Μπιζζζζ – Το νέο βιβλίο που θα αγαπηθεί μέχρι να πεις “μπιζζζ”

0 Comments 🕔08:38, 15.Oct 2021

Από την Αμαλία Μουστάκη

Τελικά είναι μεγάλη τύχη να πηγαίνεις σχολείο! Καμία μέρα δεν είναι ίδια με τις άλλες και τα πάντα μπορούν να συμβούν εκεί που δεν το περιμένεις. Όπως ας πούμε, να μπει στην τάξη σου ένας μπάμπουρας και να αρχίσει τις πτήσεις του πάνω από το κεφάλι το δικό σου και των συμμαθητών σου. Ειδικά όταν αυτός είναι και σκανδαλιάρης και δε χάνει ευκαιρία να πειράξει όλα τα παιδιά. Κάθεται στον σκούφο του Κώστα, χαϊδεύει το μάγουλο της Μαρίας, κάνει κύκλους και αεροπλανικά κόλπα. Το μάθημα της γεωγραφίας πάει περίπατο, όμως η μέρα δε θα μπορούσε να γίνει πιο συναρπαστική.

Το νέο βιβλίο του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη, “Μπιζζζζ”, είναι η πιο ρεαλιστική απεικόνιση μιας σχολικής τάξης. Όπου το παραμικρό γεγονός μπορεί να γίνει αφορμή για γέλιο και διασκέδαση, αλλά και για βαθύτερες σκέψεις σχετικά με την επιμονή, τους αποχαιρετισμούς, την ανάγκη ένταξης, τη φιλία, τις φοβίες. Και όπου το κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και διαφορετικό τρόπο να εκφράζει τα συναισθήματα του. Το ζουζούνι που μπαίνει στην τάξη δεν είναι παρά η αφορμή να εκφραστούν όλα αυτά και να θυμηθούμε πως τα παιδιά βρίσκουν πάντα τρόπους να δημιουργήσουν το πιο απίθανο, το πιο απίστευτο κλίμα. Κι ο δάσκαλος;; στην ιστορία των Αγγέλου και Σίνη μπαίνει για λίγο στο περιθώριο, δε συμμετέχει, δεν εικονίζεται, αφήνει τα παιδιά να εκφραστούν. Άλλωστε η αφήγηση δεν έχει εξωτερική εστίαση, είναι πρωτοπρόσωπη, γιατί πρέπει να ακουστεί η φωνή των ίδιων των παιδιών. Και ίσως η αντιμετώπιση του ζουζουνιού είναι και μια υπενθύμιση σε όλους, και γονείς και εκπαιδευτικούς πως τα παιδιά έχουν τις δικές τους εμπειρίες, τη δική τους γνώση, και μερικές φορές πρέπει να τα αφήνουμε να έχουν τον πρώτο λόγο!

Το Μπιζζζ είναι άλλο ένα βιβλίο του καταπληκτικού δίδυμου Αγγέλου- Σίνη με τη χαρακτηριστική, πρωτότυπη γραφή τους και την ευφάνταστη σύλληψη της κεντρικής ιδέας. Και για άλλη μία φορά οι εκδόσεις Ίκαρος μας παραδίδουν μια καλαίσθητη έκδοση. Η φωτεινή, πολύχρωμη εικονογράφηση είναι της Ντανιέλας Σταματιάδη.

Κυριαρχούν τα αεροπλανικά κόλπα του μπάμπουρα και οι ιδιαίτερες μορφές των παιδιών σε αδρές γραμμές, όμως, ώστε το κάθε παιδί να μπορεί να ταυτιστεί με κάποια από τις φιγούρες. Διαβάζεται απνευστί από μικρούς αλλά και μεγάλους . Αυτούς τους τελευταίους μάλιστα, θα τους κάνει πραγματικά να νοσταλγήσουν εκείνες τις συναρπαστικές μέρες της δικής τους σχολικής ζωής!

Το βιβλίο “Μπιζζζζ” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος. Δείτε και άλλες προτάσεις μας παιδικών βιβλίων

Καλή ανάγνωση.

 

 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment