«Οι ξένοι» – Αποδεχτείτε τους άλλους, ακόμα και αυτούς που  σας φαίνονται διαφορετικοί ή και απεχθείς

0 Comments 🕔06:52, 14.Apr 2022

Γράφει η Αμαλία Μουστάκη

Προτού διαβάσω το βιβλίο «Οι ξένοι» του Αλφρέντο Σοντεργκίτ δεν είχα ιδέα για το  ζώο καπιμπάρα. Και πώς αλλιώς; αυτό το μεγάλο -το μεγαλύτερο στον κόσμο-, αλλά χαριτωμένο και ήρεμο τρωκτικό ενδημεί στην υγρή Νότια Αμερική. Εκεί όπου ζει και γράφει και ο  συγγραφέας και εικονογράφος Σοντεργκίτ. Έχοντας γράψει πάνω από πενήντα βιβλία αλλά και δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων, αυτή τη φορά ο γεννημένος στην Ουρουγουάη  συγγραφέας καταπιάνεται με μία ιστορία αποδοχής του διαφορετικού.

Στο ασφαλές  και ήρεμο κοτέτσι μιας φάρμας ζουν κάμποσες κότες, ικανοποιημένες από την τακτοποιημένη αν και περίκλειστη ζωή τους, αφού η μόνη τους ανάγκη, το φαγητό, ικανοποιείται -και με το παραπάνω.  Το ότι κάπου κάπου μία από αυτές “εξαφανίζεται” δε φαίνεται να τις απασχολεί καθόλου. Η ζωή τους είναι ωραία. Τελεία.

Μέχρι που φθάνουν τα καπιμπάρα. Τι δουλειά έχουν αυτά τα τριχωτά ζώα στο δικό τους κοτέτσι; Αν μη τι άλλο, αν σκοπεύουν να μείνουν, επιβάλλεται να αποδεχθούν τους κανόνες που θέτουν οι κότες, ένα σύνολο δηλ. αυστηρών οδηγιών που στοχεύουν στον περιορισμό των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των δύο ομάδων. Κάποιοι θα δυσκολευτούν να πειθαρχήσουν, η καταδίκη θα είναι άμεση, αλλά όπως και να έχει, στο τέλος, οι “τεχνητοί φράχτες” μεταξύ των δύο ομάδων θα πέσουν. Το μήνυμα είναι άμεσο και σαφές. Αποδεχτείτε τους άλλους – ακόμα και αυτούς που  σας φαίνονται διαφορετικοί ή και απεχθείς.

Οι εικόνες πολλές φορές αντικαθιστούν το περιορισμένο ούτως ή άλλως κείμενο, καλώντας τους αναγνώστες να καταδυθούν βαθύτερα στην ιστορία. Στην ίδια στοχαστική κατεύθυνση κινείται και η εικονογράφηση, που αποφεύγει τα έντονα χρώματα και κινείται στους τόνους του ασπρόμαυρου και του κόκκινου.

«Οι ξένοι» διδάσκουν στους αναγνώστες όλων των ηλικιών την αξία της φιλίας, της ομαδικής εργασίας, της συμπόνιας και της αποδοχής με έναν απλό, ήσυχο αλλά και μεγαλόψυχο τρόπο.

Κι αν το εξώφυλλο σάς φαίνεται κάπως σκοτεινό, σας διαβεβαιώ πως το εσωτερικό θα σας αποζημιώσει με την ευαισθησία και τη γλυκύτητα του.

Συγγραφέας: Alfredo Soderguit
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εικονογράφηση: Alfredo Soderguit

Ηλικία: Για παιδιά από 3 ετών

Το βιβλίο Οι Ξένοι, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείτε να το βρείτε στις προτάσεις του Alice on Board με παιδικά βιβλία

Διαβάστε και άλλες παρουσιάσεις βιβλίων που έχουμε αγαπήσει και επιλέξτε το αγαπημένο σας

 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment