Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ιστορίας – Εσύ θα λάβεις μέρος;

0 Comments 🕔16:35, 05.Feb 2019

Η Σχολή Μωραΐτη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προκηρύσσουν τον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ιστορίας με θέμα: Σύγχρονη Ιστορία της Ευρώπης και του Κόσμου (20ος αιώνας) για το Σάββατο 13 Απριλίου 2019.

Ο διαγωνισμός αποτελεί μία πρωτότυπη και καινοτόμα διαδικασία με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής σκέψης και κοινωνικής συνείδησης. Οι δεξιότητες που ασκούνται με τη συμμετοχή σε αυτό το διαγωνισμό είναι η κατανόηση ιστορικών όρων, η δυνατότητα ανάλυσης και αξιολόγησης πηγών, η συσχέτιση ιδεών και εννοιών με χάρτες και φωτογραφικό υλικό, και η κατανόηση σημαντικών οπτικών της παγκόσμιας ιστορίας.

Τα θέματα περιλαμβάνουν την ιστορία των διακρατικών σχέσεων Ευρώπης και Αμερικής (παγκόσμιοι πόλεμοι, Ρωσική επανάσταση, ψυχρό πόλεμο), τους ηγέτες και τα κοινωνικά κινήματα, τον τρίτο κόσμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις εξελίξεις των επιστημών και των τεχνών που συντελούνται στον 20ό αιώνα.

Απευθύνεται σε μαθητές/τριες β’, γ’ Γυμνασίου και α’ Λυκείου που αγαπούν την Ιστορία. Ο διαγωνισμός προβλέπεται χωρίς προτεινόμενη βιβλιογραφία ή συγκεκριμένο έντυπο ή ψηφιακό υλικό για προετοιμασία. Οι απαντήσεις θα προκύπτουν από το ευρύτερο φάσμα γνώσεων των μαθητών/τριών και τις γενικότερες γνώσεις τους.

Οι ερωτήσεις είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, τις δυνατότητες και τις ανάγκες των μαθητών/τριών, ενώ η ομάδα των ερωτήσεων της Β’ γυμνασίου θα είναι διαφορετική από την ομάδα ερωτήσεων της Γ’ γυμνασίου και Α’ Λυκείου.

“Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής ENIAC, κατασκευάστηκε κατά τη δεκαετία 1930-1940, για να ξεπεραστεί η μεγάλη οικονομική ύφεση που είχε προκαλέσει το Κραχ του 1929 στις ΗΠΑ, τη δεκαετία 1940-1950 στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, για τις ανάγκες του Αμερικανικού στρατού, τη δεκαετία 1950-1960, με χρηματοδότηση των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών των ΗΠΑ ή στη ναζιστική Γερμανία τη δεκαετία του 1930, για να ενισχυθεί η πολεμική μηχανή του Χίτλερ”, ένα παράδειγμα πιθανής ερώτησης για τους συμμετέχοντες μαθητές.

Πληροφορίες

–  Το θέμα αφορά την Ιστορία της Ευρώπης και του Κόσμου (20ος αιώνας)

– Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει 30 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών απαντήσεων στα πρότυπα του History SAT Exams, 30 στιγμές από Παγκόσμιους Πολέμους, Ψυχρό Πόλεμο, Ηγέτες και κοινωνικά κινήματα, διακρατικές σχέσεις σε Αμερική, Ασία και Ευρώπη, Τέχνες και Επιστήμες (1900-2000)

– Ο συνολικός χρόνος του διαγωνισμού διαρκεί 1 ώρα (60’)
Δεν απαιτεί ειδική προετοιμασία εκ μέρους των παιδιών
– Ο αριθμός και τα είδη των επαίνων και των βραβείων θα ανακοινωθούν στις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του «Ελληνικού Κόσμου» και της Σχολής Μωραΐτη και στο https://istoria4teens.com/

– Η εγγραφή στο διαγωνισμό γίνεται στο Τ. 2106795000 (κ. Παπασταθοπούλου) ή ηλεκτρονικά εδώ
– Για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα υπάρχει διπλή και τυφλή διόρθωση των γραπτών των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό
– Προβλέπονται 10 βραβεία (tablets) και 20 έπαινοι (αναμνηστικά δώρα από το ΙΜΕ)

Υπεύθυνοι Σχεδιασμού και Επιμέλειας

Πηνελόπη Βουτσινά, Υποδ/ντρια Γυμνασίου, Σχολή Μωραΐτη

Σοφία Χαροκόπου, Δ/ντρια Ανάπτυξης, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνος

Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Συντονισμός Επιστημονικής Επιτροπής

Κατιάνα Μίχα, Πρόεδρος Εταιρίας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας

Επιστημονική και Κριτική Επιτροπή

Δρ. Κωνσταντίνα Ανδριανοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορίας, Σχολή Μωραΐτη

Δρ. Μαρία Κοτζάμπαση, Καθηγήτρια Ιστορίας, Σχολή Μωραΐτη

Δρ. Φωτεινή Ντάνου, Καθηγήτρια Ιστορίας, Σχολή Μωραΐτη ority

Υποβολή Αίτησης

Λήξη υποβολής αιτήσεων συμμετοχής: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019
Χρόνος διεξαγωγής: Σάββατο 13 Απριλίου 2019 στις 10:00
Τόπος διεξαγωγής διαγωνισμού: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος
Τόπος απονομής βραβείων και επαίνων: Σχολή Μωραΐτη

Για κάθε πληροφορία ή απορία μπορείτε να απευθύνεστε στο KPapastathopoulou@moraitis.edu.gr (κ. Παπασταθοπούλου, 2106795000) ή κ. Βουτσινά (2106795000).

Η συμμετοχή των μαθητών/τριών από τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment