Ο Κουκούτσης και η Αβγούλα – Διαβάσαμε το νέο βιβλίο

0 Comments 🕔18:45, 28.Apr 2021

Ο Κουκούτσης και η Αβγούλα δεν είναι δύο συνηθισμένοι φίλοι. Ο πρώτος δεν είναι παρά ένας σπόρος, η δεύτερη ένα αυγό. Όταν πρωτοσυναντιούνται έχουν το ίδιο μπόι και το ίδιο πάνω κάτω σουλούπι. Οι φίλοι μας μας μοιάζουν, έτσι δε λένε; Καθώς όμως μεγαλώνουν, αποκτούν όχι μόνο διαφορετικά, αλλά και αντίθετα χαρακτηριστικά. Ο Κουκούτσης βγάζει ρίζες που τον κρατούν καθηλωμένο στη γη, η Αβγούλα βγάζει φτερά και, ακολουθώντας τη φύση της, πετά με αυτά μακριά και ζει διάφορες περιπέτειες. Κάποιος θα πίστευε πως αυτό θα σήμαινε το οριστικό τέλος της φιλίας των δύο πρωταγωνιστών.

Όμως! Οι αληθινοί δεσμοί βρίσκουν τον δρόμο τους. Και ο Κουκούτσης και η Αβγούλα συνδέονται με έναν τέτοιο, γι’αυτό και θα βρουν τον τρόπο να συναντηθούν και να επικοινωνήσουν και πάλι! Τι ωραία ιστορία!

Σε μία εποχή που πολλοί από εμάς δεν έχουμε δει τους φίλους μας για πολύ καιρό, ο δεσμός ενός σπόρου και ενός αβγού μάς θυμίζει ότι η αληθινή φιλία δεν πτοείται από τα εμπόδια. Η καθημερινότητα μπορεί να μας απομακρύνει, ο καθένας ακολουθεί τις δικές του διαδρομές, όμως αυτοί που αγαπιούνται πάντα βρίσκουν τον τρόπο! Κι αν υπάρχει ένα πράγμα που μαθαίνουν οι μικροί αναγνώστες του βιβλίου είναι να μη διστάζουν να προχωρήσουν και να κυνηγήσουν το όνειρο του, αρκεί να ξέρουν πως οι δικοί τους άνθρωποι, οι άνθρωποι που τους αγαπούν θα είναι πάντα εκεί, δίπλα τους όποτε χρειαστεί.

O συγγραφέας Alex Latimer, γνωστός από τα βιβλία του “Είμαι παιδί σας;” και ” Γούλφι: Μισός Λύκος, μισός πρόβατο, μία καρδιά“, σ’αυτήν την καινούρια του ιστορία καταπιάνεται για άλλη μία φορά με θέματα διαφορετικότητας και συναισθηματικών δεσμών αντιμετωπίζοντας τα με ενσυναίσθηση και σεβασμό. Και ο εικονογράφος, David Litchfield, γνωστός στην Ελλάδα από το βραβευμένο o Aρκούδος και το Πιάνο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρής Σελήνη ντύνει το περιεχόμενο με τρυφερότητα, με τα πιο ζεστά χρώματα και με ένα φως που γεμίζει με αισιοδοξία.

Δραστηριότητες για το σπίτι

-Το βιβλίο αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συζητήσετε με τα παιδιά για τον δικό τους αγαπημένο φίλο, για τα κοινά και τις διαφορές που έχουν μαζί του. Επίσης, προσφέρεται για συζήτηση σχετικά με τον κύκλο της ζωής των σπόρων και των αυγών.

-Φτιάξετε μια καρτ ποστάλ που έστειλε η Αβγούλα στον φίλο της, όταν βρέθηκε στην πόλη.

– Ο David Litchfield έγινε εικονογράφος όταν αποφάσισε να φτιάχνει ένα σκίτσο την ημέρα. Ωθείστε τα παιδιά να ζωγραφίσουν το δικό τους σκίτσο καθημερινά, και ποιος ξέρει;;

Δραστηριότητες γα το σχολείο

-Το κείμενο περιλαμβάνει αρκετά επίθετα, εικόνες , μεταφορές και παρομοιώσεις. Ζητήστε από τα παιδιά να τα εντοπίσουν.

-Κάντε αναδιήγηση της ιστορίας με το στόμα του Κουκούτση ή της Αβγούλας

-Σκεφτείτε διαλόγους που μπορείτε να προσθέσετε στις εικόνες των σελίδων

Το βιβλίο Ο Κουκούτσης και η Αβγούλα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος

Γράφει η Αμαλία Μουστάκη

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment