Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πόλεμος των άσπρων – Διαβάσαμε

0 Comments 🕔14:33, 09.Jul 2018

Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πόλεμος των άσπρων – Διαβάσαμε
Γράφει η Αμαλία Μουστάκη

Εδώ και λίγο καιρό προσπαθώ να αποφασίσω τι χρώμα θα είναι το καινούριο δωμάτιο του Χάρη. Άλλες μέρες ξυπνάω με διάθεση για κάτι έντονο, πχ κίτρινο, άλλες καταλήγω πως ένα απαλό σιέλ θα ήταν πιο ασφαλής επιλογή! Και πάει λέγοντας.. Νόμιζα πως σε ό,τι έχει να κάνει με χρώματα είμαι το πλέον αναποφάσιστο άτομο! Μέχρι που διάβασα το νέο βιβλίο των Άγγελου Αγγέλου και της Έμη Σίνη, Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πόλεμος των Άσπρων από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ο Παντελής, ο θείος του μικρού Κοπέρνικου, δεν μπορεί με τίποτα να επιλέξει σε τι χρώμα θα βάψει το σπίτι του. Επιστρατεύει, λοιπόν, τη βοήθεια του ανιψιού του και της παρέας του, η οποία αποτελείται από τον εφευρετικό Μιχαήλ, την πεισματάρα και ριψοκίνδυνη Δάφνη και τον λίγο πιο συνεσταλμένο Φοίβο. Η επιχείρηση “Βάφουμε το σπίτι του θείου Παντελή” είναι έτοιμη να αρχίσει, όμως οι Πιλάφηδες, η αντίπαλη συμμορία και αιώνιοι εχθροί της παρέας του Κοπέρνικου έχει αντίθετη γνώμη. Και κάπως έτσι ξεκινά μία…πολύχρωμη μάχη που θα ζήλευε και το καλύτερο paintball πάρκο!

Καμία από τις δύο παρέες δεν πρόκειται να πέσει αμαχητί, ή μάλλον αχρωματιστί, παρόλα αυτά, στο τέλος, ο θείος Παντελής, όχι απλώς θα μείνει ευχαριστημένος, αλλά θα αποδειχθεί ότι τελικά δεν ήταν και τόσο αναποφάσιστος όσο πίστευε!

Ξεκινώντας την ανάγνωση, περίμενα πως θα διαβάσω άλλο ένα βιβλίο τύπου Ένιντ Μπλάιτον, όπως συνηθίζω να τα ονομάζω. Δηλαδή, ιστορίες. σαν κι αυτές που έγραφε η διάσημη Βρετανίδα συγγραφέας εφηβικής λογοτεχνίας, όπου μία παρέα παιδιών μπλέκει σε περιπέτειες, λύνει μυστήρια, τα βάζει με κακούς και στο τέλος ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Πράγματι, το βασικό μοτίβο, υπάρχει και εδώ. Δύο αντίπαλες συμμορίες, μία αποστολή που η μία προσπαθεί να φέρει σε πέρας και η άλλη τη δυναμιτίζει. “Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πόλεμος των Άσπρων” είναι όλα αυτά, αλλά, ευτυχώς για τους μικρούς αναγνώστες, είναι και πολλά περισσότερα.

Το συγγραφικό δίδυμο Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη, το οποίο είναι ευρέως γνωστό για τα δεκάδες θεατρικά έργα, κείμενα και βιβλία του για παιδιά, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως η μία τέχνη μπολιάζει την άλλη και πως όποιος ασχολείται με το παιδικό και εφηβικό βιβλίο, οφείλει να έχει ευρύτατη καλλιτεχνική -και όχι μόνο-παιδεία. Να γνωρίζει λογοτεχνία και θέατρο και μουσική και κινηματογράφο.

Πρώτα πρώτα, ήδη ο τίτλος, ο Πόλεμος των Άσπρων, κλείνει το μάτι σε όλους εμάς που έχουμε μεγαλώσει με το διαστημικό έπος Star Wars. Έπειτα, η βασική ιδέα, μία μάχη χρωμάτων, δίνει την ευκαιρία για το στήσιμο εξαιρετικών σκηνών, βγαλμένων λες από ζωγραφικό πίνακα του Pollock (συνεπικουρούμενων από την τόσο κομψά ανεπιτήδευτη εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή). Κι ακόμη, οι χαρακτήρες. Καλοδουλεμένοι, αναγνωρίσιμοι, όχι μονοδιάστατοι, προσφέρονται για ταύτιση με διαφορετικούς τύπους αναγνωστών (εδώ ταυτίστηκα εγώ, με τον θείο Παντελή!!).

Κι επειδή, φιλόλογος είμαι, δε γινόταν να μην το προσέξω, ο Μικρός Κοπέρνικος και ο Πόλεμος των Άσπρων είναι ένα βιβλίο γραμμένο σε σωστά, σύγχρονα ελληνικά, χωρίς κατάχρηση σχημάτων λόγου και γλυκερών περιγραφών, απολύτων ισορροπημένο σε ο,τι αφορά τους εκφραστικούς του τροπους!
Ανυπομονούμε για τα επόμενα βιβλία της σειράς!

Συγγραφέας: Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σύνη
Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή
Σειρά βιβλίου: Οι περιπέτειες του μικρού Κοπέρνικου
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Αριθμός Σελίδων: 56
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Προτεινόμενη Ηλικία: 5+
Διαστάσεις: 21×14
Έτος Έκδοσης: 2018

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment