Εγώ δεν είμαι για τα δόντια σου.

0 Comments 🕔20:52, 23.Sep 2015

Πριν από μερικές ημέρες επισκεφθήκαμε τον οδοντίατρο για την καθιερωμένη ετήσια εξέταση. Η δεύτερη φορά για την Αλίκη στα 7 της και η πρώτη για τη Βάλια στα 3 της. Και αναφέρομαι κυρίως στις επισκέψεις που μαζί κάνουμε στον οδοντίατρο, γιατί ευτυχώς ο παιδικός σταθμός που έχουμε επιλέξει για εκείνες, περιλαμβάνει αρκετές εξετάσεις από τον οδοντίατρο. Άνετη λοιπόν η Αλίκη, άλλωστε τον είχε ξαναδεί, συγκρατημένη η Βάλια στην είσοδο του χώρου και το πρώτο λάθος γίνεται: προσκαλεί την Αλίκη η βοηθός τους ιατρού μόνη μέσα στο άβατό του.

Η Βάλια με το μικρό της μυαλουδάκι αρχίζει και δημιουργεί τις ιστορίες της. Ακούει μαρσαρίσματα, κομπρεσέρ, τροχούς να γδέρνουν δόντια, ευτυχώς όχι κραυγές και στη συνέχεια ανοίγει η διπλανή από το δικό μας γιατρό πόρτα και από μακριά το βλέμμα της ακινητοποιείται πάνω στην ξαπλωτή πολυθρόνα στους τόνους του φυστικί με ένα τεράστιο προβολέα από πάνω, που στα δικά της μάτια μάλλον είναι ταυτόσημα του κρεβατιού των βασανιστηρίων που κάνουν στα κακά παιδάκια που τρώνε σοκολάτες.

Η Αλίκη χαρούμενη γυρνάει αλλά πλέον για τη Βάλια το παιχνίδι έχει τελειώσει. Δεν πρόκειται για ημίχρονο αλλά για το οριστικό τέλος μιας άνισης μάχης. Βάλια-Δόνα Τερηδόνα σημειώσατε 1. Και την πλησιάζει η γλυκιά βοηθός να την προσκαλέσει στο γιατρό, μια άγνωστη για εκείνη φάτσα που μέχρι πριν από λίγο βασάνιζε την αδερφή της και το φρένο έχει οριστικά μπει.

– Εγώ δεν θα καθίσω σε αυτό το κρεβάτι.

Την ξέρω και ξέρω. Με νόημα προσπαθώ να του υπογραμμίσω ότι το σάλιο του θα χαλάσει αν συνεχίσει σε αυτό το Tempo. Οι όροι έχουν αντιστραφεί και δεν είναι πια εκείνος που ορίζει το παιχνίδι. Εκείνος όμως, με φουσκωμένη αυτοπεποίθηση και βαθιά γνώση ότι γνωρίζει σε βάθος τον ψυχισμό των παιδιών μου εξηγεί στα αγγλικά πλέον (αφού με ρώτησε πρώτα αν ξέρω αγγλικά λες και επρόκειτο να κάνουμε έφοδο στον ΟΗΕ) πως δεν πρέπει να φύγω χωρίς να της δει έστω το στόμα γιατί τότε θα καταλάβει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει. Ειλικρινά ήθελα να τον κλωτσήσω και να του υπογραμμίσω, στα αγγλικά πάντα ότι μάλλον το δικό μου παιδί δεν το ξέρει και ίσως το καλύτερο θα ήταν για αυτόν να πάει να φτιάξει καμία μασέλα σε εμένα ή στη γιαγιά μου αν υπήρχε, γιατί με τα παιδιά μάλλον δεν το έχει.

Το δεύτερο βέβαια χτύπημα ήρθε όταν μου αποκάλυψε, αφού φρόντισε η Αλίκη να μην είναι δίπλα μας όταν θα μας κάνει αυτή την ανακοίνωση – για να μην αναστατωθεί όπως μου είπε, ότι έχει ανάγκη επειγόντως ενός σφραγίσματος και 3 εμφράξεων. Σφράγισμα φυσικά λόγω εμφάνισης τερηδόνας και που στην Αλίκη το περιέγραφε ως αστεράκι και που φυσικά φεύγοντας εξήγησα στην Αλίκη για τι πρόκειται και εκείνη γέλασε λέγοντάς μου:

– Και καλά γιατί δεν μου το είπε έτσι. Είναι χαζό να το λέει αστεράκι. Γιατί δεν προσπάθησε απλά να μου το εξηγήσει;
Μπήκα σε βαθιές σκέψεις για την αναγκαιότητα μίας τέτοιας ενέργειας. Διάβασα άρθρα αλλά το πιο σημαντικό σκέφτηκα να ζητήσω και μία δεύτερη γνώμη από το δικό μας οδοντίατρο για την αναγκαιότητα μίας τέτοιας παρεμβατικής μεθόδου κατά τα πρώτα σημάδια εμφάνισης τερηδόνας. Η γνωμάτευση ήταν πως πρόκειται για ένα απολύτως υγιές στόμα που δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να υποστεί μία τέτοια παρέμβαση.

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με δύο διαφορετικές σχολές. Με δύο διαφορετικές απόψεις. Και αυτό δεν είναι διόλου άγνωστο μεταξύ των γιατρών. Αν και η απόφασή μας για την ώρα να μην προχωρήσουμε τώρα σε σφράγισμα, η ουσία είναι αλλού. Με αφορμή αυτή την επίσκεψη στους οδοντιάτρους έζησα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία για δύο κυρίως λόγος:

1. το θέμα της υγείας του στόματος έχει γίνει «καυτό θέμα» στο σπίτι μας. Και όταν μάλιστα ανακαλύψαμε ή καλύτερα προσέξαμε στις τουαλέτες εστιατορίου που τρώγαμε τις οδοντόβουρτσες μίας χρήσης (αργότερα έμαθα πως πρόκειται για ελληνικό προιόν που κοστίζει 0,50 λεπτά και φυσικά προμηθεύτηκα αρκετές), το σπίτι μας πλέον έχει γεμίσει χρωματιστές οδοντόβουρτσες, νήματα οδοντικά και οδοντόκρεμες σε διάφορες γεύσεις

IMG_9548

IMG_9550

IMG_9551

και φυσικά ακολουθούμε μερικούς βασικούς κανόνες απελπισίας όως θα έλεγε η Μέλια στο Καπλάνι της Βιτρίνας
– Βουρτσίζουμε τα δόντια μας πρωί και βράδυ χωρίς να ξεχνάμε τα πίσω δόντια
– Αποφεύγουμε τα γλυκά (αυτό και αν δεν είναι απελπισία, ειδικά το βράδυ)

IMG_9522

2. αφιέρωσα ένα ολόκληρο απόγευμα στην Αλίκη περπατώντας και χαζεύοντας τα μαγαζιά στη Σόλωνος μέχρι να κάνουμε την επίσκεψή μας στο δεύτερο οδοντίατρο και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε γυαλιά και παπούτσια στο graffito αλλά και φρέσκους χυμούς στο Athens Bakery.

grafito 2

grafito 1

IMG_9532

IMG_9531

Γιατί αφού γλιτώσαμε το σφράγισμα, σκέφτηκα να την κεράσω μία απολαυστική κρύα σοκολάτα – ο φρέσκος χυμός ήταν για εμένα. Η απόλαυση ήταν τεράστια καθώς δεν με είχα ποτέ φανταστεί να γελάω τόσο σχολιάζοντας τις βιτρίνες, και τους περαστικούς με την κόρη μου, να δοκιμάζω ρούχα και να απορρίπτω στυλ, να περπατάω ανάλαφρη κρατώντας της το χέρι και να μη με νοιάζει απολύτως τίποτα! Επιπλέον εξέφρασε την επιθυμία να αλλάξουμε γιατρό γιατί ο πρώτος την κοροιδεύει ενώ ο δεύτερος της μίλησε με ειλικρίνεια.

Και εκεί ήταν που κατάλαβα ότι πλησιάζει ο καιρός η μεγάλη μου κόρη, δεν θα είναι για τα «δόντια» μου τα σαπισμένα και τα φθαρμένα. Γιατί εκείνης θα είναι γερά και δυνατά, θα είναι δουλεμένα και προσεγμένα και θα μπορούν να τρίζουν και να κροταλίζουν όταν φωνάζουν και με άποψη λένε: μην προσπαθείς να με κοροϊδέψεις. Δεν είμαι χαζό παιδί!

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment