Ζαχρά και Νικόλας: οι ιστορίες τους και Όλα δικά μου – Διαβάσαμε

0 Comments 🕔10:19, 14.Jun 2018

Ζαχρά και Νικόλας: οι ιστορίες τους και Όλα δικά μου – Διαβάσαμε
Δύο νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Κάθε μήνα εκδίδονται συνεχώς νέα παιδικά βιβλία που παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον. Τον προηγούμενο μήνα οι εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφόρησαν ανάμεσα πολλά άλλα, δύο νέους τίτλους με διαφορετικό περιεχόμενο που αξίζει να έχουν οι παιδικές βιβλιοθήκες. Το ένα είναι η Ζαχρά και ο Νικόλας και το άλλο το Όλα δικά μου.
Και τα δύο απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4+

Ζαχρά και Νικόλας: οι ιστορίες τους, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το νέο βιβλίο Ζαχρά και Νικόλας: οι ιστορίες τους είναι ένα διαφορετικό παιδικό βιβλίο με άξονα το προσφυγικό ζήτημα και τον τρόπο με τον οποίον το βιώνουν στην καθημερινότητά τους τα παιδιά, σε κείμενο της Σοφίας Πανίδου και εικονογράφηση της Mariona Cabassa.

Τραγικές αντιθέσεις της ζωής ξεδιπλώνονται αντικριστά σε κάθε σαλόνι του βιβλίου. Γιατί μόνο έτσι μπορείς να το διαβάσεις. Ως ένα θεματικό σαλόνι με τις δύο σελίδες αριστερά και δεξιά να ξεδιπλώνουν την ιστορία που θέλουν να σου αφηγηθούν. Μια ιστορία χρόνια γνωστή – μια ιστορία πολέμου και ειρήνης, μια ιστορία παράλληλων διαδρομών που αγνοούν το πεπρωμένο τους. Η Ζαχρά από τη μία στα αριστερά και ο Νικόλας στα δεξιά, βιώνουν την κάθε τους μέρα λεκτικά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Πηγαίνουν σχολείο, επιστρέφουν στο σπίτι το μεσημέρι για φαγητό, κοιμούνται τα βράδυ με μία καληνύχτα από τη μαμά τους, φεύγουν από το σχολείο, ταξιδεύουν, επισκέπτονται μία άλλη χώρα και ξεκινούν μία άλλη ζωή. Όλα αυτά όμως αν τα κοιτάξεις πιο προσεκτικά θα αντιληφθείς το τεράστιο κενό που υπάρχει ανάμεσά τους. Λόγια παρόμοια, λέξεις κοινές αλλά συναίσθημα, βάρος, αντίληψη σε μεγάλη απόσταση.

Να όμως που στο τέλος θα δούμε τη συνάντησή τους, την τομή της πραγματικότητάς τους και τότε η ζωή τους για πρώτη φορά θα έχει μία κοινή αρχή.

Η Σοφία Πανίδου δημιούργησε μια δυνατή συρραφή καθημερινών φράσεων που ακούει και εκφράζει ένα παιδί. Η εικονογράφος Mariona Cabassa δημιουργεί δύο παράλληλους κόσμους με έντονα χρώματα και ζωντανές παραστάσεις.

Αν και το θέμα του έχει απασχολήσει πολλά παιδικά βιβλία, το συγκεκρνιμένο το ξεχωρίζω για την πρωτοτυπία της παράλληλης παακολούθησης της ζωής αυτών των δύο παιδιών αλλά και των έντονων αισιόδοξων χρωμάτων που διακρίνουν την εικονογράφηση.

Ζαχρά και Νικόλας – οι ιστορίες τους
Κείμενο: Σοφία Πανίδου
Εικονογράφηση: Mariona Cabassa
Για παιδιά ηλικίας 4+ ετών
Σελίδες: 32 · Σχήμα: 24Χ28 · Σκληρό εξώφυλλο

Όλα δικά μου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

όλα δικά μου

Πόσο χάλια μπορεί να εξελίσσεται μια μέρα; Πρωταγωνίστρια η μικρή Μπερνίς. Μια μικρή χαριτωμένη γατούλα που φαίνεται να βιώνει την πιο χάλια ημέρα της. Τι κι αν έχει πάει σε πάρτυ όλα δείχνουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Δεν της δίνουν το κομμάτι από την τούρτα που θέλει, δεν προλαβαίνει να πιει από την παγωμένη βυσσινάδα. Μέχρι που θυμωμένη και εκνευρισμένη θα αρπάξει ένα μεγάλο μπουκέτο από μπαλόνια και μια περιπέτεια γνώσης θα ξεκινήσει για εκείνη.

Μια όμορφη ιστορία για την έκφραση του παιδικού εγωισμού, για τη δίχως όρια ανάγκη προσωπικής ικανοποίησης των παιδιών. Η Μπερνίς δε μπορεί να αποκτήσει τίποτα από όσα θέλει. Τα μπαλόνια ήταν το μοναδικό πράγμα που θα διεκδικήσει και στην πορεία θα αντιληφθεί τα οφέλη της προσφοράς προς τους άλλους αλλά και της υπέρτατης ικανοποίησης που θα εισπράξει από αυτή την προσφορά.

Η εικονογράφηση νοσταλγική, θυμίζει παραμύθια άλλης εποχής που σίγουρα θα ταξιδέψει τους μικρούς μας φίλους σε ένα όμορφο ταξίδι αλτρουισμού και θα εμπνεύσει τις πραγματικές αξίες της ζωής.

Όλα δικά μου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Κείμενο και εικονογράφηση Hannah E. Harrison
Για παιδιά ηλικίας 4+ ετών
Σελίδες: 40 · Σχήμα: 21Χ26,5 · Σκληρό εξώφυλλο

x

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment