Το πουλόβερ -Μια έξοχη αλληγορική ιστορία με μεγάλη εμβέλεια νοημάτων και ιδεών

0 Comments 🕔10:34, 03.Mar 2020

Το μπλε (ή το κόκκινο) φαρδύ και ζεστό μου πουλόβερ έχει δεσπόζουσα θέση στη ντουλάπα μου. Φιγουράρει πάνω πάνω. Δε μπαίνει ποτέ σε συρτάρι, δεν αλλάζει θέση και κάθε πρωί με κλειστό ακόμα το μάτι, απλώνω το χέρι και το φορώ. Πάει με όλα. Και η σκουρίλα του, μανδύας αόρατος για να χωθώ άνετη στην θέση μου μέσα στο Μετρό και κανείς να μη με βλέπει. Από έφηβη με θυμάμαι με αυτό το αγαπημένο, χοντρό πουλόβερ. Καθόλου δεν έχει αλλάξει. Ούτε κα εγώ. Πίσω από αυτό κρύβομαι και χουχουλιάζω. Δεν το αλλάζω το παλιό μου μπλε πουλόβερ.

Με ένα πουλόβερ βγαίνω, χειμώνα καλοκαίρι, με ένα πουλόβερ περιφέρομαι βράδυ πρωί, και γίνομαι αόρατη, αθέατη, άοσμη και απαρατήρητη. Όπως ακριβώς και ο ήρωας του Δημήτρη Μπασλάμ.  Πόσο πολύ τον νιώθω. Οι πρώτες του σελίδες ανακουφιστικές, βάλσαμο. Τον ξέρω, τον «διαβάζω», τον αισθάνομαι αυτό τον χαριτωμένο κοκκινομάλλη.  Γιατί όταν έχεις περάσει εφηβεία με όλες τις αναποδιές της και τους ανηφορικούς της δρόμους, όταν έχεις νιώσει το βαρύ πέπλο της ασυμβατότητας, του βάρους των αδυναμιών σου που γιγαντώνονται όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε άλλους, τότε το μπλε σου το ζεστό πουλόβερ είναι η προστασία σου, το αλεξικέραυνό και η ομπρέλα σου στην καταιγίδα, η στολή παραλλαγής σου στον πόλεμο.

Και το ίδιο αυτό το μπλε μου το πουλόβερ, άλλες φορές βαραίνει και αυτό πολυκαιρισμένο, φθείρεται, μπολιάζει σκόνη, σιγά σιγά μαραίνεται, το χρώμα του αλλάζει και μαζί με αυτό και εγώ. Γκρινιάζω, κλαίω, αδυνατώ να το αλλάξω, κουράζω και κουράζομαι, κλείνομαι σε ένα κουκούλι ολόδικό μου. Εύκολα δε δραπετεύω. Και τότε το μπλέ μου το πουλόβερ, φθαρμένο, βρώμικο, μεταδίδει τους τους φόβους και τις αγωνίες μου, τη γκρίνια και την μιζέρια μου, και μολύνει όλους γύρω μου. Τον θυμάμαι κάθε φορά να μου φωνάζει: «βγάλτο επιτέλους. Βάλε το άλλο το χρωματιστό, το ανάλαφρο,  το δροσερό. Λίγο να σε φωτίσει. Για να σε δω και σε δεις ξανά. Όπως ξέρω και ξέρεις πως είσαι. Εσύ.»

Το βιβλίο του Δημήτρη Μπασλάμ είναι μια έξοχη αλληγορική ιστορία με μεγάλη εμβέλεια νοημάτων και ιδεών.  Μιλάει για πολλά, μιλάει για όλα. Με το λίγο. Με το καθόλου. Μόνο με  ένα μπλε πουλόβερ. Για το βόλεμα, για τους φόβους, για το δισταγμό, για την ανακούφιση, για την προσφορά, για την αγάπη.

Βολεμένοι με τις ιδέες που κάποιος μας εμφύσησε και μας φύτρωσε στο μυαλό, αράζουμε ακόμα και όταν μας ακούγονται φάλτσες. Βολεμένοι με τις καταστάσεις που βλέπουμε, βιώνουμε, επικροτούμε ακόμα και όταν το τοπίο γύρω μας θολώνει. Βολεμένοι με τα «έλα μωρέ μας» και τα «μια χαρά είμαστε» συνεχίζουμε το δρόμο μας, ακόμα και όταν μας είναι άβολος. Αυτόν μάθαμε αυτόν εμπιστευόμαστε. Βολεμένοι σιμά με τους φόβους και τις αγωνίες μας, αρνούμαστε το ρίσκο, διστάζουμε να κάνουμε το βήμα γιατί ελλοχεύει η πιθανότητα της αποτυχίας.

Μα σκέψου όμως: εκείνος που σε αγαπά ίσως κάποτε να σε σκουντήσει. Ίσως κάποτε έρθει και σου τραβήξει λίγο την κλωστή από το μπλε σου το πουλόβερ. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Έτσι είναι οι ωραίες ιστορίες. Δε στα δίνουν όλα. Η ευρηματικότητα κα η γοητεία τους υπάρχει στην απουσία της ερμηνείας και της εξήγησης. Οι εικόνες της Χρύσω Χαραλάμπους διαθέτουν χιούμορ όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς από ένα βιβλίο που κατά βάση απευθύνεται σε παιδιά. Γιατί με το χιούμορ μπορείς εύκολα και εποικοδομητικά να επικοινωνήσεις, να συνομιλήσεις, να ανοίξεις ένα διάλογο ανάμεσα στην εικόνα και την ιδέα που κρύβουν οι λέξεις.  Γεωμετρικά σχήματα, πολυχρωμία, απόλαυση οπτική.

Ένα ιδιαίτερα όμορφο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο για παιδιά 5+.

 

Λίγα λόγια για τη Χρύσω Χαραλάμπους

Η Χρύσω Χαραλάμπους γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και σήμερα ζει και εργάζεται στη Κύπρο. Σπούδασε εικονογράφηση στο Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην εικονογράφηση στην Σχολή Εικαστικών Τεχνών της Νέας Υόρκης. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε διάφορα περιοδικά και βιβλία, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, ενώ έχει συνεργαστεί με διάφορες τοπικές εκθέσεις τέχνης και δημιουργικά καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Τίτλος: Το πουλόβερ
Συγγραφέας: Δημήτρης Μπασλάμ
Εικονογράφηση: Χρύσω Χαραλάμπους
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment