Τα παζλ είναι ένας εξαιρετικός θησαυρός μάθησης, γνώσης και διασκέδασης

0 Comments 🕔05:36, 07.Απρ 2020

Αυτές τις ημέρες περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη για μικρές διασκεδαστικές διεξόδους μέσα στο σπίτι. Αν και αρχικά είχαμε την ψευδαίσθηση ότι ο χρόνος θα είναι άπλετος και θα δυσκολευτούμε να τον γεμίσουμε δημιουργικά, τελικά έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με πληθώρα δράσεων, και δημιουργικών προτάσεων. Και αν σε όλα αυτά προστεθεί και το διαδικτυακό σχολικό πρόγραμμα των παιδιών τότε τελικά ο χρόνος είναι μάλλον περιορισμένος….

Ωστόσο, τα παιδιά τελικά σήμερα, περισσότερο από ποτέ, βρίσκονται εγκλωβισμένα όχι μόνο στο σπίτι, και μπροστά στις οθόνες. Είτε για εκπαιδευτικούς είτε για διασκεδαστικούς λόγους.

Τα παζλ αποτελούν ένα διασκεδαστικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό παιχνίδι που ακονίζει το μυαλό, δίνοντας μαθήματα που σίγουρα θα τους φανούν χρήσιμα στην υπόλοιπη ζωή τους. Να μερικά πλεονεκτήματα που συγκέντρωσα εδώ:

Γνωστικές δεξιότητες

Τα puzzles καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και γνωστικών περιοχών, όπως τα γράμματα του αλφαβήτου, τα σχήματα, τα λαχανικά, οι αριθμοί, τα κατοικίδια ζώα, τις μεταφορές και τα χρώματα. Δημιουργώντας λοιπόν παζλ τα παιδιά αναπτύσσουν μια βαθύτερη κατανόηση αυτών των θεμάτων.

Αυτές τις ημέρες τα κορίτσια απολαμβάνουν να φτιάχνουν το παζλ με το ανθρώπινο σώμα. Ένα σώμα που η διάσταση του αναπτύγματός του ξεπερνάει το ένα μέτρο και με οδηγό το βιβλίο που το συνοδεύει εξερευνούν και ανακαλύπτουν τον ανθρώπινο σκελετό, τους μυς, το αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα. Μάθαμε για την καρδιά και τις αρτηρίες, για τους βρογχικούς σωλήνες και τους πνεύμονες, αλλά και τις αρθρώσεις μας. Το παζλ Μαθαίνω και εξερευνώ το ανθρώπινο σώμα διατίθεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επίλυση προβλημάτων 

Ολοκληρώνοντας ένα παζλ, ακόμα και στην πιο απλή μορφή του το παιδί θέτει ένα και μοναδικό στόχο. Τα νήπια και τα παιδιά πρέπει να σκεφτούν και να αναπτύξουν στρατηγικές για το πώς να προσεγγίσουν την επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την επίλυση προβλημάτων, ανάπτυξη δεξιοτήτων συλλογισμού αλλά και αναζήτηση και λύσεων που μπορούν να μεταφερθούν αργότερα στην προσωπική / ενήλικη ζωή τους.

Λεπτή κινητική ανάπτυξη

Τα Παζλ αποτελούν ένα διασκεδαστικό τρόπο για να αναπτύξουν και να τελειοποιήσουν τα παιδιά μας, τις λεπτές κινητικές ικανότητες τους. Καλούνται να πάρουν και να κρατήσουν κομμάτια (σε διάφορα σχήματα) και να τα μετακινήσουν, επιλέγοντας τη θέση που θα τα τοποθετήσουν.

Συντονισμός χεριού και ματιού

Όταν ένα παιδί παίζει με ένα παζλ τότε προσαρμόζεται σε μία διαδικασία δοκιμής για την ανεύρεση του σωστού ή του λάθους. Μία διαδικασία που περιλαμβάνει συντονισμό του χεριού με τα μάτια. Έτσι όταν κάτι δεν ταιριάζει, μαθαίνει γρήγορα πως πρέπει να προσπαθήσει ξανά μέχρι να τα καταφέρει όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πραγματικότητα.

Ενίσχυση συνεργασίας

Tα Puzzles αποτελούν ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο που ενδυναμώνει και ενισχύει την ομαδική δουλειά και συνεργασία. Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, συζητώντας για τη θέση κάθε κομματιού, μοιράζονται και ενθαρρύνουν το ένα το άλλο καθ’ολη τη διαδικασία ολοκλήρωσής τους.

Όταν ολοκλήρωσαν την Ελλάδα στη στρογγυλή μορφή του παζλ ήταν μια απολαυστική στιγμή. Συνεργάστηκαν και με τη συμβολή του βιβλίου που συνοδεύει το παζλ μπόρεσαν μαζί να τοποθετήσουν τα μνημεία πάνω στο χάρτη. Το παζλ Μαθαίνω την Ελλάδα, αποτελείται από 210 κομμάτια και μπορείτε να το βρείτε στις εκδόσεις Ψυχογιός. 

Αυτοπεποίθηση

Η ολοκλήρωση ενός πάζλ ισοδυναμεί με την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου στα μάτια τους, γεγονός που τους δίνει μεγάλη ικανοποίηση και χαρά. Η αντιμετώπιση εμποδίων και δυσκολιών κατά την επίλυση ενός πάζλ, πραγματικά τους ενισχύει την αυτοπεποίθηση και προσθέτει αίσθημα υπερηφάνειας. Τα παζλ αποτελούν ένα διασκεδαστικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό παιχνίδι που ακονίζει το μυαλό, δίνοντας μαθήματα που σίγουρα θα τους φανούν χρήσιμα στην υπόλοιπη ζωή τους.

Και το πιο σημαντικό: μπορείτε να φτιάξετε τα παζλ μαζί τους. Μια εξαιρετική αφορμή για ποιοτικό χρόνο μέσα στο σπίτι.

 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment