Στις ράγες του μυστηρίου και Αγκάθα Μίστερι – Νέες σειρές μυστηρίου από τις εκδόσεις Μίνωας

0 Comments 🕔14:47, 22.Nov 2020

 H νεανική βιβλιοθήκη συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες σειρές μυστηρίου και περιπέτειας, και ορθώς, καθώς η ανάγκη για απόδραση από μια –περισσότερο από ποτέ– πεζή πραγματικότητα στη ζωή, με το νέο καθεστώς σχεδόν μόνιμου εγκλεισμού, είναι επιτακτική. Οι εκδόσεις Μίνωας, με στραμμένη την εκδοτική τους πυξίδα σε αυτές τις σειρές, και με σεβασμό πάντα στους νεαρούς αναγνώστες, μας συστήνουν νέα βιβλία μυστηρίου που αξίζουν την προσοχή μας. Στις ράγες του μυστηρίου και Άγκαθα Μίστερι οι τίτλοι των νέων σειρών.

Στις ράγες του μυστηρίου – Ληστεία στο Χάιλαντ Φάκον

«Στις ράγες του μυστηρίου» είναι το όνομα της νέας παιδικής σειράς μυστηρίου, αποτέλεσμα της δημιουργικής σύμπραξης της βραβευμένης συγγραφέως παιδικών βιβλίων Μ. Γκ. Λέοναρντ με τον πρωτοεμφανιζόμενο Σαμ Σέτζμαν και την εικονογράφο Ελίζα Παγκανέλι. Η Μ. Γκ. Λέοναρντ, εμπνευσμένη από τα παιχνίδια των γιων της, αλλά και την απουσία παιδικών βιβλίωνν με δράση στα εκπληκτικά τρένα, γράφει μαζί με τον φίλο και συνεργάτη της Σαμ Σέτζμαν μια καταπληκτική ιστορία με έντονες επιρροές από την Άγκαθα Κρίστι.

Όλη η δράση της ιστορίας στήνεται με σκηνικό το Χάιλαντ Φάλκον, μια εντυπωσιακή ατμομηχανή, προϊόν φαντασίας εμπνευσμένο από το βασιλικό τρένο, που από το 1842, επί βασιλείας Βικτορίας, συνέδεε σχεδόν όλη τη Βρετανία. Το όνομά του είναι δανεισμένο από το όνομα του πετρίτη, γερακιού των Χάιλαντς, που είναι ένα από τα πιο γρήγορα ζώα του πλανήτη (με ταχύτητα που φθάνει τα 322 χλμ./ώρα).

Μια ιστορία μυστηρίου που χαρίζει λίγη από την αίγλη των κλασικών ιστοριών ενώ στην καρδιά της κλείνει μία νοσταλγική αγάπη για τα τρένα, αυτές τις υπέροχες ατμομηχανές που στα βαγόνια τους έχουν γραφτεί πολλές ιστορικές σκηνές γεμάτες σασπένς και απρόσμενους επιλόγους.

Ληστεία στο Χάιλαντ Φάλκον

Ο εντεκάχρονος Χάρισον Μπεκ θα βρεθεί σε μια διαδρομή από το Λονδίνο και τον σταθμό του Κινγκς Κρος προς το Γιορκ, το Εδιμβούργο, μέχρι το Αμπερντίν και τη Γλασκόβη στο τελευταίο ταξίδι του Χάιλαντ Φάλκον, του πιο διάσημου ατμοκίνητου τρένου της Βρετανίας παρέα με τον θείο του, Ναθάνιελ. Το διάσημο βασιλικό τρένο, με τα ιδιαίτερα βαγόνια-παρατηρητήρια και τους διακεκριμένους επιβάτες, θα κάνει τον γύρο της Σκοτίας φτάνοντας μέχρι ψηλά στον βορρά, στην όμορφη περιοχή των Χάιλαντς.

Ο Χάρισον, αρχικά απογοητευμένος από το ταξίδι και την προοπτική του, που έμοιαζε βαρετή και δυσάρεστη, σύντομα θα αλλάξει γνώμη όταν γνωρίσει τη Λένι. Όταν ένα πολύτιμο κόσμημα εξαφανίζεται, ο Χάρισον και η Λένι δημιουργούν ένα αχτύπητο δίδυμο «ανεξάρτητων ντετέκτιβ» και δρώντας σιωπηλά και μεθοδικά, βάζουν στόχο, στα 33 κεφάλαια της ιστορίας μας, να ανακαλύψουν τον υπεύθυνο.

Η ζωντανή, παραστατική αφήγηση και το πυκνό μυστήριο που διέπει όλο το βιβλίο είναι δυνατά όπλα για να σου αρέσει. Και εδώ οι «στακάτες» περιγραφές, η απόδοση της λεπτομέρειας, το χιούμορ, οι εύστοχοι χαρακτήρες, αλλά και η αποφυγή των βαρετών κλισέ δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Μια πλούσια και απολαυστική ιστορία μυστηρίου που «κινείται πάνω στις ράγες» με γρήγορη πλοκή, αγωνία και όμορφη εικονογράφηση.

Συστήνεται για παιδιά 9+

Άγκαθα Μίστερι

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η παιδική σειρά μυστηρίου Άγκαθα Μίστερι του Σερ Στιβ Στίβενσον που έχει αγαπηθεί από τους μικρούς αναγνώστες σε ολόκληρη την Ευρώπη και η οποία ταξιδεύει τα παιδιά στα πιο παράξενα μέρη του πλανήτη, έχοντας γίνει πλέον κλασική.

Η ηρωίδα της σειράς Άγκαθα Μίστερι είναι μια μικρή, επίδοξη ντετέκτιβ με εξαιρετική μνήμη και αδιαμφισβήτητη διαίσθηση. Συντροφιά με τον μάλλον αδέξιο ξάδελφό της Λάρι, τον πιστό της μπάτλερ Κύριο Κεντ και τον σκανταλιάρη γάτο Γουάτσον ταξιδεύουν μαζί στον κόσμο αναλαμβάνοντας την επίλυση περίπλοκων μυστηρίων που απαιτούν έρευνα, παρατηρητικότητα, εξυπνάδα και επιμονή. Και με μία οικογένεια ντετέκτιβ σκορπισμένη ανά τον κόσμο, η ομάδα τους μεγαλώνει.

Πρώτο βιβλίο – Το μαργαριτάρι της Βεγγάλης

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, Το μαργαριτάρι της Βεγγάλης, η Άγκαθα και ο ξάδελφός της, Λάρι, θα ταξιδέψουν μέχρι την Ινδία. Το θαυμαστό μαργαριτάρι της Βεγγάλης έχει κλαπεί από τον ναό της θεάς Κάλι και ο φύλακας του πολύτιμου κοσμήματος, Αμιτάβ Τσάντρα, που μόνο αυτός ξέρει τα δέκα από τα εκατό κλειδιά που ανοίγουν την Πύλη του Ιερού της θεάς Κάλι, έχει εξαφανιστεί.
Εκεί τους περιμένουν ο εκκεντρικός θείος Ρέιμοντ, αλλά και μια… στενή επαφή με φίδια και άγριες τίγρεις. Θα πετάξουν με το τεράστιο Canadair πάνω από τον ουρανό της Καλκούτας και θα συνεργαστούν με την αστυνομία σκαλίζοντας όλο και πιο βαθιά την ύποπτη αυτή υπόθεση. Ποιος είναι, τελικά, ο ένοχος και πώς θα φτάσουν σε αυτόν;

Δεύτερο βιβλίο – Κλοπή στους καταρράκτες του Νιαγάρα

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, Κλοπή στους καταρράκτες του Νιαγάρα, τα ξαδέλφια Μίστερι θα βρεθούν στα πυκνά δάση του Καναδά. Σε ένα ξενοδοχείο στους καταρράκτες του Νιαγάρα ο Ρατμουσκέ, ο πλέον καταζητούμενος κλέφτης στον Καναδά, έχει παραβιάσει το χρηματοκιβώτιο μιας διάσημης τραγουδίστριας της όπερας και έχει εξαφανιστεί με μια λεία κοσμημάτων ανυπολόγιστης αξίας.

Σε αυτή την περιπέτεια βοηθός της Άγκαθα και του Λάρι είναι μια μακρινή ξαδέλφη τους που ζει στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών. Η Σκάρλετ Μίστερι, ατρόμητη δημοσιογράφος, θα τους συνοδεύσει σε αυτό το ταξίδι με το «ετοιμοπόλεμο» φορτηγάκι της γεμάτο σύνεργα κάθε είδους. Ακολουθώντας τα χνάρια του Ρατμουσκέ με φόντο τα πυκνά, γεμάτα ελάφια και αρκούδες, δάση και τους βραχώδεις λόφους του Εθνικού Δρυμού Dark Sky, με μεθοδικότητα και εξυπνάδα, τα δύο ξαδέλφια θα προσπαθήσουν να τον νικήσουν στην πονηριά.

Δύο άκρως καλοδουλεμένες ιστορίες, που διαβάζονται ευχάριστα από τους μικρούς αναγνώστες, με γρήγορη ροή, χιούμορ και μυστήριο. Επηρεασμένος από τα κόμικς, ο εικονογράφος Στέφανο Τουρκόνι οπτικοποιεί μερικές από τις σκηνές της αφήγησης, με ασπρόμαυρες εικόνες, συνθέτοντας μια ταιριαστή ρετρό προσέγγιση, συμπληρώνοντας ιδανικά τη δυναμική της πλοκής.

Οι ιστορίες απευθύνονται σε παιδιά 8+

Δείτε και άλλες προτάσεις βιβλίων από το Alice on Board Blog

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment