Τα καπέλα της κυρίας Στρουμπίνσκι

0 Comments 🕔14:37, 09.Φεβ 2016

Έχεις φανταστεί ποτέ να φοράς ένα καπέλο που θα σου ταίριαζε τόσο απόλυτα ώστε να το αφομοιώσεις και αντί για αξεσουάρ να γίνει μέρος του ίδιους σου το εαυτού; Ένα καπέλο που θα γίνει ταυτόχρονα και ο καλύτερος σύμμαχός σου, η αδελφή ψυχή που θα σε απογειώσει στη μαυρίλα σου, θα σου δώσει φωνή στη σιωπή σου και θα σου προσφέρει καταφύγιο στην καταιγίδα σου ή θα σου κλείσει το μάτι στη μεγάλη σου ευτυχία;

kapela kirias strubinski 2

Ε λοιπόν αυτό το καπέλο μπορείς να το αγοράσεις στο μαγαζί της κυρίας Στρουμπίνσκι. Η κα Στρουμπίνσκι αγαπάει τα καπελά και στο καπελάδικό της μπορείς να βρεις μεγάλα, τετράγωνα, λεπτά, σκούρα και πολύχρωμα καπέλα. Και διαθέτει ένα μοναδικό χάρισμα: να βρίσκει πάντα το κατάλληλο πρόσωπο για τα καπέλα της.

kapela kirias strubinski 6

Στο φωνακλά φοράει καπέλο σαν κοχύλι για να μπορεί κάποιες φορές να βρίσκει ησυχία ανάμεσα στις φωνές του.

kapela kirias strubinski 8

Στη Λυπημένη προσφέρει ένα καπέλο που μοιάζει στην όψη με λευκό περιστέρι ώστε να βγει και να πετάξει μαζί της.

kapela kirias strubinski 7

Στον Αμίλητο δίνει φυσικά ένα καπέλο γεμάτο τρύπες ώστε με την ανάσα του και μόνο να μπορεί να παίξει τις πιο όμορφες μελωδίες.

kapela kirias strubinski 4

Για όλους βρίσκει ένα καπέλο. Να όμως που εμφανίζεται και η εγγονή της η Μίρα στο μαγαζί και κάπως οι ισορροπίες χάνονται. Γιατί η Μίρα αρνείται να φορέσει οποιοδήποτε καπέλο. Είναι μία από εκείνες τις ημέρες που νιώθεις πως θα ήθελες να γίνεις αόρατος. Νιώθεις θλιμμένος και βαρύς. Νιώθεις μία διάφανή μεμβράνη να σου κλείνει κάθε διέξοδο προς τον καθαρό αέρα και την ελευθερία σου. Νιώθεις κάπως λίγο μπερδεμένος.

kapela kirias strubinski 5

Η σοφή κα Στρουμπίνσκι όμως που γνωρίζει αυτές τις ημέρες, έχει και το γιατροσόφι. Η Μίρα χρειάζεται λίγο καθαρό αέρα. Ένα ελαφρύ αεράκι να της χαϊδέψει απαλά τα μαλλιά ώστε να βρει και πάλι το γλυκό εαυτό της. Τώρα ξέρει πιο καπέλο θέλει να φορέσει. Ξέρει ποιο καπέλο της ταιριάζει.

Αυτό είναι το βιβλίο “Τα καπέλα της κυρίας Στρουμπίνσκι“. Μία γλυκιά ιστορία για παιδιά άνω των 4 ετών, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, με ρομαντική εικονογράφηση από την πολυβραβευμένη Αυστριακή εικονογράφο Helga Bansch, κυρίως από σκίτσα με μολύβι που εμπλουτίζεται με χρώμα ανάλογα με το στοιχείο που ο συγγραφέας επιδιώκει να δώσει έμφαση.

Μία απλή και τρυφερή ιστορία που επιδιώκει να «αγγίξει» τη διαφορετικότητα του καθενός και τα στοιχεία εκείνα που δίνουν στον καθένα μας ασφάλεια και σιγουριά. Εκείνες τις μικρές/διαφορετικές ανάγκες που όλοι έχουμε ώστε να νιώσουμε πως είμαστε σε πλήρη αρμονία με το εγώ μας.

kapela kirias strubinski 9

Συγγραφέας: Χάιντς Γιάνις
Εικονογράφος: Χέλγκα Μπανς
μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις Μεταίχμιο

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment