Οδηγίες για ευχάριστη επιστροφή στα σχολικά θρανία

0 Comments 🕔15:19, 05.Jan 2021

‘Ακουσα το πρωί στο ραδιόφωνο τις συζητήσεις για την επιστροφή των παιδιών στα σχολικά θρανία και από εκείνη την στιγμή δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου το τραγούδι : “Οταν πηγαίναμε μαζί σχολείο, καθόσουνα στο διπλανό θρανίο…”

Πρώτη φορά αισθάνομαι τον ίδιο ενθουσιασμό που ένιωθα όταν ήμουν παιδί και πλησίαζε η μέρα επιστροφής στα σχολικά θρανία. Μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που τα παιδιά διδάσκονται εξ’απόστασεως και παρακολουθούν τα μαθήματα τους σε άυλες εικονικές τάξεις, μου φαίνεται απίστευτο οτι θα επιστρέψουν σε μια φυσική τάξη διδασκαλίας και θα ξανα ανταμώσουν με τους συμμαθητές και συμμαθήτριες τους στο σχολείο.

Επιστροφή στα σχολικά θρανία

Είμαι σίγουρη πως αυτή την στιγμή όλοι οι γονείς αναρωτιούνται πως ακριβώς θα γίνει η επιστροφή στο σχολείο. Και ακόμα πιο σημαντικό, πως μπορεί να γίνει ευχάριστη η επάνοδος στα σχολικά θρανία. Τα παιδιά θέλουν να νιώσουν ξανά την χαρά των σχολικών στιγμών και είναι στο χέρι μας να τα καθοδηγήσουμε με ασφάλεια και ηρεμία στο νέο σχολικό πρόγραμμα τους. Εδώ σας έχω συγκεντρώσει μια λίστα με όλα τα απαραίτητα για την μεγάλη επιστροφή στις σχολικές αίθουσες.

Ναι, ήρθε η εποχή που ξανα-ετοιμαζόμαστε για το σχολείο. Ήρεμος γονιός είναι ο προετοιμασμένος γονιός. Διάβασε τα 8 παρακάτω facts για την επιστροφή στο σχολείο και προετοιμάσου!

1. Ποτέ δεν είναι αρκετά

Το ταπεινό σχολικό μολύβι χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, όταν ο γραφίτης που εξωρυσσόταν στο Lake District της Αγγλίας τοποθετήθηκε για πρώτη φορά μέσα σε ξύλινους σωλήνες. Έκτοτε έγινε ένα από τα πιο χρηστικά αντικείμενα στον κόσμο, επενδύθηκε με μέταλλο, πλαστικό και ένα σωρό άλλα υλικά, έγινε αρωματικό, φωσφοριζέ κι ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, όμως το κλασικό ξύλινο μολύβι παραμένει η καλύτερη επιλογή για το σχολείο, αν δε θέλετε να ψάχνετε για αντίστοιχη ποικιλία από αναλόγου μεγέθους ξύστρες.

2. Τι να βάλω σήμερα στο σχολείο;

Τα leggings για τις μαμάδες κοριτσιών είναι μάλλον η πρώτη επιλογή στη λίστα για γρήγορο και άνετο ντύσιμο στο σχολείο. Κι όμως, υπάρχουν πολλά σχολεία στον κόσμο, όπου αυτά απαγορεύονται γιατί θεωρείται ότι δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος. Ευτυχώς οι Ελληνίδες μανούλες (sic) δε χρειάζεται προς το παρόν να προσθέσουν έναν ακόμη λόγο για πονοκέφαλο στην καθημερινότητα τους.

3. Κι αφού βρουμε τι θα βάλουμε, με ποιο μέσο θα πάμε;

Το ιδανικό θα ήταν με το ποδήλατο ή με τα πόδια! Κι όμως, παλιότερες έρευνες έδειχναν ότι πάνω από το 70 τοις εκατό των μαθητών στην Ελλάδα φτάνουν στο σχολείο εποχούμενοι. Κι αν κρίνουμε από την κυκλοφορία στους δρόμους εκεί γύρω στις οχτώ το πρωί, μάλλον το ποσοστό έχει ανέβει κι άλλο!

4. Τσάντα πήρατε για το σχολείο;

Με μονόκερους, spiderman, ή τον Τσε, δεν έχει και τόση σημασία! Από εργονομική όμως άποψη, η σχολική τσάντα του παιδιού σας πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:
 • Δεν πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από το 15% του βάρους του χρήστη.
 • Επιλέξτε ελαφρύ νάιλον ή δέρμα με επένδυση ή οποιοδήποτε αδιάβροχο υλικό για να αποφύγετε τα ατυχήματα στο εσωτερικό.
 • Οι ιμάντες με επένδυση μειώνουν την πίεση.
 • Τα βαρύτερα αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται στο κάτω μέρος και πίσω μέρος.
 • Θήκες, θήκες, περισσότερες θήκες!

5. Και για κολατσιό;

Με τα περισσότερα κυλικεία κλειστά αυτή την περίεργη φετινή χρονιά, μάλλον πρέπει να ξανασυμβουλευτείς τις προτάσεις για κολατσιό της Αlice on board για εύκολα snack που θα εξασφαλίσουν ότι τα ταπεράκια σας θα επιστρέψουν στο σπίτι-επιτέλους- άδεια! Μεγάλη ποικιλία για snack και lunch boxes θα βρείς εδώ.

6. Υπομονή μέχρι την ολική επαναφορά

Έρευνες στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι μετά από σχεδόν τρεις μήνες μακριά από τις σχολικές αίθουσες, οι μαθητές βιώνουν τη λεγόμενη “θερινή απώλεια μάθησης”. Θα χρειαστεί ένας τουλάχιστον μήνας σχολικής εκπαίδευσης για να ανακτήσουν τα παιδιά τις γνώσεις που είχαν κατακτήσει μέχρι τον προηγούμενο Ιούνιο και να ξαναμπούν σε πρόγραμμα. Μμ.. με τη ζέστη που φτάνει στην Ελλάδα μέχρι τον Νοέμβριο, κάντους δύο τους μήνες σκέφτομαι εγώ!

7. Πώς λένε τη δασκάλα σου;

Λίγες φιγούρες στη ζωή ενός παιδιού μπορούν να είναι τόσο ανεπιθύμητες όσο ο βαρετός δάσκαλος. Στο μυθιστόρημά Fifth Business, ο Robertson Davies έγραφε: «Εάν ένα παιδί δεν μπορεί να έχει καλό δάσκαλο, δώστε του μια ψυχολογική αναπηρία ή μια οποιαδήποτε αποτυχία να αντιμετωπίσει. Απλώς μην του δώσετε έναν κακό, θαμπό δάσκαλο”. Στην πραγματικότητα η πλειονότητα των εκπαιδευτικών δεν είναι τόσο ανεπαρκείς όσο θέλουμε να φανταζόμαστε. Εμπιστευτείτε τους, συνεργαστείτε μαζί τους και όλα θα πάνε καλά!

8. Οι ανεπιθύμητες…

Κι όμως! υπάρχουν κάποια πλάσματα που λατρεύουν την επιστροφή στο σχολείο! Η σεζόν για τις ψείρες ξεκινά κάθε Σεπτέμβριο! Και οι έρευνες λένε πως έως και το 13% των μαθητών μολύνονται κάθε χρόνο. Οι ψείρες μπορούν να ζήσουν για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Ευτυχώς, με μία επίσκεψη στο πλησιέστερο φαρμακείο, τα συμπαθή κατά τα άλλα παράσιτα, θα μετακομίσουν σε άλλα, πιο φιλόξενα κεφαλάκια.

Με αυτή την περιεκτική λίστα είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε την επιστροφή στα σχολικά θρανία, μια ευχάριστη εμπειρία για όλους. Και να γλυτώσουμε χρόνο για περισσότερο παιχνίδι!

Οδηγίες για ευχάριστη επιστροφή στα σχολικά θρανία

 

Μερικά σκονάκια για χαρούμενα και ασφαλή μαθητούδια

Πηγαίνουμε μαζί για τις σχολικές αγορές αν τα μαγαζιά έχουν ανοίξει  και έχουμε εκκρεμότητες από το Σεπτέμβριο. Τίποτα δεν θα μας βάλει καλύτερα στο κλίμα της “νέας” σχολικής χρονιάς, από τις αγορές για το σχολείο! Όλα γύρω μας φωνάζουν Back to School. Μολύβια, στιλό, εξοπλισμός για τα καλλιτεχνικά, διαβήτης, τρίγωνο και χάρακας, γόμες, κασετίνα — και φυσικά η σχολική τσάντα αλλά και όλα τα αξεσουάρ για σνακ στο σχολείο με βασιλιά το φαγητοδοχείο! Δεν θα ξεχάσουμε να πάρουμε και λίγα εξωσχολικά παιδικά βιβλία.

Ανανεώνουμε τη διαρρύθμιση του παιδικού δωματίου και ενισχύουμε τη σχολική γωνιά για μια ακόμη φορά. Μπορεί να χρειάζεται μερικές “ρυθμίσεις”. Ειδικά για τα πρωτάκια, η διαμόρφωση ενός δικού τους νέου χώρου, είναι ζωτικής σημασίας. Περιορίστε τον χώρο του παιχνιδιού και δώστε περισσότερο χώρο στα ράφια για τα σχολικά, στο γραφείο, στην καρέκλα και στη βιβλιοθήκη. Πάρτε έναν μαυροπίνακα, ή ένα πινακάκι φελλού για ανακοινώσεις, και δώστε τον τόνο για τη μελέτη.

Μπαίνουμε σε χειμερινούς ρυθμούς ψήνοντας κέικ όπως αυτό το γευστικότατο κέικ αμυγδάλου , ή το κέικ μπανάνα. Τίποτα δεν θυμίζει περισσότερο φθινόπωρο από μία μηλόπιτα! Διαλέξτε μια συννεφιασμένη ή βροχερή μέρα και ετοιμάστε μαζί τα υλικά. Το σπίτι θα μοσχοβολήσει και η μηλόπιτά σας θα δώσει μια γλυκιά γεύση στην καθημερινότητα που έρχεται. Κι αν αναρωτιέστε «Πώς θα καθαρίσω τον φούρνο χωρίς πολύ κόπο», σας έχουμε τη λύση!

Περιορίζουμε την τηλεόραση και τον χρόνο σε κινητά και τάμπλετ και διαβάζουμε μαζί ένα βιβλίο ή παίζουμε όλοι μαζί ένα επιτραπέζιο! Δεν χρειάζεται να αγχώσετε το παιδί σας με επαναλήψεις πριν την έναρξη του σχολείου. Αντί για αυτό, μπείτε στο κλίμα ομαλά, δίνοντάς του να διαβάσει ένα εξωσχολικό βιβλίο!

Διαλέγουμε μαζί ρούχα για το σχολείο. Τι θα φορέσει την πρώτη μέρα στο σχολείο; Ακόμη κι αν τους κάνουν τα περσινά ρούχα και δεν χρειαστεί να πάμε για ψώνια, μπορούμε να προμηθευτούμε κάτι καινούργιο μόνο για την πρώτη μέρα – όχι απαραίτητα ακριβό.

Συζητάμε για τις προσδοκίες τους από τη νέα τάξη που θα πάνε και ας μιλήσουμε με ενθουσιασμό για τα νέα πράγματα που θα μάθουν! Ρίχνουμε μια ματιά στο πρόγραμμα της νέας σχολικής χρονιά και στη συνέχεια, σε μια χαλαρή συζήτηση, μιλάμε με χαρά για τα νέα πράγματα που θα μάθουν. Σημαντικό επίσης να αποφασίσουμε μαζί και πιθανές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Αρχίζουμε να κοιμόμαστε νωρίτερα! Βοηθά και η μέρα που ολοένα μικραίνει. Αρχίστε να στέλνετε και το παιδί σας για ύπνο νωρίτερα, χωρίς βέβαια να περάσετε σε υπερβολές. Θυμηθείτε: ακόμη κι αν δεν θέλει να κοιμηθεί, ας διαβάσει στο δωμάτιό του.

Αλλάζουμε συνήθειες όλοι μαζί! Η επιστροφή στο σχολείο σημαίνει για όλη την οικογένεια την επιστροφή σε μια παραγωγική καθημερινότητα, που κάποιες φορές ίσως νιώθετε ότι κουράζει, όμως ειδικά στην αρχή της είναι πολύ χρήσιμη για το προγραμματισμό και την αποτελεσματικότητα όλης της οικογένειας.

Δεν ξεχνάμε την μάσκα μας

Ας σημειώσουμε αυτά τα ακόλουθα βασικά πράγματα για να επιστρέψουμε με ασφάλεια στο σχολείο.

Πρέπει να δείξουμε τη σωστή εφαρμογή της μάσκας στα παιδιά. Πώς τη φοράμε, πως την αφαιρούμε (από τα λαστιχάκια και όχι από το ύφασμα), δεν την ανταλλάζουμε με της φίλης μας. Και αν και είμαι σίγουρη πως όλα πλέον τα γνωρίζουμε ας κάνουμε μια μικρή επανάληψη:

 • Πλένουμε τα χέρια με σαπούνι και νερό, ή χρησιμοποιούμε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, προτού καν αγγίξουμε την μάσκα.
 • Αφαιρούμε προσεκτικά την μάσκα από το κουτί της χωρίς να της προκαλέσετε σκισίματα.
 • Στην μία “ράχη” της η μάσκα έχει μια “μπανέλα” που λυγίζει στην περίπτωση που η μάσκα είναι χειρουργική μιας χρήσης. Αυτή είναι η πάνω πλευρά της μάσκας, δηλαδή η “ράχη” που τοποθετείται στην μύτη σας.
 • Η εμπρός (εξωτερική) πλευρά της μάσκας είναι εκείνη που έχει χρωματισμό (συνήθως απαλό πράσινο ή γαλάζιο). Η μέσα (εσωτερική) πλευρά της μάσκας είναι εκείνη που θα ακουμπάει το στόμα.
 • Περνάμε τα δάχτυλά μας από τα κορδόνια της μάσκας και τα βάζουμε τα πίσω από τα αυτιά μας.
 • Φέρνουμε την μάσκα στο ύψος της μύτης μέχρι κάτω από τα μάτια και τραβάμε την κάτω πλευρά της μάσκας, ώστε να καλύψει το κάτω μέρος του σαγονιού.

 

Πώς αφαιρούμε τις μάσκες προσώπου με ασφάλεια

 • Πρώτα απ’ όλα δεν αγγίζουμε την εξωτερική πλευρά της μάσκας, αφού είναι πιθανό να υπάρχουν εκεί μολυσμένα σταγονίδια.
 • Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό, ή χρησιμοποιούμε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, προτού καν αγγίξουμε την μάσκα.
 • Με τα δύο χέρια πιάνουμε αυτόχρονα τα κορδόνια και τραβάμε την μάσκα από τα αυτιά μας. Κρατώντας την μάσκα μόνο από τα κορδόνια, την πετάμε στα σκουπίδια.
 • Πλένουμε ή απολυμένουμε και πάλι τα χέρια σας.

Προσοχή: Οι χειρουργικές μάσκες προσώπου είναι μίας χρήσης. Μην χρησιμοποιείτε την ίδια μάσκα πολλές φορές.

Καλό θα είναι να εκπαιδευτούμε λίγο αυτή την εβδομάδα, φορώντας μάσκα λίγο περισσότερο ακόμα και στο σπίτι, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή βλέποντας λίγο τηλεόραση ώστε να εξοικειωθούν σε μεγάλη διάρκεια.

Σωστή υγιεινή

Λέμε τα ίδια ξανά και ξανά. Σχολαστικό πλύσιμο χεριών, συνεχώς. Βγάζουμε τα παπούτσια μόλις επιστρέφουμε εκτός σπιτιού, αλλάζουμε τα ρούχα μόλις μπούμε σπίτι, δεν αγγίζουμε το πρόσωπο μας, κρατάμε αποστάσεις, δεν βήχουμε και δεν φτερνιζόμαστε στον αέρα…

Καθημερινή ρουτίνα για ασφάλεια στα σχολικά θρανία

Μπαίνουμε σε ρυθμούς σχολείου και χειμώνα. Aν και απολύτως κατανοητή η δυσκολία επιστροφής σε ρυθμούς σχολικούς, η σταδιακή εφαρμογή κάποιων κανόνων ίσως βοηθήσει. Ακολουθούμε μια συνεπή ρουτίνα ώστε να ξεκουράζεται το σώμα και ο εγκέφαλος και αποφεύγουμε την χρήση των ηλεκτρονικών. Τα απογεύματα, για να χαλαρώσουμε, κάνουμε μια μικρή βόλτα, διαβάζουμε  ένα βιβλίο, πρετοιμαζόμαστε με συζητήσεις για τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα που ίσως φέτος έχει το παιδί και φυσικά υπενθυμίζουμε την έναρξη του σχολείου ως κάτι θετικό και θαυμάσιο.

 

 

Προσέχουμε και πρώτοι εμείς δίνουμε το παράδειγμα στα παιδιά μας!

Και βέβαια δεν ξεχνάμε την σημασία της διατροφής. Ξεκινάμε το σωστό πρωινό, το δεκατιανό και εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας -μικροί μεγάλοι- με φρούτα εποχής και λαχανικά. Επισημαίνουμε συνεχώς στα παιδιά πόσο σημαντική είναι η θωράκιση και η άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση των ιώσεων και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά το πρόγραμμα της εβδομάδας, βάζοντας τα να διαλέξουν αυτά τους συνδυασμούς από τη λίστα μας και την cheat day την αφήνουμε πάνω τους εξ ολοκλήρου. Μερικές ιδέες για υγιεινό σνακ στο σχολείο είναι τα Ταχίνι Rolls με μπανάνα, οι home made μπαρες δημητριακών, τα omelet muffins που τα έχουν όλοι αγαπήσει, τα γραβιεροψωμάκια αλλά και ένα αλμυρό κέικ που θα μας σώσει για μερικές ημέρες στο σχολείο. Και φυσικά επιλέγουμε μερικά διασκεδαστικά, αλλά και λειτουργικά σκεύη φαγητού, lunch boxes που θα αγαπήσουν.

Με όλα τα παραπάνω είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε την επιστροφή στα σχολικά θρανία, μια ευχάριστη εμπειρία για όλους. Εξοπλίζουμε τσάντες, τσαντάκια και τσέπες των παιδιών με αντισηπτικό για την δική τους ασφάλεια. Όχι ότι αντικαθιστά το σαπούνι και το πλύσιμο, αλλά είναι μία καλή λύση ανάγκης. Αν θες να μάθεις, πως να φτιάξεις μόνη σου γρήγορα κι εύκολα αντισηπτικό χεριώνπάτα εδώ.

Ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου, εμπιστευόμαστε τους ειδικούς κι ελπίζουμε ότι αυτή η περίοδος, θα περάσει σύντομα και καλά για όλους μας!

 

 

 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment