του ίδιου βιβλίου. Η μορφή του που δε μοιάζει με άλλες. Η μορφή τύπου ακορντεόν ή concertina Book που από παιδιά κιόλας φτιάχναμε δίχως να γνωρίζουμε τον ορισμό, την χρήση του, την ιστορία αλλά φτιάχναμε χάρτινα παραβάν, φιόγκους, βεντάλιες απλώς διπλώνοντας τα χαρτιά σαν τα ακορντεόν. Μια μορφή που επιτρέπει στην ιστορία κυριολεκτικά να ξεδιπλώνεται, άνοιγμα με άνοιγμα και στο τέλος να μας δίνει μια ολοκληρωμένη θέαση της αφήγησης. Παρόμοια μορφή έχουμε ξαναδεί στην αγαπημένη Μεγάπολι και την Πυραμίδα των ζώων από τις εκδόσεις Κόκκινο.  Στην προκειμένη περίπτωση να σου αποκαλύπτει την γραφιστική οπτασία της Ίριδας Σαμαρτζή.

Με το κείμενο της Αργυρώς Πιπίνη θα ξεκινήσουμε ένα ονειρικό ταξίδι στον κόσμο του ύπνου εκεί που η θαλασσα ησυχάζει κι το φεγγάρι στον ουρανό αρμενίζει. Σε εκείνα τα μέρη όπου όλα τα όνειρα είναι ευπρόσδεκτα και δυνατά. Η διαδρομή είναι μεγάλη, διαρκής γιατί ο τόπος του ονείρου απέχει πολύ από τον εκείνου του ξύπνιου. Το ταξίδι μας έχει διάρκεια 7 ολόκληρες ημέρες. Και κάθε ημέρα θα είναι εξαίσια, ζηλευτή. Το πρώτο βράδυ θα βρούμε το φως μέσα στο σκοτάδι, μετά σε γάμους και χορούς θα βρεθούμε, με ζωντανή μουσική και ρυθμικά τραγούδια, και μετά καλεσμένοι θα είμαστε σε ένα τσάι νοσταλγικό για να θυμηθούμε για λίγο τα γράμματα και τα βιβλία συντροφιά με τα ζώα της ζούγκλας και τη ζέβρα τη γκρινιάρα και λίγο πριν το τέλος, να τραγουδάμε, τριγυρίζοντας σε μέρη του βορρά και της ανατολής. Και όταν τελειώσει και αυτή η εβδομάδα και ο ήλιος ξανανυστάξει και πάει για ύπνο, μέσα στο μουρμουρητό του εμείς κρυφά θα ξεκινήσουμε και πάλι το ταξίδι.

Ένα γραμμικό ταξίδι που ολοκληρώνεται, όχι με οριστική τελεία αλλά με ένα κόμμα, μια παύση για να γίνει κυκλικό και ξανά να ξεκινήσει. Ένα ανοιχτό τέλος για τους μικρούς αναγνώστες που δίχως περιορισμούς μπορούν να φτιάξουν με υλικό τα δικά τους όνειρα, τη προσωπική τους ιστορία.

Όταν ξεδιπλωθεί ολόκληρη η ιστορία, μας αποκαλύπτεται ένα παιδί, σκεπασμένο με το ζεστό του πάπλωμα, με ρέλια και κομμάτια γεμάτα νοσταλγία με το υπερμέγεθες σώμα του, ικανό να τα χωρέσει όλα, βιώματα, σκέψεις, όνειρα..  Άλλωστε από αυτά δεν είμαστε φτιαγμένοι;

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment