Προτάσεις βιβλίων με αφορμη τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

0 Comments 🕔13:34, 27.Jan 2022

Όσα χρόνια και αν περάσουν η σκέψη και μόνο της μαύρης περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να σου προκαλέσει ρίγος. Πώς ο άνθρωπος μπορεί να κρύβει μέσα του τόσο σκοτάδι, τόσο μίσος και χυδαιότητα, τόση
βαρβαρότητα και σκληρότητα; Και πόσα ψήγματα ελπίδας μπορούν να σου μοιράσουν ιστορίες ανθρωπιάς, καλοσύνης, θάρρους και αλληλεγγύης; Αρκούν; Φθάνουν για να ξεπλύνουν τον πόνο εκατομμυρίων θυμάτων; Πόση
δύναμη μπορούσαν οι αθώοι να συγκεντρώσουν από τα θραύσματα της ζωής της ώστε να σηκώσουν το ανάστημα και να αντισταθούν;

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, οι εκδόσεις Παπαδόπουλος προτείνουν βιβλία που αναδεικνύουν σημαντικές αξίες όπως αυτή της φιλίας, της τόλμης, της καλοσύνης, της αλληλεγγύης και βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν σημαντικές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας. Εμείς προσθέσαμε και μερικά ακόμη από τις εκδόσεις Κόκκινο και τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Έρικα – Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Η Ruth Vander Zee συναντά τυχαία το 1995 στο Ρότενμπουργκ της Γερμανίας την Έρικα, η οποία της αφηγείται την πραγματική ιστορία της οικογένειας της, καθώς η ίδια ήταν η μόνη που επέζησε από το Ολοκαύτωμα της 27ης Ιανουαρίου 1944. Εκείνη στη συνέχεια τολμά να αποτυπώσει την αφήγηση της Ερικα σε ένα βιβλίο όχι για ενηλίκους μα για παιδιά: το «Ερικα», με τη συμβολή του Roberto Innocenti στην καταπληκτική εικονογράφηση. Οι εικόνες μοιάζουν επεξεργασμένες φωτογραφίες και περιγράφουν την ιστορία χωρίς φλυαρία. Μια κατάθεση ενός μάρτυρα, ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο με τις εικόνες να είναι ασπρόμαυρες για να αφηγηθούν το τρομερό παρελθόν και να χρωματίζονται όταν μας επιστρέφουν πάλι στο παρόν.

Το κείμενο με αραιή γραφή μοιάζει  να έχει γραφτεί στη γραφομηχανή, και κάθε πάτημα του πλήκτρου της μηχανής, φέρνει στο φως τη διάσωση του ίδιου του μάρτυρα που σώθηκε από το βέβαιο θάνατο και θέλει να ακουστεί η μαρτυρία του για την κτηνωδία και την τρέλα ενός πολέμου που οδήγησε στην απόφαση να εξοντωθεί ένας ολόκληρος λαός, λόγω της εθνικής τους ταυτότητας, επειδή ήταν Εβραίοι.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο Έρικα σε αυτό το άρθρο.

Συγγραφέας: Ρουθ Βάντερ Ζι
Εικονογράφηση: Ρομπέρτο Ινοσέντι
Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο

 

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ – Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Μια νέα σειρά ιστοριών με τις οποίες νεαρά και λιγότερο νεαρά κορίτσια και αγόρια θα ανακαλύψουν ποιες ήταν και τι κατόρθωσαν οι σπουδαιότερες της σύγχρονης ιστορίας. Σχεδιάστριες, ζωγράφοι, εξερευνήτριες, επιστημόνισσες… Γυναίκες μοναδικές από τις οποίες έχουμε πολλά να μάθουμε και με τις οποίες μπορούμε να ταυτιστούμε. Η σειρά Μικρά κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες (Little People, Big Dreams) από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος περιλαμβάνει μερικά μικρά ορθογώνια χρωματιστά βιβλία αφιερωμένα το κάθε ένα σε μια γυναικεία φιγούρα που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή για τη αφοσίωση και το ταλέντο της σε κάποιο τομέα. Μικρές ιστορίες, απλές που επιτρέπουν σε μικρά παιδιά να “ρίξουν μια ματιά” στη ζωή αυτών των κοριτσιών από τότε ακόμα που το ταλέντο τους δεν είχε ξεδιπλωθεί, στα βήματά τους και τελικά στην μεγάλη τους απογείωση. Κάθε βιβλίο περιέχει και ένα μικρό βιογραφικό τους.

Γυναίκες όπως η Άννα, που μετέτρεψαν ένα μικρό όνειρο σε μια μεγάλη ιστορία. Η ιστορία της Άννας Φρανκ που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έζησε κρυμμένη μαζί με την οικογένειά της σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τους ναζί.
Το ημερολόγιό της έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 55 γλώσσες. Θα το βρείτε στη λίστα με τα παιδικά βιβλία του Alice on Board.

Maria Isabel Sánchez Vegara
Ηλικία: 4+ ετών

O πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου – Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το βιβλίο O πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου είναι ένα νεανικό βιβλίο που αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η δεκάχρονη Έιντα, ξεπερνώντας τις κακουχίες της καθημερινής της ζωής, δραπετεύει με τον αδερφό της στη βρετανική επαρχία. Εκεί ξεκινάει μια νέα ζωή μαθαίνοντας το αυτονόητο: πως έχει ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της.

Παράλληλα, τα δύο αδέρφια αναπτύσσουν μια δυνατή σχέση με τη Σούζαν Σμιθ, τη γυναίκα που τα παίρνει υπό την προστασία της. Θα αποδειχτεί άραγε ο δεσμός τους αρκετά ισχυρός ώστε να τους κρατήσει ενωμένους, παρά τον πόλεμο και τις συνθήκες που απειλούν να τους χωρίσουν;

Το βιβλίο έχει λάβει πολλές διακρίσεις ενώ ήταν #1 New York Times bestseller και στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία του 2015 των Publisher’s Weekly και Wall Street Journal.

Θα το βρείτε στη λίστα με τα παιδικά βιβλία του Alice on Board.

To ημερολόγιο της Άννας Φρανκ – Εκδόσεις Πατάκης

«Φαίνεται σαν να έχουν περάσει χρόνια από την Κυριακή το πρωί. Συνέβησαν τόσα πολλά, που μου φαίνεται λες κι ολόκληρος ο κόσμος γύρισε ξαφνικά ανάποδα». Άννα Φρανκ
Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, παγκοσμίως γνωστό και αγαπημένο, παρουσιάζεται τώρα σε μια εντελώς νέα μορφή: ως Graphic Diary. Με μοναδικό τρόπο συνδέει το πρωτότυπο κείμενο με ζωντανούς διαλόγους και διηγήσεις, που βασίζονται στο ημερολόγιο, μέσα από την εντυπωσιακή και γεμάτη συναίσθημα δουλειά και εικονογράφηση των Άρι Φόλμαν και Νταβίντ Πολόνσκυ. Και οι δύο είναι γνωστοί για το κινηματογραφικό τους αριστούργημα Waltz with Bashir, το οποίο μεταξύ άλλων προτάθηκε για Όσκαρ. Με όση ζωντάνια γράφει η Άννα Φρανκ για τη ζωή της στην Kρυψώνα, τον φόβο της μην ανακαλυφθεί, αλλά και για τα εφηβικά της συναισθήματα, τόσο άμεση, σχεδόν κινηματογραφική, είναι η εικονογράφηση.

Συγγραφέας Φρανκ, Άννα
Μεταφραστής Ντεκάστρο, Μαρίζα
Εικονογράφος Polonsky, David
Επιμελητής Folman, Ari

Λευκό Πουλί – Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Στο πρώτο της graphic novel η R. J. Palacio αφηγείται μια αλησμόνητη ιστορία για τη δύναμη της καλοσύνης και του ανεξάντλητου θάρρους σε καιρό πολέμου.
Μια γιαγιά διηγείται στον εγγονό της όσα έζησε ως νεαρή εβραιοπούλα στην κατεχόμενη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ανάγνωσμα, με εκτεταμένες πληροφορίες για εκείνη την ιστορική περίοδο.

Θα το βρείτε στη λίστα με τα παιδικά βιβλία του Alice on Board.

R. J. Palacio
Ηλικία: 9+ ετών

Το δέντρο που βλέπει – Εκδόσεις Κόκκινο

150 χρόνια δεν είναι πολλά στη ζωή μιας καστανιάς. Φαγωμένο από τα παράσιτα, το δέντρο θυμάται την πολύ σύντομη ζωή εκείνου του κοριτσιού που έζησε στην παρανομία για δυο χρόνια κρυμμένοστο σπίτι με τον αριθμό 263, στο Κανάλι του Αυτοκράτορα. Το κορίτσι παρατηρούσε το δέντρο από τον φεγγίτη και κατέγραφε στο ημερολόγιό του τις αλλαγές
που άφηναν πάνω του οι εποχές, σημάδι ότι ο χρόνος κυλούσε και ότι εκεί έξω η ζωή συνέχιζε την πορεία της…

Την έλεγαν Άννα Φρανκ, έζησε στο Άμστερνταμ, κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα, η καστανιά θα πει την ιστορία της Άννας. Και αυτή θα διαβάσετε σε αυτό το βιβλίο.

Κείμενο: Irène Cohen-Janca
Εικονογράφηση: Maurizio A.C. Quarello
Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο

Κάπου λάμπει ακόμα ο ήλιος: ένα παιδί που επέζησε αφηγείται – Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Από την ημέρα που το όνομα της οικογένειας Γκρούενμπαουμ εμφανίστηκε στη λίστα των υπό μεταφορά αιχμαλώτων, χρειάστηκε ένα θαύμα για να επιβιώσει.
Σε αυτή τη συναρπαστική ιστορία ελπίδας και αθωότητας, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του με εκπληκτική αμεσότητα και ειλικρίνεια. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται πρωτότυπα ντοκουμέντα και φωτογραφίες.

Michael Gruenbaum, Todd Hasak-Lowy
Ηλικία: 12+ ετών

H  Ζάζα – Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Η Ζάζα είναι μια κούκλα. Η κούκλα της Εστρέας που είναι μόνη ανάμεσα σε πολλά ακόμα παιχνίδια, όχι γιατί η Εστρέα την παράτησε αλλα γιατί ένα σκληρό χέρι, μια απάνθρωπη πραγματικότητα τις χώρισε. «Και μετά με πήραν από κείνη και βρέθηκα κάτω από τρενάκια και μολυβένια στρατιωτάκια και κούκλες και πατίνια…Ετσι έμεινα κι εγώ εκεί, με τα κουζινικά και τα παιχνίδια τα κουρδιστά για να φυλάω τα μυστικά. Ναι εμείς ήμασταν οι φύλακες, εμείς φυλάγαμε τα μυστικά».

«Ένα βιβλίο που αναφέρεται στα παιχνίδια των παιδιών που χάθηκαν ή επιβίωσαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι ένα κείμενο που το έγραφα για δύο χρόνια, δεν έβρισκα ένα τέλος που να μου είναι ταιριαστό», θα μου αναφέρει η Αργυρώ Πιπίνη σε μια κουβέντα μας. «Ήθελα ένα καλό, θέλω να πιστεύω σε ένα καλό τέλος μιας και ο κόσμος εκείνη την εποχή ήταν πολύ σκοτεινός», συνεχίζει η Αργυρώ Πιπίνη σε μια συνέντευξη που μου παραχώρησε για το elculture.

Τη συγκινητική αυτή ιστορία εικονογράφησε με μαγικό τρόπο ο καλλιτέχνης Πέτρος Μπουλούμπασης. «Όταν πεθαίνει ένα παιδί, καταστρέφεται ένα κομμάτι μέλλοντος – η ζωή που δεν πρόλαβε να ζήσει». Ένα βιβλίο για την ελπίδα και τη μνήμη, για το «Ποτέ ξανά».

Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
Εικονογράφος: Πέτρος Μπουλούμπασης
Ηλικίες: 8+

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment