Πως τα πάνε με τη γεωγραφία;

0 Comments 🕔12:56, 20.Nov 2013

Η εβδομάδα 15-23/11 είναι αφιερωμένη στη γεωγραφία (Geography Awareness Week) και φυσικά το National Geographic έχει την τιμητική του. Αφιερώματα, υλικό για τα social media, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να εκπαιδεύσουν αλλά και να εμπνεύσουν τα παιδιά που μπορεί κανείς εύκολα να διαβάσει εδώ αν έχει διάθεση και χρόνο (το υλικό είναι αρκετό και πολύ ενδιαφέρον). Eίναι επίσης μία καταπληκτική αφορμή για να ξεκινήσουμε όλοι να εμπλουτίζουμε τη ζωή μας στο σπίτι και έξω από αυτά με στοιχεία εκμάθησης της γεωγραφίας ώστε να γίνονται αντιληπτά και από τα παιδιά μας έννοιες όπως γη, χώρα, ήπειρος και γενικότερα να μαθαίνουν λίγο λίγο τι σημαίνει γεωγραφία.

child-holding-globe
via

ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η γειτονιά μας, ο δρόμος που ζούμε, η πόλη μας αλλά και μερικά σημεία ορόσημα όπως το σχολείο που πηγαίνουν, το φαρμακείο, το γραφείο του μπαμπά και της μαμάς κάποια φιλικά σπίτια μπορούν να λειτουργήσουν θαυμάσια στην αρχή ως γνωστικές γεωγραφικές αφετηρίες. Πρόσφατα η Αλίκη με εξέπληξε, δίνοντας μου οδηγίες για να πάω σε φιλικό μας σπίτι, γιατί όπως μου είπε αυτός είναι ο δρόμος που ακολούθησε το σχολικό μία ημέρα και είναι κοντινότερος από αυτόν που ακολουθούσα εγώ τόσο καιρό. Πιστέψτε με είχε δίκιο. Έτσι θα μπορούσατε να ξεκινήσετε σχεδιάζοντας μαζί ένα χάρτη της γειτονιάς, εδώ μπορείτε να δέιτε ένα παράδειγμα, μετά να ζωγραφίσετε ένα χάρτη της Ελλάδας ή του παγκόσμιου χάρτη ώστε να αποκτήσουν μία γενικότερη εικόνα της γης. Εδώ θα βρείτε coloring pages με πολλαπλές δυνατότητες.

ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ

Δε χρειάζεται να οδηγήσετε στην άκρη της γης όμως μπορείτε να κάνετε ένα μικρό οδικό ταξίδι, επικοινωνώντας από την αρχή στο παιδί σας τον τόπο προορισμού και δίνοντάς του ένα οδικό χάρη να βλέπει το δρόμο που ακολουθούμε. Αν δεν διαθέτε οδικό χάρτη μπορείτε να τυπώσετε εκείνον της επιλογής ΣΑς από εδώ. Εύκολα μπορούν να κρατήσουν και εκείνα το χάρτη και μαζί να ανακαλύψετε τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Στη διαδρομή μπορείτε να του δείχνετε παράλληλα και τις πινακίδες αλλά και τις αποστάσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε δύο σημεία. Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει σύστημα πλοήγησης τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο διασκεδαστικά: η φωνή θα ενθουσιάσει τους μικρούς μας φίλους και πολλά από τα ονόματα δρόμων, των περιοχών αλλά κυρίως οι οδηγίες όπως “στρίψτε αριστερά”, “στρίψτε δεξιά”, “συνεχίσετε ευθεία”, γρήγορα θα εντυπωθούν στο μυαλό τους.

ΚΑΝΤΕ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

Εξερευνήστε μια νέα θέση με μια εικονική εκδρομή γαιτί μπορεί να είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να μάθουν για νέες περιοχές και μέρη τόσο στη χώρα τους αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το App Travel Windows θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του παιδιού σας με την περιήγηση μέσα από τις ζωντανές εικόνες του, θα προκαλέσει συζήτηση και θα ενισχύσει την επιθυμία για να μάθετε περισσότερα . Εκτός από τις πανέμορφες φωτογραφίες, το App Travel διαθέτει και άλλες χρήσιμες πληροφορίες όπως χάρτες, και καιρικές συνθήκες.

Screenshot.216116.1000001

Screenshot.216116.1000002

Όλα αυτά μπορείτε να τα ενισχύσετε και με άλλα πολιτισμικά στοιχεία: να γνωρίσουμε περισσότερα για τη μουσική, την κουζίνα, ή ακόμα και τη λογοτεχνία και τις τέχνες που είνια γνωστά σε αυτή τη χώρα. Η Αλίκη αυτή τη στιγμή στο σχολείο τους μαθαίνουν για την Αγγλία και το Λονδίνο και πραγματικά με έχει εντυπωσιάσει με τις γνώσεις που έχει αποκτήσει μέσα από το παιχνίδια. Ξαφνικά οι Beatles μπήκαν θριαμβευτές στο σπίτι και το Imagine έχει γίνει ο καθημερινός μας ύμνος, τα κέρινα ομοιόματα της Madam Tussaud έχουν επισκιάσει ότι και να κάνουμε και φυσικά θέλουμε σύντομα να φτιάξουμε μία πουτίνγκα….!!!!

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αποτελεσματικό και ιδιαίτερα ευχάριστο είναι να διαθέτουμε μερικά παιχνίδια που εκτός από το διασκεδαστικό τους χαρακτήρα θα εκπαιδεύσουν. Παζλ με χάρτες όπως αυτός της DJECO, διαδραστικός παγκόσμιος χάρτης όπως αυτός της Oscar and Ellen, ή αυτός της Seedling, και μία υδρόγειο σφαίρα που μπορεί να κάνει θαύματα: κάντε πάνω της ταξίδια παίζοντας με flash cards από φωτογραφίες που θα έχετε προεκτυπώσει (δείτε εδώ ή εδώ) αλλά και μερικά παιχνίδα για το ipad ή/και το iphone όπως το Barefoot Atlas (δωρεάν) ή το World Atlas by National Geographic (κόστος $2) που μαζί θα παίζετε θα ενισχύουν την κατανόσηση της γεωγραφίας με εικόνες και διάδραση.

map

Have fun

xxx

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment