
«Για να ενωθούμε, θ’ανακατευθούμε» – Ένα βιβλίο για την αξία της συλλογικής δράσης
Γράφει η Αμαλία Μουστάκη
Αναβρασμός στις λευκές κότες! Ο Μαρσέλ, ο λευκός κοκορας έχει εξαφανιστεί και αυτό ανησυχεί πρώτα πρώτα τη Νοεμί, τη συζυγο του, που αναζητά τον ένοχο. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι κανείς δεν ξέρει τι έχει συμβεί. Στις μαύρες κότες δεν υπάρχουν απουσίες, αλλά στις κόκκινες είναι άφαντη η Γερτρούδη, η παχουλή κοτούλα. Είναι απαραίτητη μία έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου του Κοτετσιού, για να συζητηθεί το πρόβλημα και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προτού να είναι αργά. Όμως, οι κότες είναι πολλές και θορυβώδεις και η συμφωνία δύσκολη.
Μετά από κάποιες χλιαρές επεμβάσεις, επικρατούν οι πιο ισχυρές φωνές και τελικά εγκρίνεται η σύσταση στρατού. Και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα. Πώς οργανώνονται; Σε τάγματα; Κατά χρώμα; Κατά μέγεθος; Ποιος θα ηγηθεί του νέου στρατού; Ίσως οι μαύροι γιατί ο κόκορας αρχηγός τους είναι χαρισματικός. Και γιατί θα πρέπει να είναι κυβερνήτης ένας κόκορας και όχι μία κότα; Μετά από πολλή συζήτηση, αποφασίζουν να αναμιχθούν. Βρίσκουν την κατάλληλη διάταξη και επιτέλους είναι έτοιμοι να προχωρήσουν μαζί προς την ίδια κατεύθυνση και να πολεμήσουν για τον κοινό σκοπό!
Το βιβλίο του Laurent Cardon μιλά για κοτόπουλα, εικονογραφεί κοτόπουλα, αλλά στην πραγματικότητα μιλά για πολιτική και αποτελεί πρώτης τάξεως έναυσμα για να συζητήσετε με τα παιδιά θέματα αλληλεγγύης, ανοχής, δημοκρατίας και συνύπαρξης. Η εικονογράφηση (επίσης από τον Cardon) είναι και διασκεδαστική αλλά και πολύ λειτουργική: καθώς η οπτική γωνία των εικόνων βρίσκεται σχετικά ψηλά, βοηθά το παιδί να συλλάβει την έννοια του πλήθους αλλά και τη μοναδικότητα συγκεκριμένων χαρακτήρων.
Το κείμενο είναι σχετικά απλό, ώστε να γίνεται κατανοητό και από μικρότερες ηλικίες και παρόλο που ο ενήλικας υποψιάζεται την κατάληξη της ιστορίας, η έκπληξη του αίσιου τέλους δεν απουσιάζει. Το μεγάλο του μέγεθος (25 επί 35) προσκαλεί σε κοινή ανάγνωση, ενώ για τον ίδιο λόγο προσφέρεται για ανάγνωση και στο σχολείο, όταν συζητώνται θέματα εξουσίας, δημοκρατίας,φυλών και φύλων. Οι κοτούλες είναι από τα ζώα της φάρμας που συναντάμε συχνά στην παιδική λογοτεχνία και τα παιδιά τις αγαπούν και ταυτίζονται μαζί τους.
Οι συγκεκριμένες, του Cardon, λευκές, κόκκινες, μαύρες, με λοφίο ή χωρίς, είναι ζωηρές και ανήσυχες, ανοργάνωτες και κάποιες φορές εκνευριστικές, παραμένουν όμως γοητευτικές και αποδεικνύονται και ικανές. Και σίγουρα πολύ αστείες! Επομένως, η επιλογή του συγκεκριμένου βιβλίου είναι εγγυημένα επιτυχημένη. Ο συγγραφέας Laurent Cardon γεννήθηκε στη Γαλλία και σήμερα ζει στη Βραζιλία. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 40 βιβλία για παιδιά.
Το βιβλίο «Για να ενωθούμε, θ’ανακατευθούμε», είναι ένα παιδικό βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος και μπορείτε να το βρείτε στα παιδικά βιβλία του Alice on Board.
you may also like:
No Comments Yet!
No one have left a comment for this post yet!
WRITE A COMMENT ON THIS POST