Οχ Χταπόδι, Λάθος Πόδι. Αλλιώς τι σημαίνει Ενσυναίσθηση!

0 Comments 🕔11:12, 07.Oct 2016

Οχ Χταπόδι, Λάθος Πόδι

Ο Γιάννος. Ένα χταπόδι. Όπως όλα τα χταπόδια έχει οχτώ πόδια. Και όταν ακόμα ήταν μικρά, όπως άλλωστε όλοι μας, τα πόδια του έπαιζαν. Και μεγαλώνοντας, έγιναν όλα καταξιωμένοι επαγγελματίες. Το πρώτο είναι γιατρός, ο καλύτερος στην πόλη, το δεύτερο μάγειρας – σεφ ξακουστός, το τρίτο πυροσβέστης, το τέταρτο οικοδόμος μοναδικός, το πέμπτο ζαχαροπλάστης, το έκτο φωτογράφος, το έβδομο κηπουρός και το τελευταίο κουρέας – πλέκει κοτσίδες και μπούκλες χτενίζει.

Ωχ χταπόδι λάθος πόδι

Ωχ χταπόδι λάθος πόδι

Να όμως που έρχονται και οι μελανές εκείνες ημέρες, σαν Δευτέρες ρημαγμένες που ο Γιάννος μας στραβοξυπνάει και χάνει τα αυγά και τα πασχάλια. Το ένα πόδι στη δουλειά του άλλου πάει. Κι απίθανα μπερδέματα συμβαίνουν που αν και θα μπορούσαν να ατυχήματα να προκαλέσουν τελικά σε φαρσοκωμωδία καταλήγουν.

Έτσι κάπως, πάνε οι φίλοι του στο γιατρό κι εκείνος του λέει να βάλουν κόκκινο πιπέρι και μουστάρδα. Τότε όλοι καταλαβαίνουν πως δεν είναι το πόδι-γιατρός αλλά ο μάγειρας. Γελούν και λένε “Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι”. Κι άλλες φορές επισκέπτονται τον ζαχαροπλάστη ζητώντας του παγωτό και εκείνος τους το απαγορεύει λέγοντάς τους “α πα πα πα παγωτό μ’ αυτό το κρύο”. Δεν είναι ο ζαχαροπλάστης ασφαλώς, είναι το πόδι που έγινε γιατρός. Και αν άλλες φορές δουν τον μάγειρα με πυροσβεστικό να καταφθάνει γιατί είδε λέει μία φωτιά στο τηγάνι τότε όλοι γελούν και λένε “Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι“.

Ωχ χταπόδι λάθος πόδι

Ωχ χταπόδι λάθος πόδι

Τέτοια μπερδέματα γίνονται πολλά με τα πόδια του Γιάννου. Πάντα όμως, όταν το χταπόδι με κατανόηση και υπομονή, μαλώνει λίγο τα πόδια του και ξανά τα στρώνει στη δουλειά. Γιατί ο Γιάννος ξέρει ότι κάθε ημέρα δε μπορεί να δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Γνωρίζει ότι θα έρθουν και εκείνες οι δύσκολες, μουντές ημέρες που τα λάθη θα διαδέχονται το ένα το άλλο, θα σκοντάφτεις πάνω στον ίδιο σου τον εαυτό. Και είναι αυτές οι ημέρες που χωρίς θυμό και πανικό, με ηρεμία και υπομονή πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω. Το ίδιο όμως πρέπει να κάνουν και οι γύρω σου – οι φίλοι και οι γνωστοί, όλοι εκείνοι που σε αγαπούν και γνωρίζουν τα ταλέντα του. Και αυτό θα πει ενσυναίσθηση – να μία όμορφη καινούργια λέξη να μάθουμε στα παιδιά και να θυμηθούμε και εμείς.

Ωχ χταπόδι λάθος πόδι

Μία όμορφη, διασκεδαστική ιστορία από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος που ξετυλίγεται περίτεχνα σε στίχους με ομοιοκαταληξίες (μέχρι και τραγούδι θα μπορούσε να γίνει) από τον μοναδικό Αντώνη Παπαθεοδούλου παρέα με τον εικονογράφο Πέτρο Μπουλούμπαση!

Ωχ χταπόδι λάθος πόδι

Μία ιστορία που ειδικά αυτές τις πρώτες ημέρες του σχολείου είναι ικανή με διασκεδαστικό τρόπο, και λίγο υπογείως να διδάξει τα παιδιά, και να ταρακουνήσει λίγο τα βαριά θεμέλια της προσμονής για τελειότητα των παιδιών μας. Το λάθος, η αποτυχία, η ελλιπής ολοκλήρωση ενός έργου μπορούν να γίνουν υπέροχοι δάσκαλοι. Είναι μάλλον αδύνατον να αναμένουμε από τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας να είναι πάντα άψογα και τέλεια. Ας γίνει λοιπόν αυτό για φέτος το σύνθημά μας: Ωχ Χταπόδι, Λάθος πόδι – πάμε πάλι!

Μπορείτε να το βρείτε και να το αγοράσετε εδώ.

Εδώ μπορείτε να ξεφυλλίσετε το βιβλίο Οχ Χταπόδι, Λάθος Πόδι!

Καλή ανάγνωση λοιπόν και καλή σχολική χρονιά σε όλους.

Το άρθρο Οχ Χταπόδι, Λάθος Πόδι, πρωτοδημοσιεύθηκε στο Deltamoms

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment