Τα παπούτσια των άλλων – Διαβάσαμε για την ενσυναίσθηση

0 Comments 🕔10:42, 12.Sep 2019

Μια μέρα που το σχολείο τέλειωσε νωρίτερα, έκανε μια σύντομη βόλτα στη γνώριμη γειτονιά της και έξω από το Τζαμί της πόλης, παρατήρησε πάρα πολλά παπούτσια. Η Ματού φτιάχνει ένα δικό της, καινούριο παιχνίδι, δοκιμάζοντας κάθε μέρα και ένα άλλο ζευγάρι, στοιχηματίζοντας με τον εαυτό της για τον ιδιοκτήτη του ζευγαριού. Και κάθε φορά, στο μυαλό της πλάθει, φαντάζεται και μια σύντομη ιστορία για τη ζωή, τις συνήθειες αλλά και τις αγωνίες, τους φόβους, τα συναισθήματα του κάθε ανθρώπου του οποίου τελικά φορούσε τα παπούτσια.

Να όμως, που φθάνει και εκείνη η Παρασκευή, της απογοήτευσης και του θυμού. Η αθέτηση μιας υπόσχεσης της μητέρας της, θα σταθεί αφορμή για μια εκ βαθέων συζήτηση μαζί της, κατά την οποία θα έρθει και αντιμέτωπη με την έκφραση «μπαίνω στα παπούτσια του άλλου», μεταφορικά και κυριολεκτικά

Η ενσυναίσθηση, η όμορφη αυτή δεξιότητα επικοινωνίας, μοιράσματος και επαφής, η αποδοχή, ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοκατανόηση μπορούν να χωρέσουν εδώ, σε αυτή την όμορφη και τρυφερή ιστορία, σε μερικές μόνο σελίδες. Αξίες που καταφέρνουν με τρόπο μαγικό, να «οπτικοποιηθούν» με παιγνιώδη τρόπο μέσα από μερικά παπούτσια απλωμένα στα πάτωμα, ώστε να γίνουν εύκολα κατανοητά από μερικά πανέξυπνα μικρά μυαλουδάκια. Κατανοώ, νιώθω, αντιλαμβάνομαι, μπαίνω στη θέση κάποιου, σκύβω προς αυτόν και γίνομαι ένα μαζί του, μπαίνω τελικά στα παπούτσια του.

Το παιδικό βιβλίο Τα παπούτσια των άλλων, είναι μια όμορφη και πρωτότυπη ιστορία, από τις εκδόσεις Ίκαρος, με το λογοπαίγνιο «μπαίνω στα παπούτσια κάποιου», που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και «βλέπω τον κόσμο με τα μάτια του άλλου», να βασιλεύει και να δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα σε γενιές, και φυλές. Γιατί η Άλκηστη Χαλικιά, σιωπηρά, μιλάει για την αποδοχή όχι μόνο στη γονεϊκή σχέση αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία, αγγίζοντας το ζήτημα της πολυπολιτισμικότητας.

Η εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου είναι άρτια. Θυμίζει έργα ξένων εικονογράφων, με τα faded χρώματα, να δημιουργούν μια υπέροχη παριζιάνικη ατμόσφαιρα που ολοκληρώνεται από στοιχεία φωτογραφικά σαν κολάζ.  Ένα βιβλίο αριστούργημα που είμαι σίγουρη ότι θα ταξιδέψει και έκτος ελληνικών συνόρων.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Άλκηστη Χαλικιά έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο της Αθήνας κι έχει μετεκπαιδευτεί στη Μουσειολογία στο Essex της Μ. Βρετανίας. Διευρύνοντας στη συνέχεια τα πεδία εκπαίδευσής της με σεμινάρια στην Αισθητική Αγωγή, το Θεατρικό παιχνίδι, την Προφορική Αφήγηση και την Ιστορία της Τέχνης, ανέπτυξε ένα προσωπικό τρόπο διδασκαλίας με επίκεντρο τη βιωματική μάθηση. Από το 1996, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σε μουσεία, μνημεία, βιβλιοθήκες, χώρους τέχνης και πολιτισμού.

Λίγα λόγια για την εικονογράφο

Η Φωτεινή Τίκκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 2009. Από τότε εργάζεται σαν εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Το 2014 ολοκλήρωσε ένα μεταπτυχιακό στις Εικαστικές Τέχνες στις Βρυξέλλες και έπειτα μετακόμισε στην Κοπεγχάγη.

Η δουλειά της περιλαμβάνει παιδικά βιβλία και εικονογραφήσεις για περιοδικά κι εξώφυλλα. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό. Κάποιες από τις συνεργασίες της ήταν με: Penguin Readers, Oxford University Press, Little Tiger, Flow MAgazine, Babbel, Callisto Media, American greetings, Princeton Architectural Press, Marie-Claire Magazine και Anthropologie. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται επίσης και με την κεραμική. Από το 2018 ζει και εργάζεται στο δικό της εργαστήριο στην Αθήνα.

 

Τα παπούτσια των άλλων, Εκδόσεις Ικαρος

Το βιβλίο Τα παπούτσια των άλλων, μπορείτε να το βρείτε εδώ

Για παιδιά 3+

 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment