Ο Νόι και η φάλαινα – Μια γλυκιά ιστορία

0 Comments 🕔12:15, 31.Jan 2017

Ο Νόι και η φάλαινα – Μια γλυκιά ιστορία

Το έπιασα στα χέρια μου και αμέσως το αγάπησα χωρίς καν να ξέρω την ιστορία του. Ήταν τα χρώματά του που εκπέμπουν ζεστασιά και θαλπωρή. Ακόμα και το απέραντο μπλε του σε κάνει να νιώθεις μέσα στην αγκαλιά της μαμά σου και θέλεις να μείνεις εκεί για πάντα.

ο Νόι και η φάλαινα

ο Νόι και η φάλαινα

ο Νόι και η φάλαινα

Έκανα όμως και το επόμενο βήμα και το διάβασα – πρώτα μόνη μου και μετά με τη Βάλια. Και μία τρυφερή, αθώα και γλυκιά ιστορία ξεδιπλώθηκε. Μία ιστορία αγάπης και φιλίας ανάμεσα σε ένα μικρό αγόρι που ζει μόνο του με το μπάμπά του και ένα ζωάκι, μια φάλαινα.

Μου θύμισε λίγο το τραγούδι της από το album ο Τεμπέλης δράκος “Το ζωάκι της μικρούλας της Μαρίας” με την Έλλη Πασπαλά που αν δεν το έχεις ακούσει μην χάνεις στιγμή, εδώ.

Ο Νόι και η φάλαινα – Μια γλυκιά ιστορία

Ο Νόι λοιπόν ζει μαζί με τον μπαμπά του και τις έξι γάτες τους σ’ ένα σπίτι κοντά στην ακρογιαλιά. Το σπίτι του ξεχωρίζει γιατί είναι χρωματιστό και χαρούμενο. Κάθε μέρα ο πατέρας του ξεκινούσε από πολύ πρωί για τη δουλειά του και τον άφηνε μόνο του στο σπίτι. Τον αγαπούσε πολύ ο μπαμπάς του αλλά έπρεπε να φροντίσει για το φαγητό τους.
Μια μέρα, μετά από μια μεγάλη καταιγίδα, ο Νόι πέρα στην ακρογιαλιά βρίσκει ένα μικρό φαλαινάκι που είχε ξεβραστεί στην αμμουδιά και το σώζει. Με ένα αυτοσχέδιο όχημα το μεταφέρει στο σπίτι του και το βάζει στην μπανιέρα του σπιτιού του γιατί ξέρει πως χρειάζεται νερό.

ο Νόι και η φάλαινα

ο Νόι και η φάλαινα

ο Νόι και η φάλαινα

Περνάει χρόνο μαζί του, και του αφηγείται ιστορίες πολλές ώστε να νιώσει σαν στο σπίτι του αλλά μακριά από τα μάτια του μπαμπά του που πιστεύει ότι θα θυμώσει όταν καταλάβει ότι έχουν φιλοξενούμενο από τους ωκεανούς. Το φαλαινάκι είναι ένα μεγάλο μυστικό για μια τόση μικρή οικογένεια και δεν μπορεί να μείνει κρυφό για πολύ.
Ο μπαμπάς τυ Νόι βέβαια κάθε άλλο παρά θυμωμένος είναι όταν ανακαλύπτει το μικρό αυτό μυστικό. Και Έτσι, ο Νόι και ο μπαμπάς του, αποφασίζουν να το μεταφέρουν στη θάλασσα, αλλά πριν το κάνουν, θα μάθουν τόσα ο ένας για τον άλλον που η οικογένειά τους θα γίνει πιο δυνατή!

ο Νόι και η φάλαινα

Ο Benji Davies μετά το Φίλοι στο λόφο, το Νησί του παππού καταφέρνει να δημιουργήσει για μια ακόμη φορά μια ιστορία με γλυκά, ιδιαίτερα νοήματα (για τη φιλία, τη μοναξιά και την οικογένεια), χρησιμοποιώντας απλές λέξεις ώστε να γίνονται αντιληπτά από τα παιδιά μικρής ηλικίας. Οι εικόνες αρκούν για να διηγηθούν τα ίδια τα παιδια με το δικό τους τρόπο την ιστορία, να την αναδιατυπώσουν και να την αφηγηθούν κάθε φορά διαφορετικά όταν τα απογεύματα θα ξεφυλλίζουν το βιβλίο και πάλι.

Ένα βιβλίο που θα αγαπηθεί από πολλούς. Ένας μικρός πίνακας συναισθημάτων που θέλεις να κρεμάσεις στον τοίχο σου και τα πρωινά μόλις ανοίγεις τα μάτια σου να κοιτάς και να χαμογελάς, και να σου ζεσταίνει την καρδιά έστω για λίγο – γιατί θα βλέπεις σε αυτό όλα τα παιδιά με τις μικρές ανθρώπινες καρδιές έτοιμα να απλώσουν το χέρι για να βοηθήσουν, έτοιμα να δώσουν ένα μικρό κομμάτι φροντίδας σε εκείνον που το χρειάζεται. Εκείνο το κομμάτι που τους αναλογεί.

ο Νόι και η φάλαινα

Ο Νόι και η φάλαινα
Εκδόσεις Ίκαρος
Benji Davies
Aπόδοση Αντώνης Παπαθεοδούλου

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment