Μαθαίνω κάθε ημέρα από εκείνες

0 Comments 🕔12:04, 11.Mar 2015

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί για τα πράγματα που μπορεί να μας διδάξει ένα παιδί; Και προς θεού δεν αναφέρομαι σε γενικολογίες και θεωρίες τύπου «ναι μου έχει μάθει την αγάπη» μαθαίνει την αγάπη αλλά περισσότερο σκεφτόμουν ότι απλά παρατηρώντας τα και καταγράφοντας αντιδράσεις και απαντήσεις που μεταξύ τους πολύ συχνά θέτουν, αποκτάς γνώση που δεν την είχες ποτέ φανταστεί. Κερδίζεις εργαλεία και τεχνικές που τα καλύτερα βιβλία ψυχολογίας και γονεικής συμπεριφοράς ίσως και να είχαν παραλείψει.

Καθημερινά, δίνω τον προσωπικό μου εσωτερικό αγώνα να μην είμαι η μάνα σπαστικιά, φωνακλού , που με μονολεκτικές απαντήσεις θα καταφέρει να αλλάξει την όχι σύμφωνα με τη στιγμή συμπεριφορά των παιδιών της. Ξέρεις κλασικά περιστατικά όπως σε παρακαλώ ντύσου να πάμε στο σχολείο, φάε το φαγητό σου, και αφού έχεις ξετυλίξει ένα ολόκληρο σύγγραμμα επιχειρηματολογίας η απάντηση από τον ανήλικό συνομιλητή σου που σε αποστομώνει, παραμένει το ΟΧΙ.
Όμως σε όλη αυτή την καθημερινή ρουτίνα έχω εντυπωσιαστεί με τις ικανότητες της μεγάλης μου κόρης, που σε κάθε πείσμα της μικρής Βάλιας, και όταν όλες μου οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό, εκείνη, η Αλίκη έχει ένα καταπληκτικό τρόπο να της αλλάζει τη γνώμη –ούτε σεμινάρια διαπραγμάτευσης στον ΟΗΕ να είχε παρακολουθήσει.

learn form the kids2

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 1

Η Βάλια και η Αλίκη καθισμένες στο τραπέζι απολαμβάνουν το πρωινό τους. Όμως στη ροή της κουβέντας μας ακούγεται η λάθος φράση: Βάλια μου εσύ είσαι μικρότερη από την Αλίκη. Ω Θεοί του Ολύμπου και της Αιγύπτου, λυπηθείτε εμένα την ταπεινή σας δούλη…Η Βάλια εξοργισμένη, και ταραγμένη για αυτή μου τη δήλωση, φωνάζει σε υψηλά ντεσιμπέλ και ξέρεις ότι τίποτα δεν σε σώζει.
– Μα κοίτα γλυκιά μου όμως πόσα πολλά ξέρεις και πόσε έχεις καταφέρει, συνεχίζω εγώ στο λάθος σκοπό.
Και τότε ακούγεται η Αλίκη και όλοι σιωπούν
– Ναι αλλά εσύ είσαι μεγαλύτερη από την Ελπίδα (η μικρή τους εξαδέρφη)
– Ναι γιατί η Ελπίδα είναι μωρό, ακούγεται η Βάλια και αρχίζει να γελάει.
Μα πως δεν το είχα σκεφτεί. Η σύγκριση υπάρχει και προς τα κάτω όχι μόνο προς τα πάνω. Δώσε της προνόμιο απέναντι σε κάτι χειροπιαστό που καταλαβαίνει που κατανοεί. Και κάτι επίσης που αγαπάει!

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 2

Η Αλίκη πρέπει την Κυριακή να πάει στην πρόβα μπαλέτου που έχει, καθώς ετοιμάζουν μία μεγάλη παράσταση. Εδώ να σημειώσω, καθώς είναι σημαντικό για την έκβαση της ιστορίας ότι το έργο θα είναι η Βασίλισσα του Χιονιού που είναι η αγαπημένη ιστορία της Βάλιας.
Η Βάλια που πρόκειται να αποχωριστεί το παρεάκι της για 2 ώρες ξεσπά σε λυγμούς και κρατώντας την Αλίκη από τα πόδια δεν την αφήνει να φύγει. Εγώ προσπαθώ να την ηρεμήσω, τονίζοντας ότι σε λίγο θα είμαι πίσω εγώ να παίξουμε αλλά τίποτα δεν πιάνει. Μα φυσικά βαρετή μάνα, τι με νοιάζει να έχω εσένα, πιθανώς να ήταν οι σκέψεις στο μικρό της μυαλουδάκι. Και η ώρα περνάει και έχω αρχίσει να χάνω την υπομονή μου. Και τότε για μία ακόμη φορά ακούγεται η φωνή της λογικής (βλ. Αλίκη)
– Η παράσταση που θα παίξουμε είναι η Βασίλισσα του Χιονιού. Δεν θέλεις να πάνε καλά οι πρόβες και να γίνει η παράσταση και να έρθεις να με δεις να χορεύω και να είμαι καλή σε αυτό που θα κάνω;
– A η Βασίλισσα του Χιονιού; Ναι να πας Αλίκη
Πάλι είχα χάσει το focus. Μα φυσικά για μία ακόμη φορά της έδωσε μία πληροφορία σημαντική για εκείνη. Της έδειξε πως τη νοιάζεται και πως έχει και εκείνη συμμετοχή με το δικό της τρόπο, στην επιτυχία της αγαπημένης της παράστασης.

learn form the kids1

Ναι μαθαίνω καθημερινά και πλέον συχνά σιωπώ και παρατηρώ. Είναι όλα καταγεγραμμένα στο σκληρό τους δίσκο από το πέρασμά τους σε όλες τις ηλικίες και κάθε φορά ανασύρουν την πληροφορία, τα εργαλεία που χρειάζονται. Οι δυνάμεις τους, επικαλυμμένες με αθωότητα και αγνότητα, είναι ισχυρές και ουέ και αλλοίμονο αν τις αγνοήσεις. Τότε θα είσαι εσύ ο μικρός, ο τοσοδούλης που θα χαθεί στο δάσος. Η ευρηματικότητά τους μπορεί να εκπλήξει. Μην ξεχνάς ότι το παιχνίδι αυτό της δημιουργίας νέων δρόμων το έχουν εκείνα πρώτα ανακαλύψει όταν μιμούμενα το νωχελικό ρινόκερο, το δυνατό λιοντάρι ή ακόμα και το σαλιγκάρι που μετά τη βροχή σκάει μύτη για να μυρίσει το βρεμμένο χώμα, μεταμορφώνονται για να προσαρμοστούν στο νέο, στο άγνωστο.

Aς μάθουμε λοιπόν από αυτά, για αυτά!

xxx

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment