Τι ψάχνει ο Τζου Τζούκι & η Μπού Μπούκι; Διαβασέ με
Τα βιβλία μας ταξιδεύουν σε κάθε τους σελίδα, μας δίνουν αφορμές για ονειροπόληση και σκέψη, μας καλλιεργούν το πνεύμα, μας μορφώνουν. Σε κάποιες ωστόσο ηλικίες, η ανάγνωση μπορεί να γίνει και παιχνίδι. Παιχνίδι πνευματικό, κινητικό ή ακόμα καλύτερα πολυαισθητικό. Για κάθε ηλικία υπάρχουν τα αντίστοιχα αναγνώσματα ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του εκάστοτε παιδιού.
Εγώ αυτή την εποχή, επιλέγω για τη Βάλια βιβλία με κινούμενες εικόνες και σκληρή επένδυση καθώς αν και έχει ήδη κλείσει τα 2 της χρόνια, εξακολουθεί να σχίζει τις σελίδες – όχι από άγνοια αλλά επειδή βασικά το απολαμβάνει…..!!!!! Δύο από τα βιβλία που έχει αγαπήσει πολύ αυτή την εποχή είναι το Η Μπού Μπόυκι που έχασε τον αρκούδο της και το Ο Τζού Τζούκι ψάχνει τη μαμά του και τα δύο από τις εκδόσεις Ίκαρος που πιστεύω πραγματικά ότι έχουν να παρουσιάσουν ένα πολύ αξιόλογο έργο στα παιδικά βιβλία. Και τα δύο περιέχεουν μικρά κείμενα, χρώματα έντονα και κινούμενες εικόνες ώστε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εμπλέκονται περισσότερο με αυτά και να ενισχύεται η διάδραση.
Μαζί πάντα διαβάζουμε το βιβλίο και φυσικά δεν διαβάζω το κείμενο αλλά εμπλουτίζω την αφήγηση με δικές μου ιστορίες. Έννοιες όπως ανάμεσα, πίσω, μπροστά έχουν την τιμητική τους σε αυτά τα βιβλία καθώς η Μπού Μπούκι στη μία περίπτωση και ο Τζου Τζούκι ψάχνουν κάποιον αγαπημένο να βρουν. Έτσι η Μπού Μπούκι αναζητά το αρκουδάκι της που έχει χαθεί και το ψάχνουμε σε διάφορα δωμάτια του σπιτιού αλλά και στα πιο απιθανα μέρη όπως μέσα στο πλυντήριο, ανάμεσα στα βιβλία, μέσα στο κουτί με τα παιχνίδια αλλά δυστυχώς πάνω σε κάποιον άλλον πέφτουμε κάθε φορά! Μία πάνω στη ζέβρα και άλλη πάνω στο σκυλάκι και το γουρουνάκι…
Αντίστοιχα ο Τζου Τζούκι ψάχνει τη μαμά του και αγωνία κορυφώνεται μέχρι την τελευταία σελίδα – άγχος πολύ έχουμε σε αυτό το βιβλίο.
Αν και 5 βασικές κρυψώνες, η διάρκεια της απασχόλησής μας με κάθε ένα από αυτά τα βιβλία είναι μεγάλη. Κάνουμε διάλογο μέσα από ερωτήσεις τοπικού προσδιορισμού, αναζητούμε τα ονόματα των ζώων που συναντούμε σε κάθε μία από τις σελίδες, ψάχνουμε άλλα αντικείμενα που μπορεί να υπάρχουν μέσα σε ένα δωμάτιο βοηθώντας έτσι τον ήρωά μας να βρει όσο πιο γρήγορα γίνεται το αντικείμενο της αναζήτησής του και γενικά παίζουμε με τις κινούμενες εικόνες κρυφτούλι.
Διαβάστε λοιπόν πολλά πολλά βιβλία, είναι ξεκούραστο και άκρως διασκεδαστικό και μπορεί να γίνει στιγμές που πραγματικά έχετε ανάγκη λίγη ανάπαυλα. Μερικές ακόμα προτάσεις ανάγνωσης μπορείτε να βρείτε και εδώ Πρόσφατα διάβασα και σας τα παραθέτω σε μία λίστα τα 10 πλεονεκτήματα για να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας:
1. Ενισχύεται η ακουστική ικανότητα
2. Αυξάνεται το λεξιλόγιο αφού ακούγονται όλο και περισσότερες λέξεις
3. Αναπτύσσεται η προσοχή και η μνήμη
4. Βοηθάμε το παιδί να μάθει ασυνήθιστες λέξεις
5. Ενισχύουμε και ενθαρρύνουμε την σημασία των λέξεων
6. Βοηθάμε το παιδί να αντιληφθεί την έννοια του βιβλίου
7. Βοηθάμε το παιδί να μάθει να αντλεί πληροφορίες μέσα από την εικονογράφηση
8. Προωθείται η ηρεμία και ο δεσμός μεταξύ του γονιού και παιδιού
9. Διεγείρεται η φαντασία του αλλά και όλες οι αισθήσεις
10. Ενισχύεται η αγάπη του προς τα βιβλία και την μάθηση
Σας εύχομαι λοιπόν καλή ανάγνωση και πάνω από όλα καλή διασκέδαση,
Χ
you may also like:
No Comments Yet!
No one have left a comment for this post yet!
WRITE A COMMENT ON THIS POST