Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού και Εφηβικού Θεάτρου

0 Comments 🕔12:54, 20.Μάρ 2017

Γράφει η Αμαλία Μουστάκη
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού και Εφηβικού Θεάτρου

H παγκόσμια ημέρα παιδικού και εφηβικού θεάτρου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου. Ο εορτασμός χρονολογείται από το 1965, όταν καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Θεατρικού Δικτύου για τα παιδιά και τους νέους (Assitej) για να τιμήσει τους καλλιτέχνες και τους φορείς που μοχθούν σ’ όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη αυτού του ευαίσθητου τομέα της θεατρικής τέχνης.

Είναι, άραγε, απαραίτητο να έχει το Παιδικό Θέατρο τη δική του, ξεχωριστή μέρα; Πίσω από την καθιέρωση της δεν υπάρχουν σαφώς οικονομικά κίνητρα ή σκοπιμότητες, όπως συμβαίνει με άλλες παγκόσμιες μέρες, υπάρχει, όμως, η αναγνώριση πως η θεατρική εμπειρία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστική ευαισθητοποίηση, για εξοικείωση με την τέχνη, για συμμετοχή στην κοινωνική δράση.

Προκειμένου για τους νεώτερους θεατές, όλα τα παραπάνω αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς η συχνή θέαση αξιόλογων θεατρικών παραστάσεων είναι αποδεδειγμένο πως θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτιστική συμπεριφορά τους στο μέλλον.

Η θεματολογία του παιδικού θεάτρου σήμερα, τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας είναι εντυπωσιακή. Μπορεί να παρακολουθήσει κανείς από δραματοποιημένα ιστορικά γεγονότα, μύθους, παραμύθια και λαϊκές αφηγήσεις μέχρι σάτιρα σύγχρονων καταστάσεων.

Ο κόσμος τόσο του φανταστικού όσο και του ρεαλιστικού μεταφέρονται πάνω στη σκηνή και εκει δημιουργούνται καταστάσεις που προκαλούν το ενδιαφέρον τόσο των παιδιών όσο και των ενήλικων συνοδών τους. Πλέον, πολλές από τις λεγόμενες “παιδικές” παραστάσεις δεν υστερούν σκηνοθετικά, ερμηνευτικά και συνολικά καλλιτεχνικά από τις αντίστοιχες ενήλικες. Κάποτε, κάποτε, μάλιστα, υπερτερούν καθώς αξιοποιούν στο έπακρο τον φωτισμό, τον ήχο και τη μουσική, την εικόνα για να κατευθύνουν την ένταση κάθε σκηνής, να αφυπνίσουν και να διατηρήσουν το ενδιαφέρον, να χρωματίσουν την ατμόσφαιρα.

Ο Εμίλ και οι ντετέκτιβ

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, στις περισσότερες θεατρικές παραστάσεις τα παιδιά συμμετέχουν στη διαδικασία της παράστασης με διάφορους τρόπους, εμπλέκονται δηλαδή στο θεατρικό παιχνίδι, συμμετέχοντας σε ομαδικές δραστηριότητας που στηρίζονται στις τεχνικές του αυτοσχεδιασμού, της αναπαράστασης με μίμηση, τη λεκτική/κινητική έκφραση, τη φαντασία και τη συνεργασία.

Δημιουργούνται έτσι συνθήκες απελευθέρωσης, χαράς, επικοινωνίας, οι οποίες δίνουν στο παιδί τη δυνατότητα να παρέμβει στον κόσμο του και να αυτενεργήσει με τον τρόπου ακριβώς που παρεμβαίνει και στο παιχνίδι του.

Δείτε εδώ μερικές από τις θεατρικές παραστάσεις της φετινής χρονιάς στην Agenda με τις εκδηλώσεις μας και μην χάσετε στιγμή. Το παιδικό θέατρο είναι ανάγκη του παιδιού. Συνοδεύστε σήμερα κιόλας το παιδί σας σε μία παράσταση.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού και Εφηβικού Θεάτρου

X

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment 

Your email address will not be published. Required fields are marked *