Διαβάσαμε: Η Εύη όλο χορεύει και χορεύει

0 Comments 🕔18:39, 01.Oct 2014

Ναι το διαβάσαμε και το ξαναδιαβάσαμε και μας άρεσε. Ταυτιστήκαμε με την γλυκιά Εύη του βιβλίου που ενώ λατρεύει να χορεύει από ένα λανθασμένο συμπέρασμά της ή από την ανάγκη της να γίνει αποδεκτή από το ευρύ κοινό, σταματάει, ξεχνάει να κάνει πια αυτό για οποίο στην κυριολεξία ζούσε.

Η Έυη όλο χορεύει και χορεύει, αποτελεί μία από τις νέες εκδόσεις των Εκδόσεων Ίκαρος που τον τελευταίο καιρό μας έχουν συνηθίσει σε υπέροχες “εισόδους” στην ελληνική αγορά του παιδικού βιβλίου. Εδώ έχουμε αναφέρει πάλι τις εκδόσεις Ίκαρος με τα βιβλία τους για μικρότερες ηλικόες.

Δημιουργός του συγκεκριμένου βιβλίου η Birgitta Sif που με την λεπτομερή εικονογράφησή της μπορεί να αγγίξει μικρούς και μεγάλους. Ευρέως πλέον γνωστή από την πρώτη της δουλειά τον Oliver, η Birgitta Sif είμαι σίγουρη ότι θα εντυπωσιάσει με την πορεία της.

η εύη όλο χορεύει 2

η εύη όλο χορεύει 3

η εύη όλο χορεύει 4

Το κείμενο δεν κουράζει καθώς είναι περιεκτικό αφήνοντας περιθώριο για συζητήσεις. Άλλωστε το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά +3ετών ηλικία όπου το μακροσκελές κείμενο δεν προτείνεται. Κάθε σελίδα αποτελεί ένα μικρό καλλιτεχνικό πίνακα που άνετα θα μπορούσε να διακοσμήσει τους τοίχους ενός παιδικού μουσείου, με χρώματα γήινα, ξεκούραστα και πινελιές που κρύβουν πολλές λεπτομέρειες. Σε κάθε σελίδα αφιερώναμε αρκετά λεπτά καθώς ανακαλύπταμε εκτός από τα εμφανή, πολλά κρυμμένα ή καλύτερα σε δεύτερο επίπεδο παρουσίασης στοιχεία που ήταν αρκετά από μόνα τους να συντάξουν μία άλλη νέα ιστορία.

– Κοίτα εδώ αυτά τα μικρά λαγουδάκια που έχουν κρυφτεί πίσω από το δέντρο…Τι λες να σκέφτονται;
– Το σκαντζόχοιρο τον είδες; Έχει κρυφτεί λες από τους ανθρώπους; Μήπως τους φοβάται;

η εύη όλο χορεύει 5

Η Εύη αποθαρρύνεται όταν νομίζει ότι ο κόσμος την κοιτάει επικριτικά και την σχολιάζει. Ξεχνάει τα βήματα, παύει να κατανοεί το θρόισμα των φύλλων και το κελάιδισμα των πουλιών που μέχρι εκείνη τη στιγμή της έδιναν το πρόσταγμα. Απογοητεύεται, μαζεύεται και κλείνεται στον εαυτό της, στο μικρό της το κουκκούλι.

η εύη όλο χορεύει 6

η εύη όλο χορεύει 9

Μέχρι τη στιγμή που θα ξαναβρεί το κουράγιο της και θα μεταμορφωθεί σε μία μικρή αλλά πολύχρωμη πεταλούδα που θα τα παρασύρει όλα.

η εύη όλο χορεύει 7

Αν και στα 6 της πλέον η Αλίκη, όταν το διαβάσαμε έθεσε αρκετά ερωτήματα με βασικό φυσικά το ερώτημα που βρίσκεται αρκιβώς στον ίδιο τον πυρηνά: τι θέλει τελικά να μας διδάξει μαμά αυτό το βιβλίο; Για εμένα ήταν αυτονόητο για εκείνη όχι. Την άφησα να μου αναπτύξει τις δικές της σκέψεις φυσικά μη θέλοντας να επέμβω σε αυτή τη διαδικασία κατανόσησης και αντίληψης αλλά της τόνισα αυτό που στην πρώτη κιόλας σελίδα αναφέρει η ίδια η συγγραφέας και εικονογράφος:
σε όλους εκείνους που ζούνε με την καρδιά τους.

Και την επόμενη ημέρα της έφτιαξα αυτό το μικρό σημείωμα για να συνοδεύσει το σνακ της στο σχολείο – κάθε ημέρα της βάζω και ένα μικρό σημείωμα. Ελπίζω να το κατάλαβε καλύτερα και αν όχι της εύχομαι πραγματικά να ζεί με την καρδιά της την κάθε ημέρα.

η εύη όλο χορεύει και χορεύει

Εδώ μπορείτε εύκολα να δείτε όλες τις νέες προτάσεις των εκδόσεων Ίκαρος και εδώ μπορείτε να το αγοράσετε αν θέλετε

xxx

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment