Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2018 – Δείτε τους νικητές της κατηγορίας

0 Comments 🕔07:12, 18.Sep 2019

Ανυπομονούσαμε και ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2018 (για τις εκδόσεις 2017) από τη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τα ονόματα των νικητών και οι τίτλοι των βιβλίων

Το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Κ. Παναγιωτάκη για το έργο με τίτλο Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων, βιβλίο 2. Όταν ήρθαν για εμένα, εκδόσεις Πατάκη.

Ο συγγραφέας  Γιώργος Παναγιωτάκης, δήλωσε για τη βράβευσή του:

«Ένα τόσο σημαντικό βραβείο δεν μπορεί παρά να με γεμίζει με χαρά και συγκίνηση. Ειδικά όταν δίνεται σε ένα βιβλίο και κατ’ επέκταση σε μια σειρά που έχει αγαπηθεί από τα παιδιά και τους έφηβους αναγνώστες. Ευχαριστώ λοιπόν θερμά τα μέλη της επιτροπής των κρατικών βραβείων για τη μεγάλη αυτή τιμή. Ευχαριστίες οφείλω ακόμη στους φίλους και συνεργάτες στις Εκδόσεις Πατάκη και στη Μυρτώ Δεληβοριά, η οποία ντύνει τη σειρά με την ιδιαίτερη, υπαινικτική αισθητική της. Και βέβαια σε όλα τα αλλόκοτα πλάσματα εκεί έξω, που με το έργο τους και τον ανθρωπισμό τους μας διδάσκουν, μας εμπνέουν και μας ωθούν να δούμε τον κόσμο μας με διαφορετικό μάτι».

Το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονέμεται εξ ημισείας στην εικονογράφο Ντανιέλα Σταματιάδη και στον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο για το έργο με τίτλο Η βάρκα που τη λένε μνήμη. Η μνήμη ως βάλσαμο της ψυχής και θεμέλιο της κοινωνίας, εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη και στην εικονογράφο Seng Soun Ratanavanh και στην συγγραφέα Ροδούλα Παππά για το έργο με τίτλο Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα…  Χαϊκού για τις τέσσερις εποχές, εκδόσεις Νεφέλη.

Το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Βαγγέλη Ηλιόπουλο για το έργο με τίτλο Θωμάς Q. BIT. Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου, εκδόσεις Πατάκη.

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος, δήλωσε για τη βράβευσή του:

«Είναι μεγάλη τιμή μετά από είκοσι πέντε χρόνια στον χώρο να με τιμά η πολιτεία με το κρατικό βραβείο εφηβικής λογοτεχνίας! Θεωρώ το νεανικό μυθιστόρημα το πιο απαιτητικό και δύσκολο είδος. To Θωμάς Q bit.Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου είναι ένα βιβλίο που μιλά για τον εικονικό και τον πραγματικό κόσμο και μέσα σε αυτούς διερευνά τον χρόνο, τον θάνατο, το χρέος της μιας γενιάς στην προηγούμενη. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια έρευνας, συζητήσεων με επιστήμονες αλλά και αναζήτησης στα αρχεία για την περίοδο της Κατοχής. Απόλαυσα πολύ τη γραφή του, απολαμβάνω να το συζητώ με νεαρούς αναγνώστες και θεωρώ ότι το κρατικό βραβείο τού ανοίγει νέες προοπτικές. Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και βέβαια τις Εκδόσεις Πατάκη που με τόση φροντίδα έκαναν μια άρτια έκδοση».

Το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Μαρίζα Ντεκάστρο για το έργο με τίτλο Λίγο πριν… λίγο μετά το 1821. Ένας κόσμος σε κίνηση, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

 

Η Επιτροπή των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου αποτελείται από τους εξής:

1. Αναστασία Οικονομίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πρόεδρος

2. Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρος

3. Τασούλα Τσιλιμένη, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγγραφέας , Μέλος

4. Αγγελική Γιαννικοπούλου, Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος

5.  Σοφία Μαντουβάλου, συγγραφέας, Μέλος

6.  Κλαίρη Γεωργέλλη, εικονογράφος, Μέλος

7.  Ίρις Σαμαρτζή, εικονογράφος, Μέλος

8.  Κατερίνα Δερματά, κριτικός, Μέλος

9.  Χρύσα Κουράκη, κριτικός, Μέλος

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment