Τάτα; – Διαβάσαμε το νέο βιβλίο τη Ίριδας Σαμαρτζή

0 Comments 🕔12:45, 06.Nov 2020

Τη θυμάμαι χωμένη στο μικρό διάδρομο που οδηγεί στο δωμάτιό της και στο μπάνιο να απλώνει έναν «ωκεανό» από αντικείμενα. Σπανίως ταξινομημένων σε μια θεματική, ατάκτως τοποθετημένων και έτοιμων για «επιστράτευση» στο δικό της παιχνίδι φαντασίας. Περιέργως όλα αποτελούσαν μια εικαστική εγκατάσταση μέσα στο χώρο και που εγώ απαθανάτιζα για να μην ξεχάσω αυτή της τη συνήθεια. Κάθε αντικείμενο μεταμορφωνόταν σε κάτι διαφορετικό ανάλογα με το σκοπό του παιχνιδιού. Και πάντα μιλούσε. Άλλοτε απευθυνόταν στο ξύλινο μπρόκολο, στο πλαστικό καλαμπόκι που ετοίμαζε να προσφέρει στο δράκο που καθόταν δίπλα της για το μάθημα στο φανταστικό της σχολείο, στο ξύλινο μολύβι που γινόταν μαγική σκούπα για την ψεύτικη αράχνη της.

Μεγαλώνοντας προστέθηκαν χαρτάκια, κόλλες, χρωματιστά washi tapes και ένας ολόκληρος αυτοσχέδιος κόσμος θέριευε μέσα στο δωμάτιό σας. Τα βράδια με μια μικρή κίνηση του ποδιού, σε απόλυτη βαρεμάρα, μετακινούσα το χάος αυτό κάτω από το κρεβάτι, ή το κομοδίνο της. Και όλα αυτά τα χειροποίητα αντικείμενα που κατασκεύαζε, άλλοτε πορτοφόλια και τσαντάκια για τα κοχύλια της, και άλλοτε θήκες για τα φύλλα που μόλις είχε μαζέψει, είχαν  έναν αποδέκτη. Γραμμένο ένα όνομα δήλωνε τον φίλο που είχε σκεφτεί να το προσφέρει. Δεν το έκανε ποτέ. Το ξεχνούσε.

Όταν λοιπόν πήρα στα χέρια μου την Τάτα, μέσα στις σελίδες της Ίριδας ξεπετάχτηκε η Βάλια και κάθε ένα μικρό παιδί που ακροβατεί ευτυχισμένα ανάμεσα στο όνειρο και την πεζή πραγματικότητα. Γιατί  η Ίριδα Σαμαρτζή έχει δημιουργήσει μια ιστορία ολοδική της που κρύβει παιδικότητα, φαντασία και ξεχειλίζει από δημιουργία.

βιβλίο Τάτα

Τάτα; – Χρώμα, παιχνίδι, φαντασία

Η ηρωίδα μας είναι ένα γλυκό, χαριτωμένο παιδί που ζει όπως και η φίλη της η Τάτα στο σπίτι της. Και η ηρωίδα μας ονειρεύεται πολλά, πάρα πολλα που θα ήθελε να φτιάξει για εκείνη και τη φίλη της την Τάτα. Σε κάθε σελίδα του βιβλίου την παρακολουθούμε μέσα σε δημιουργικά πυροτεχνήματα και φαντασιακές εκπλήξεις, με ακόρεστη ζωντάνια και φόρα να συνθέτει έναν ολόκληρο κόσμο για εκείνη και την Τάτα. Έναν κόσμο όπως ακριβώς θα τον ήθελε. Και σε κάθε σελίδα γινόμαστε θεατές της δημιουργικής σύνθεσης μιας υπερκατασκευής, δομημένης από τα πιο περίεργα υλικά. Μπροστά μας ξετυλίγεται ένας ουρανοξύστης ιδεών σε κάθετες και οριζόντιες συνθέσεις με χαρτί, πινέλα και χρώματα. Και θα περίμενα εκεί την ηρωίδα μας να φωνάζει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα: Τατά!!! Κοίτα τι έφτιαξα (ξέρεις με αυτό το παρατεταμένο αααα).

Η ηρωίδα μας αναζητά όμως την φίλη της (το Τατάααα ηταν της φαντασίας μου) που μέσα σε όλο αυτό τον καταιγισμό ιδεών που την είχε παρασύρει, την είχε ολοκληρωτικά ξεχάσει. Τάτα που είσαι;

βιβλίο Τάτα

βιβλίο Τάτα

Μια τρυφερή ιστορία που εύκολα μπορεί να διαβαστεί ως εικονοβιβλίο με οδηγό τις ευφάνταστες και ζωντανές εικόνες της Ίριδας. Διαβάζοντας την μου ήρθαν στο μυαλό ο ενθουσιασμός του μοιράσματος, η αναζήτηση της ανθρώπινης παρουσίας μέσα στο χάος του μυαλού μας. Πόσες αλήθεια φορές, έχοντας στο μυαλό μας κάποιον αγαπημένο δεν κινούμε γη και ουρανό, δεν ταρακουνάμε ολόκληρο το σύμπαν θέλοντας να πλάσουμε τις τέλειες συνθήκες αλλά στην πορεία, αφοσιωμένοι σε αυτό, απολύτως απορροφημένοι δεν χάνουμε τελικά την ουσία της στιγμής που δεν είναι άλλη από το είμαστε παρόντες δίπλα στον αγαπημένο μας;  Ένας από τους πιο μυστηριώδεις νόμους της ζωής – ότι αντιλαμβανόμαστε και μάλλον συνειδητοποιούμε αργά τις αληθινές αξίες όταν πια τις χάνουμε, ενώ ήταν τόσο κοντά μας;

Χρώμα, παιχνίδι, φαντασία, χαρά, δημιουργία. Μια γενναιόδωρη ιστορία που τα συγκεντρώνει όλα και τα χαρίζει απλόχερα.

Το παιδικό βιβλίο Τάτα είναι η πρώτη αυτόνομη πρόταση της κορυφαίας εικονογράφου Ίριδας Σαμαρτζή αφού οι δικές της εικόνες ντύνονται για πρώτη φορά με τις δικές της λέξεις. Ένα ολόδικό της έργο που όποιος την έχει γνωρίσει προσωπικά, αναγνωρίζει την ίδια την Ίριδα μέσα σε κάθε σελίδα του. Μπορώ να την φανταστώ ξαπλωμένη στο πάτωμα, καθισμένη σε μαξιλάρια, πάνω σε στέγες σπιτιων και παγκάκια, σκαρφαλωμένη σε δέντρα και κάστρα, βολικά ή μη, να κόβει και να ράβει το δικό της παιδικό κόσμο, να ετοιμάζει τις προσκλήσεις για την μακριά λίστα των μιρκών της καλεσμένων και να τους περιμένει να παίξουν. Μόνο που στο τέλος κάπου παρασύρθηκε και απορροφημένη, ….δεν πρόλαβε τελικά να τις ταχυδρομήσει.

βιβλίο Τάτα

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος

Δείτε περισσότερα παιδικά βιβλία

 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment