Επιβιώνοντας από τις απογευματινές κρίσεις!

0 Comments 🕔18:31, 12.Apr 2014

Μπαίνω στο σπίτι με ενθουσιασμό που θα δω εκείνη τη μικρή, η άλλη-η μεγάλη βρίσκεται πίσω στην εξώπορτα, και μαζί θα επιστρατεύσουμε τη φαντασία μας για το απογευματινό μας παιχνίδι. Ανοίγω την πόρτα, ακούω τα μικρά πατουσάκια να πλησιάζουν και το πρώτο αυθόρμητο χαμόγελο του ενθουσιασμού δίνει αμέσως τη θέση του στα δάκρυα. Δάκρυα που δε σταματούν που εισχωρούν ανάμεσά μας και αγκάθια γεμίζουν τους τοίχους ετούτου εδώ του σπιτιού. Αλλά και η μεγάλη στην όψη της αγκαλιάς μου προς την μικρή για ηρεμήσει, διεκδικεί με παράπονο ένα από το χέρι μου, άντε και το δέυτερο πόδι μου. Είναι αυτή η στιγμή που θα ευχόμουν να είχα γεννηθεί χταπόδι.

Στο κενό κάθε προσπάθεια “ψυχικής αναδόμησης”, ή μιας συναισθηματικής ανακαίνισης που κάπως θα αλλάξει αυτό το βαρύ κλίμα στο σπίτι μας. Έχεις να αντιμετώτωπίσεις αυτό τον έμφυτο τρόπο προσέλκυσης της προσοχής σου. Αυτής της αφόρητης προσπάθειας που σε πνίγει σα θηλιά και θέλεις να ψωνάξεις να σου φέρουν γρήγορα μία μάσκα οξυγόνου. Επιστράτευση παράπονου, γκρίνιας, λύπης. μαρασμού λές και έιναι τα πιο αδικημένα παιδιά αυτού εδώ του κόσμου.

Έχω αφιερώσει πολλές ώρες σερφάροντας και διαβάζοντας στρατηγικές για να μιλήσω στα παιδιά μου αυτές τις τόσο δύσκολες ώρες που υπό άλλες συνθήκες δυσκολότερες θα μπορούσα κάλλιστα να κοπανήσω το κεφάλι σε κάποιον τοίχο. Και έχουν μάλλον δίκιο. Ψάξε σε εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα που έχεις στη διάθεσή σου για αντιπερισπασμό, τη βαθύτερη αιτία, την ουσιαστικότερη ανάγκη τους.

Ναι ναι μπορώ να κατανοήσω τις μικρές μου. Σκορπισμένες τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε φίλους, αναζητάτε την προσοχή μου, την αγκαλιά μου, το παιχνίδι μας που τόσο καιρό σας είχα στερήσει. Συγκέντρωσα λοιπόν όλες τις τελευταίες δυνάμεις μου εκείνο το απόγευμα, τις αγκάλιασα και ξεκινήσαμε το παιχνίδι μας. Ευτυχώς τα τουβλάκια και οι κατασκευές κάθε είδους σε αυτές τις δύκολες στιγμές είναι super βοηθοί. Η κάθε μία με το δικό της τρόπο ανακάλυπτε νέους τρόπους απόλαυσης του παιχνιδιού μας.

plus plus _aliceonboard2

H μία άρχισε να δημιουργεί το στέμμα της για να στεφθεί Βασίλισσα, η άλλη το καράβι της έτοιμο για σας σαλπάρει για ξένα μέρη, και εγώ να φωτογραφίζω, να τις τραβάω ασταμάτητα κλικ. Και η μεγάλη να παρασύρει τη μικρή σε ένα δρόμο γνώσης που μόνο εκείνη μπορεί της διδάξει δια της αντιγραφής.

plus plus alice on board

plus plus aliceonboard

DSC_0755

Γίνεται το πρότυπό της, ο παπαγάλος της και συνεχώς εξελίσσεται. Αλλά και η μεγάλη σιγα σιγά χαλαρώνει και απολαμβάνει το ρόλο της ώριμης, της καθοδηγήτριας
– Θέλεις να σου διαβάσω Μυθολογία;
– Ναι, ογία (επαναλαμβάνει γλυκά)

Και φοράνε τα ρούχα μου, τα παπούτσια μου, μιμούνται τη διαδιακασία του μακιγιάζ μου που αν και μικρής διάρκειας είναι καθημερινή εικόνα για εκείνες, και έτσι σιγά σιγά απομακρύνονται από το χώρο που μέχρι πριν από λίγα λεπτά παίζαμε μαζί. Και ξαφνικά βρίσκομαι μόνη στον πάγκο της κουζίνας, να γράφω σε ένα κίτρινο χαρτί αυτές εδώ τις σκέψεις μου.

– Κορίτσια, θέλετε να έρθω μαζί σας;
– Όχι (η Αλίκη), οκι (η Βάλια)

DSC_0785

Mένω μόνη να αναρωτέμαι: ποια ήταν τελικά η βαθύτερη ανάγκη τους; Σίγουρα όχι να ασχοληθώ εγώ μαζί τους αλλά μάλλον, από το χέρι έτσι απλά νας τις πάρω και να τις οδηγήσω στο δικό τους κόσμο που μάλλον είχαν για λίγο χάσει αφού στο πρόσωπό μου έβλεπαν τη γέφυρα που συνέδεε τα 4 ολόκληρα χρόνια που τις χωρίζουν. Ήθελαν να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά που σε αυτά τα λίγα τους χρόνια, η παρουσία μου και μόνο αρκεί. Ήθελαν έτσι για λίγο να είμαι μαζί τους – τόσο απλά!

Όλα φυσικά χρειάζονται τον τρόπο τους. Αυτό που εγώ έχω μάθει να κάνω σε αυτές τις περιπτώσεις απογευματινής τρέλας και που προτείνω είναι τα εξής:

1. “Εκτίμησε” γρήγορα το πρόβλημα: πάρε ανάσε για μερικά δευτερόλεπτα και σκέψου τι φταίει
2. Μπες στο πρόβλημα και αναγνώρισέ το: αγκάλιασε το μικρό φιλαράκι και λεκτικά ενημέρωσέ το ότι κατανοείς το πρόβλημα
3. Αν εξακολουθεί να κλαίει και να φωνάζει, μη φωνάξεις, δεν κερδίζεις τίποτα απολύτως. Μάλλον θα χειροτερέψεις την κατάσταση
4. Αφησέ το να ηρεμήσει για λίγο ακόμα και αν χρειαστεί να πας να κλειστείς για λίγο στο μπάνιο με ένα μαξιλάρι στα αυτιά σου
5. Πρότεινε διασκεδαστικά παιχνίδια: κάνε το αεροπλανάκι, τον κλόουν, ξεκίνα το χορό ή αν είσαι πολύ κουρασμένη πρότεινε το αγαπημένο του παιχνίδι – οι κατασκευές πάντα βοηθάνε.
6. Πιες ένα ποτήρι το κρασί για να χαλαρώσεις αφού πρώτα το έχεις βάλει για ύπνο
7. Γράψε αν μπορείς για αυτή την εμπειρία σου – πάντα όλα φαίνονται λιγότερο επώδυνα!

Όλα τα παραπάνω τα έχω υιοθετήσει 10 στις 1000 φορές!!!!! Πιάνουν πάντα

xxx

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment