Το Γυρινάκι – Ακόμα και οι πιο μεγάλες ιστορίες, στην αρχή είναι πολύ μικρές

0 Comments 🕔07:42, 29.Oct 2019

Γράφει η Αμαλία Μουστάκη

Λατρεύω όλα τα παιδικά βιβλία του Benji Davies. Το Νησί του Παππού, τον Νόι και την Φάλαινα, τον Αρκουδάκο του, ασφαλώς. Ανάμεσα τους ήρθε αμέσως και κατέλαβε μία θέση στην καρδιά μου και το πιο πρόσφατο βιβλίο του, το Γυρινάκι  που πριν μερικές εβδομάδες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος 2019.

Το Γυρινάκι είναι μια αισιόδοξη ιστορία για τη μεγαλύτερη περιπέτεια ενός μικροσκοπικού πλάσματος: την ενηλικίωση! Στα βάθη της λίμνης, όπου ζουν οι μικροί γυρίνοι, καραδοκούν επικίνδυνα ψάρια, και ο κίνδυνος είναι ακόμη πιο μεγάλος για τον πιο μικροσκοπικό από αυτούς, τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας. Η ζωή δεν είναι εύκολη για τους μικρούς και αδύναμους.

Όμως, αργά ή γρήγορα, το γενναίο και ανθεκτικό γυρινάκι θα μεταμορφωθεί κι αυτό σε έναν μεγάλο βάτραχο και θα ακολουθήσει τα αδελφάκια του. Ο καθένας θέλει τον χρόνο του. Αυτό δεν ισχύει για όλους μας;; Εκτός από μία απλουστευμένη εισαγωγή των μικρών παιδιών στον κύκλο ζωής των βατράχων, το βιβλίο έχει ένα ακόμη πιο σημαντικό μήνυμα να μεταφέρει: πως η ανάπτυξη και η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων πρέπει να γίνεται στον δικό σου χρόνο. Είναι σίγουρο, ακόμη και όταν βλέπεις τους άλλους να φεύγουν μπροστά, πως θα έρθει και η δική σου σειρά. Και πόσο έχουν ανάγκη τα παιδιά αυτή τη διαβεβαίωση!

Λένε πως δεν πρέπει να κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο ή τις εικόνες του. Αλλά δε γίνεται να μην κρίνεις τα βιβλία του Davies χωρίς να λάβεις υπόψιν την άψογη αισθητική τους. Η υδαρή αίσθηση του φόντου της εικονογράφησης είναι πολύ ξεχωριστή και πραγματικά δίνει την εντύπωση μιας βαθιάς λίμνης. Αυτή που είναι, όμως, η απόλυτα αγαπημένη μου είναι η τελευταία σελίδα με την χρωματική έκρηξη που συνοδεύει την έξοδο του γυρίνου στο φως.

Μαζί με τα έντονα χρώματα, η εξαιρετική ποιότητα του χαρτιού των εκδόσεων Ίκαρος, η γραμματοσειρά, όλα τραβούν την προσοχή και προϊδεάζουν για το περιεχόμενο της ιστορίας. Ούτως ή άλλως είσαι σίγουρος πως θα διαβάσεις ένα καλογραμμένο βιβλίο και μόνο από τον υπότιτλο του εξωφύλλου: “Ακόμα και οι πιο μεγάλες ιστορίες, στην αρχή είναι πολύ μικρές”!

Προορίζεται για παιδιά 3+

Συγγραφέας: Benji Davies

Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Σελίδες: 32
Διαστάσεις: 26 x 26,5 εκ.

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment