Το νέο βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου με 20 ιστορίες κορυφαίων αθλητών. «Με ταχύτητα, με δύναμη, με πάθος»

0 Comments 🕔08:34, 14.Jul 2021

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου μας έχει συστήσει πολλές φορές στο παρελθόν ήρωες/ζώα με άγνωστες, για τους περισσότερους, ιστορίες τους στη σειρά «Απρόσμενοι φίλοι». Αληθινές ιστορίες θάρρους που ξεπερνώντας τις αντίξοες συνθήκες, φέρνουν εις πέρας την αποστολή που οι ίδιοι θέτουν στους εαυτούς τους εμπνέουν και γίνονται σύμβολα θάρρους, αυτοθυσίας και ήθους καθορίζοντας συχνά την έκβαση μεγάλων ιστορικών στιγμών όπως η Σερ Αμι, το εκπαιδευμένο περιστέρι που περνάει πάνω από τις γραμμές του εχθρού, τραυματίζεται βαριά από τα πυρά, αλλά καταφέρνει να μεταφέρει το μήνυμα απόγνωσης των αποκλεισμένων στρατιωτών στο αρχηγείο τους κι έτσι τελικά να τους σώσει κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.

Πριν από μερικές ημέρες επέστρεψε με το νέο του βιβλίο «Με ταχύτητα, με δύναμη, με πάθος» για να μοιραστεί είκοσι ιστορίες κορυφαίων αθλητών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς αγώνες και έμειναν στην ιστορία όχι μόνο για τις επιδόσεις αλλά και για τις αξίες τους, που αγωνίστηκαν για το ιδεώ­δες του «εὖ ἀγωνίζεσθαι» και την ισότητα, ενάντια στις προκαταλήψεις της επο­χής τους, ενάντια στα κάθε είδους εμπό­δια που βρέθηκαν στον δρόμο τους. Μαχητές του αθλητισμού και της ζωής που, αν και δεν το επεδίωξαν, ενέπνευσαν εκατομμύρια ανθρώπων με την πίστη, το πά­θος και την αγωνιστικότητά τους.

Οι ιστορίες στις οποίες ρίχνει φως το βιβλίο δεν είναι χρυσές ιστορίες μεταλλίων και εξαιρετικών αθλητικών επιδόσεων αλλά ιστορίες προσπάθειας, επιμονής και αλληλεγγύης. Θα διαβάσουμε για τον Μπίλι Μιλς που κερδίζει στον αγώνα 10.000 μέτρων, στο Τόκιο το 1964 το πρώτο μετάλλιο των ΗΠΑ από Ινδιάνο που έχοντας μείνει ορφανός από τα 12 χρόνια του θα βρει έμπνευση σε ένα βιβλίο διαβάζοντας ότι «Οι Ολυμπιονίκες διαλέγονταν από τους Θεούς» και αποφασίζει να γίνει ένας από αυτούς για να ανέβει στους ουρανούς και να συναντήσει τη μητέρα του. Θα μάθουμε για τη Γουίλμα Ρούντολφ, που κάνει μια έξαλλη κούρσα, τερματίζει πρώτη, έχοντας βασανιστεί στη ζωή της από πολιομυελίτιδα.

Θα μάθουμε για τη μοναδική, βαθιά φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον Αλέν Μιμούν και τον Εμίλ Ζάτοπεκ, τους δύο κορυφαίους δρομείς όταν το 1956 στους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης, ο Μιμούν βρισκόμενος για χρόνια στη σκιά του φίλου, μετά από 42 δύσκολα και καυτά, κάτω από τον αυστραλέζικο ήλιο, χιλιόμετρα τερματίζει και ανεβαίνει στο ψηλότερο βάραθρο κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο.

Θα θυμηθούμε τους δύο κορυφαίους αθλητές, Λουτζ Λονγκ και Τζέσε Όουενς και την στιγμή τους, στην οποία είναι ξαπλωμένοι πάνω στο γρασίδι του σταδίου το 1936 στο Βερολίνο, υπό το αυστηρό βλέμμα της Ναζιστικής Γερμανίας να ζουν το δικό τους όνειρο φτιαγμένο από τα ανθεκτικά υλικά της φιλίας και του αλληλοσεβασμού.

Οπτικό υλικό από τις ιστορικές αλλά και εξαιρετικά συγκινητικές στιγμές που περιγράφονται στο βιβλίο υπάρχει άφθονο. Ο Ματίας Στάινερ, πανηγυρίζει έξαλλα το μετάλλιό του στην άρση βαρών και στην απονομή βγάζει μια φωτογραφία της γυναίκας του που είχε χάσει πριν κάτι μήνες σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Ο Ντέρεκ Ρέντμοντ, υποβασταζόμενος από τον πατέρα του κλαίει στο πλευρό του καθώς βαδίζουν προς τη γραμμή του τερματισμού στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992. Ο Ντοράντο Πιέτρι στο Λονδίνο το 1908 που καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να τερματίσει, καταρρέει και δέχεται βοήθεια από τους κριτές.

Στιγμές ανθρώπινες που ευτυχώς για την ανθρωπότητα η φωτογραφική μηχανή υπήρχε και έτσι αυτές οι στιγμές καταχωρήθηκαν στην χρονοκάψουλα της καρδιάς μας για να μας θυμίζουν το μεγαλείο του ανθρώπου.

«Το ζητούμενο είναι η προσπάθεια να νικήσεις, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό σου και όχι η διεκδίκηση της νίκης με κάθε μέσο, ακόμα και αθέμιτο. Και αυτό ακριβώς είναι η διαφορά μεταξύ της αριστείας και της απληστίας», δηλώνει ο Γιώργος Μαυρωτάς που μαζί με τον Περικλή Ιακωβάκη προλογίζουν το βιβλίο.

Οι ιστορίες που μοιράζεται ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, αποτέλεσμα μεγάλης προσωπικής του έρευνας και συλλογής στοιχείων από άρθρα, συνεντεύξεις, βίντεο και ντοκιμαντέρ δεν παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά μήτε αποτελούν βιογραφίες. Είναι μικρά στιγμιότυπα που βασίζονται σε αληθινές στιγμές διανθισμένες με μυθοπλαστικά στοιχεία του συγγραφέα με πρόθεση και μόνο να αποτυπώσουν και να υπογραμμίσουν ταυτόχρονα το επίσημο σύνθημα των αγώνων: Citius, Altius, Fortius.

Ένα βιβλίο με ιστορίες που θα εμπνεύσουν κάθε μικρό ή μεγάλο αναγνώστη και θα μείνουν στο μυαλό και στην καρδιά τους ως παραδείγματα ήθους και μαχητικότητας. Ως παραδείγματα ζωής.

Το βιβλίο «Με ταχύτητα, με δύναμη, με πάθος» του Βασίλη Παπαθεοδώρου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Το άρθρο πρωωτοδημοσιεύθηκε στο elculture.

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment