Στο “Athena” το Ρομπότ Sawyer & 54 διαδραστικά εκθέματα σε προ(σ)καλούν να τα ανακαλύψεις

0 Comments 🕔10:34, 04.Feb 2019

Έχεις ποτέ φανταστεί να παίζεις με τα ηχητικά κύματα, να τα δημιουργείς και να τα κοπάζεις; Έχεις ποτέ φανταστεί να δημιουργείς τη χημική ένωση του νερού με χάντρες, να δίνεις εντολές σε ένα μικρό ρομπότ, να παίζεις στα δάχτυλα το Πυθαγόρειο Θεώρημα, και την ίδια στιγμή λίγο πιο πέρα, να παρατηρείς μέρος του εγκεφάλου μιας αγελάδας;

Αν δε μπορείς να το φανταστείς, τότε το νέο κέντρο Athena στο Ίδρυμα Ευγενίδου σε προσκαλεί όχι να τα φανταστείς αλλά να τα βιώσεις. Μια καταπληκτική έκθεση που μικροί και μεγάλοι θα ασχοληθείτε, θα μάθετε, θα γνωρίσετε, θα ανακαλύψετε, θα παίξετε και κυρίως θα διασκεδάσετε.

Το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ίδρυμα Ευγενίδου, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το Δεκέμβριο του 2018 και εγκαινιάζει φέτος μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση που μικροί και μεγάλοι θα ενθουσιαστούν να γνωρίσουν – την Έκθεση Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Μαθηματικών, Πληροφορικής και Ρομποτικής.

Συγκεντρωμένη σε τρεις ορόφους συνολικής επιφάνειας 1.200 m2 η έκθεση περιλαμβάνει 54 διαδραστικά εκθέματα που καλύπτουν ευρύ φάσμα των τομέων της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, των Μαθηματικών, της Πληροφορικής και της Ρομποτικής, ενώ περιλαμβάνονται και κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι, οι οποίοι σχεδιάστηκαν ειδικά για τη διεξαγωγή εργαστηρίων και παρουσιάσεων (επιδείξεις πειραμάτων Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και εργαστήρια Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής και Ρομποτικής). Σκοπός του κέντρου είναι να εξοικειώσει τους νέους με τις βασικές επιστημονικές αρχές και τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας με ευχάριστο, δημιουργικό και εκπαιδευτικό τρόπο και να τους εμφυσήσει το πνεύμα συνεχούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξερεύνησης. Παράλληλα, επιδιώκει να φέρει το ευρύ κοινό πιο κοντά στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας, έναν κόσμο που μερικές φορές μοιάζει μυστήριος και απόμακρος, αλλά είναι μαγικός.

Η εμπειρία μας

Την επίσκεψή μας την κάναμε την Κυριακή το μεσημέρι. Αφού εκδόθηκαν τα ηλεκτρονικά μας εισιτήρια, πήγαμε την ώρα που είχαμε ορίσει. Ο κόσμος λίγος κι έτσι, υπήρχε άνεση στην είσοδο αλλά και την περιήγηση στο χώρο. Στο ισόγειο είδαμε εκθέματα που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Φυσικής (Μηχανική, Ηλεκτρομαγνητισμός, Φως, Ήχος, Σύμπαν, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Δημιουργήσαμε ηχητικά κύματα, μάθαμε για την επιτάχυνση, είδαμε τη γη και μερικούς πλανήτες να περιστρέφονται παρακολουθώντας διαφορετικά γεωφυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί. Μάθαμε και παίξαμε με το εκκρεμές, δώσαμε ενέργεια ταυτόχρονα σε ένα ραδιόφωνο, έναν ανεμιστήρα και ένα λαμπτήρα, παρέσυρε τα μαλλιά μας ο αέρας με τον ήχο που παρήγαγε το τύμπανο απέναντί μας, κατανείμαμε αποτελεσματικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ένα νησί, γνωρίσαμε τα διαφορετικά είδη φακών και φίλτρων που μεταβάλλουν το φως.

Μετά ανεβήκαμε στο δεύτερο όροφο και νομίζω ότι ιδανικά χρειαζόμασταν περισσότερο από μια ώρα. Η διάδραση εκεί γίνεται με ένα παιγνιώδη τρόπο που σίγουρα δεν μπορείς να αντισταθείς. Γνωρίσαμε τα δομικά συστατικά της ζωής, το ελικοειδές DNA και το κύτταρο, φτιάξαμε μέρος του DNA, δημιουργήσαμε χημικές ενώσεις, παίξαμε σκάκι, παρατηρήσαμε το μικρόκοσμο με μικροσκόπιο (μύγα, έντομο αλλά και δείγμα εγκεφάλου αγελάδας ή σκύλου), είδαμε πώς λειτουργεί η φωτοσύνθεση, λύσαμε (καλύτερα λύσανε γιατί εγώ μέχρι να καταλάβω το ζητούμενο τα παιδιά είχαν ήδη προχωρήσει στο επόμενο) αλγοριθμικά προβλήματα, προγραμματίσαμε, παίξαμε με τους αισθητήρες και είδαμε με έξυπνο και εντυπωσιακό τρόπο κάτι που ο Πυθαγόρας σκέφτηκε, δίνοντάς μας το Πυθαγόρειο Θεώρημά του.

Εντυπωσιακό το Ρομπότ Sawyer που με 7 βαθμούς ελευθερίας καλείται να μετακινήσει συγκεκριμένο αριθμό πλακιδίων από ένα σημείο σε άλλο εφαρμόζοντας τη Μέθοδο της Κινηματικής Ανάλυσης, που έχει δώσει πολλές λύσεις σε εταιρείες μεταφορών και αποθήκευσης.

Δίπλα σε κάθε έκθεμα, υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες αλλά και οδηγίες για τον τρόπο διάδρασης με αυτό. Ωστόσο, καθώς συχνά μπορεί να μη γίνει απόλυτα κατανοητό το εκάστοτε έκθεμα, υπάρχουν ειδικοί στον χώρο που είναι φιλικοί και έτοιμοι να σε εξυπηρετήσουν, να σε καθοδηγήσουν και να σου εξηγήσουν.

Μια εξαιρετική διαδραστική έκθεση που βασίζεται στη βιωματική μάθηση και την αναγνώριση πως κάθε γνήσια μορφή εκπαίδευσης γεννιέται από την εμπειρία. Προτείνεται για παιδιά 10+ αλλά με τη σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη, μπορεί εύκολα να συμμετάσχει και παιδί μικρότερης ηλικίας.


Info
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Σχολικές ομάδες: Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00 – 16:30 (τελευταία είσοδος 15:00)
Γενικό Κοινό: Σάββατο – Κυριακή, 11:00 – 19:00 (τελευταία είσοδος 17:00, ελάχιστος συνιστώμενος χρόνος επίσκεψης, 90 λεπτά).

Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας “Athena” | Ίδρυμα Ευγενίδου | Λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο | 2109469600 | Σάβ.-Κυρ.: 11 π.μ.-6 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 6, μειωμένο εισίτ: € 4, σχολεία: € 3.

Oι φωτογραφίες είναι προσωπικές και το άρθρο πρωτοδημοσιεύθυκε στο elculture

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment