Μικρά κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες – Βιβλία για πραγματικές ηρωίδες

0 Comments 🕔08:00, 06.Jan 2019

Μια νέα σειρά ιστοριών με τις οποίες νεαρά και λιγότερο νεαρά κορίτσια και αγόρια θα ανακαλύψουν ποιες ήταν και τι κατόρθωσαν μερικές από τις σπουδαιότερες γυναίκες της σύγχρονης ιστορίας. Σχεδιάστριες, ζωγράφοι, εξερευνήτριες, συγγραφείς, επιστήμονες, επαναστατικά πνεύματα. Γυναίκες μοναδικές από τις οποίες έχουμε πολλά να μάθουμε και με τις οποίες μπορούμε να ταυτιστούμε. Μια σειρά που έρχεται να ανατρέψει τη στερεοτυπική αντίληψη των μικρών 6χρονων κοριτσιών πως τα αγόρια είναι περισσότερο έξυπνα και δυνατά από εκείνες – πάντα σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες (πηγή για την έρευνα)

Η σειρά Μικρά κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες (Little People, Big Dreams) από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος περιλαμβάνει μερικά μικρά ορθογώνια χρωματιστά βιβλία αφιερωμένα το κάθε ένα σε μια γυναικεία φιγούρα που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή για τη αφοσίωση και το ταλέντο της σε κάποιο τομέα. Μικρές ιστορίες, απλές που επιτρέπουν σε μικρά παιδιά να “ρίξουν μια ματιά” στη ζωή αυτών των κοριτσιών από τότε ακόμα που το ταλέντο τους δεν είχε ξεδιπλωθεί, στα βήματά τους και τελικά στην μεγάλη τους απογείωση. Κάθε βιβλίο περιέχει και ένα μικρό βιογραφικό τους.

Μια πρόταση ανάγνωσης από τη μικρή κιόλας ηλικία που δίχως αυστηρές διδαχές, προβάλλει το δρόμο της δυνατότητας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιμονής, της προσπάθειας και της μη απόκλισης από τον πραγματικό σου εαυτό.

Μικρά κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες

Οι τρεις πρώτοι τίτλοι που κυκλοφόρησαν πριν από λίγο καιρό, μάς παρουσιάζουν τη Μαρί Κιουρί, την Κοκό Σανέλ και την Αγκάθα Κρίστι. Συγγραφέας η Ιζαμπέλ Σάντζεζ Βεγκάρα και παρά το γεγονός πως η εικονογράφος αλλάζει σε κάθε τίτλο, το εικαστικό αποτέλεσμα μοιάζει ενιαίο και υπέροχο.

Ένα εκατομμύριο αντίτυπα και μετάφραση σε 17 γλώσσες μετά, η σειρά Μικρά Κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ, φιλοδοξεί να αναδείξει πολλές από τις ξεχωριστές γυναίκες του κόσμου. Στο εξωτερικό ήδη έχουν βγει 25 βιβλία για την Άννα Φρανκ, τη Φρίντα Κάλο, την Όντρει Χέμπορν, την Έλλα Φιτζέραλντ, την Αμέλια Έρχαρτ, την Ντάϊαν Φόσεϊ, την Μάγια Αγγέλου, την Μαρία Μοντεσσόρι, τη Μητέρα Τερέζα, την Σιμόν ντε Μποβουάρ, την Τζέιν Γκούντολ, την Μπίλυ Χαλιντέι, την Άντα Λαβλεις και αρκετές ακόμα.

Κοκο Σανέλ – Εικονογράφος Ανα Αλμπέρο

Από μικρή η Γκαμπριέλ ήταν ένα ξεχωριστό κορίτσι και αυτό δεν άρεσε καθόλου στις μοναχές που τη μεγάλωσαν στο ορφανοτροφείο. Η ίδια ωστόσο γνώριζε πως αυτή η ξεχωριστή της ματιά, το πάθος, η ενέργειά της, η αγάπη της για τη βελόνα και τη κλωστή ήταν και η δύναμή της. Το πρώτο της καπελάδικο, η σύγχρονη οπτική της για τη γυναικεία μόδα που τις απελευθέρωσε από τους στενούς κορσέδες, οι λιτές σχεδιαστικές της γραμμές ήταν τα στοιχεία της δικής της επανάστασης που την ανέδειξαν τελικά σε μια από της σπουδαιότερες σχεδιάστριες μόδας του κόσμου. Το όνομά της το είχε από καιρό αλλάξει – σε Κοκό Σανέλ.

Μικρά κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες

Η Γκαμπριέλ Μπονέρ «Κοκό» Σανέλ (19 Αυγούστου 1883 – 10 Ιανουαρίου 1971), γνωστή ως Κοκό Σανέλ, ήταν Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας, μία από τις διασημότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα. Μόνο το όνομά της είναι αρκετό για να οριστεί ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα ταγέρ, μία ατζέντα, ένα άρωμα, ένα κόσμημα, μία ολόκληρη εμφάνιση. Προσδίδει prestige, ποιότητα, άμεμπτο γούστο και αλάνθαστο στυλ. Μια γυναίκα μπροστά από την εποχή της, στην πραγματικότητα, ίσως η πρώτη γυναίκα στο κίνημα απελευθέρωσης των γυναικών.

Μαρί Κιουρί – Εικονογράφος Φράου Ίζα

Η Μαρί είχε από πολύ μικρή αποφασίσει πως ήθελε να ασχοληθεί με την επιστήμη. Ήταν πολύ καλή μαθήτρια με βραβεία και ο δρόμος προς το Πανεπιστήμιο στο Παρίσι μονόδρομος. Η Μαρί αν και δε μιλούσε καλά γαλλικά γιατί ήταν από την Πολωνία, γίνεται η πρώτη φοιτήτρια στη Σορβόννη και θα γίνει και η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία που της δόθηκε έδρα πανεπιστημίου.

Αυτή είναι η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί (7 Νοεμβρίου 1867 – 4 Ιουλίου 1934) Πολωνή φυσικός, χημικός και καθηγήτρια που σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική και τη Χημεία. ‘Ηταν η πιο φημισμένη και συναρπαστική γυναίκα στην ιστορία της σύγχρονης επιστήμης – γνωστή επίσης και ως Μαντάμ Κιουρί.

Αγκάθα Κρίστυ – Εικονογράφος Ελίζα Μουνσο

Κάθε απόγευμα, η Αγκάθα ξαπλωμένη δίπλα στο αναμμένα τζάκι απολάμβανε τις ιστορίες που της διάβαζε η μαμά της και τις συνέχιζε με αμείωτο ενδιαφέρον κάθε βράδυ κάτω από τα σκεπάσματά της. Έβρισκε περισσότερο συναρπαστικές τις αστυνομικές. Η συνεισφορά της στον Α Παγκοσμιο πόλεμο ως νοσοκόμα της επέτρεψε να ασχοληθεί και να μάθει πολλά για τα φάρμακα, τα δηλητήρια γεγονός που την ενέμπνευσε και της έδωσε ώθηση για το επόμενο μεγάλο της βήμα: τη συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων που «όλως τυχαίως» ξεκινήσουν πάντα με μια δολοφονία.

Μικρά κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες

Μικρά κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες

Η μικρή μας Αγκάθα, δεν είναι άλλη από την Αγκάθα Μαίρη Κλαρίσσα Μίλερ, Λαίδη Μάλλοουαν, (15 Σεπτεμβρίου 1890 – 12 Ιανουαρίου 1976), γνωστή κυρίως με το όνομα Αγκάθα Κρίστι (Agatha Christie), που έγινε γνωστή κυρίως για τα 80 αστυνομικά της μυθιστορήματα που δικαίως της πρόσφεραν τον τίτλο της «Βασίλισσας του Εγκλήματος» και την έκαναν έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς στην εξέλιξη του λογοτεχνικού αυτού ρεύματος. Πρωταγωνιστές των μυθιστρημάτων της, οι ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό και Μις Τζέιν Μαρπλ.

Προσωπικά ανυπομονώ για μερικούς επόμενους τίτλους και φυσιογνωμίες όπως αυτόν για τη Φρίντα Κάλο. Ξεχωριστά και υπέροχα παιδικά βιβλία.

Εικονογράφος: Albero Anna
Μεταφραστής: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
Είδος: Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά
Ηλικία: 4+
Σελίδες: 40
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Σιμόν ντε Μποβουάρ – Εικονογράφος Christine Roussey

Η μικρή Σιμόν αγαπούσε πολύ τα βιβλία και πολύ συχνά ο μπαμπάς της έλεγε για αστείο πως είχε αγορίστικο μυαλό αντί για γυναικείο! Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου οι μικροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ζωή της διάσημης φιλοσόφου, συγγραφέως και φεμινίστριας, που γεννήθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα στο Παρίσι, και μας έμαθε «πως όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε ίσοι και πως οι επιλογές μας και όσα αποφασίζουμε, αυτά είναι που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε».

 

Όλη τη σειρά μπορείτε να τα βρείτε στη συλλογή με τα παιδικά βιβλία του Alice on Board.

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment