Το κουτί του Σιλάν – Διαβάσαμε

0 Comments 🕔10:22, 11.Oct 2017

Το κουτί του Σιλάν – Διαβάσαμε

Κάθε φορά που καταθέτω στην αγκαλιά τους ένα βιβλίο, με κοιτάνε με δισταγμό αφού τους τελευταίους μήνες τα ράφια της βιβλιοθήκης τους έχουν γεμίσει με σελίδες που το ευαίσθητο θέμα της μετανάστευσης, της προσφυγιάς είναι ο πρωταγωνιστής. Νιώθουν λύπη, στοργή, θλίψη και σε αυτή την τρυφερή ηλικία, αν και γνωρίζουν τρόπους να απαλύνουν έστω προσωρινά τον πόνο των ανθρώπων που έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους, παρ’όλα αυτά αναζητούν μια χαραμάδα στον πόνο και ένα κλείσιμο του ματιού πως όλα θα πάνε καλά – ναι για τις κόρες μου μιλάω αλλά είμαι σίγουρη πως το έχουν νιώσει και άλλα παιδιά.

Και ήρθε αυτό το κλείσιμο του ματιού – έγινε η στροφή και η ματιά κοίταξε ψηλά στον φωτεινό ουρανό – κάπως όλα θα πάνε καλύτερα σκέφτηκαν, όταν διαβάσαμε το υπέροχο Κουτί του Σιλάν. Μία νέα έκδοση, τους καλοκαιρινούς μήνες για την ακρίβεια, από τις εκδόσεις Ίκαρος που υπόσχεται μία ανάταση ψυχής. Ένας τίτλος που μπορεί να σα παρασύρει στη δημιουργία των δικών σου σεναρίων – δε προδιαθέτει για το περιεχόμενο που ακολουθήσει, μήτε περιέχει λέξεις κλισέ, ταυτόσημες με τη μετανάστευση.

το κουτί του Σιλάν

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΟΥ ΣΙΛΑΝ

Ο Σιλάν, ο γλυκός πρωταγωνιστής της ιστορίας που επινόησε η Άλκηστη Χαλκιά, με τα κόκκινα ζεστά μαγουλάκια που του χρωμάτισε η Ντανιέλα Σταματιάδη, έφθασε στην χώρα μας, πολλά πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη δική του που έχει σκεπαστεί από το σκοτάδι του πολέμου και της ανθρώπινης βαρβαρότητας, με λιγοστές λέξεις ελληνικών και κανένα φίλο.

το κουτί του Σιλάν

το κουτί του Σιλάν

Ένα μικρό κόκκινο κουτί η μόνιμη συντροφιά του και τα χαρτάκια που αρχίζει καθημερινά να ζωγραφίζει με συνέπεια και υπομονή. Σαν ο κόσμος όλος να έχει μπει σε μία μικρή παύση, ο μικρός Σιλάν συνεχίζει να ζει, να χαμογελά, να είναι ευγενής, αισιόδοξος και να μοιάζει αλώβητος. Το κόκκινο κουτί του, και το περιεχόμενο που με πολλή αγάπη και στοργή ο μικρός Σιλάν μας γεμίζει είναι το «μαγικό φίλτρο» που το θωρακίζει, τον προστατεύει από το σκοτάδι, το μίσος και τον πόνο του κόσμου.

Και όταν φθάνει επιτέλους η στιγμή να επιστρέψει στην πολυαγαπημένη του πατρίδα, ένα μήνυμα γραμμένο με κιμωλία στον πίνακα της τάξης θα γίνει η αφορμή για να αποκαλυφθεί το «μυστικό του όπλο». Το κόκκινο κουτί θα ανοίξει και τα χρωματιστά του έργα θα ακουμπήσουν πάνω στις καρδιές των συμμαθητών του. Τα χρωματιστά μικρά χαρτάκια θα γίνουν κοινωνοί ενός αισιόδοξου πανανθρώπινου μηνύματος που μακάρι όλοι να κρατούσαμε το πολυτιμότερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας και στους γύρω μας.

το κουτί του Σιλάν

το κουτί του Σιλάν

Το κουτί του κουβαλάει θησαυρούς – αγάπη, κατανόηση, φως, χαρά και την σιγουριά πως πάντα υπάρχει ελπίδα. Όλοι χρειαζόμαστε το Κουτί του Σιλάν – ας το φροντίσουμε, ας το διατηρήσουμε πάντα κόκκινο και φωτεινό όπως ακριβώς τα χαριτωμένα μάγουλά του και η μεγάλη του καρδιά.

Διαβάστε το αν ακόμα δεν το έχετε κάνει – ειλικρινά θα σας/τους μαγέψει

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Συγγραφέας:Άλκηστη Χαλικιά
Ειονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη
Eκδόσεις Ίκαρος

Ηλικία: από 5 ετών
Α’ Έκδοση: 2017
Σελίδες: 32
Διαστάσεις: 26 x 24 εκ

ΠΕΠΗ
Το άρθρο Το κουτί του Σιλάν έχει γραφτεί για το blog.aliceonboard.gr . Eδώ μπορείτε να δείτε και άλλες παρουσιάσεις βιβλίων που έχουμε αγαπήσει.

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment