«Δίπλα – δίπλα» των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη στο Εθνικό Θέατρο για παιδιά προσχολικής ηλικίας

0 Comments 🕔06:00, 10.May 2022

Για μια ακόμη φορά, στο Μικρό Εθνικό θα συναντήσουμε τη θεατρική συνάθροιση νέων ταλαντούχων συγγενικών ομάδων. Οι βραβευμένοι συγγραφείς θεάτρου για παιδιά Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη (ιδρυτές και συγγραφείς της Ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ), συνεργάζονται για πρώτη φορά με την παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, και συντροφιά με τον Φοίβο Συμεωνίδη (ιδρυτικό μέλος της ομάδας Art Vouveau) στο σκηνοθετικό τιμόνι δημιουργούν μία πειραματική παράσταση με λίγα λόγια που έχει να πει πολλά και που σίγουρα ανεβάζει τον πήχη για όλες τις παιδικές θεατρικές σκηνές.

Με τα βασικά υλικά της επικοινωνίας, τους κώδικες του βωβού κινηματογράφου, το σωματικό θέατρο και της slapstick κωμωδίας, οι συντελεστές δημιουργούν μια παράσταση που «ανοίγει χώρους» αφού λειτουργεί σε δύο επίπεδα, το πραγματολογικό και το συμβολικό, υπενθυμίζοντας πως η τέχνη είναι μια ασυνείδητη και ταχεία ανταλλαγή μηνυμάτων και βάζει τα θεμέλια για την αναζήτηση και τον  προβληματισμό από τις μικρές κιόλας ηλικίες. Οι μικροί θεατές παρακολουθούν να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια τους, μια όμορφη, αστεία και ταυτόχρονα συγκινητική ιστορία που εκτυλίσσεται σε ένα αποδομημένο σκηνικό που προσομοιάζει μία οικοδομή. Καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτό το «κατασκευαστικό» πανδαιμόνιο, προτείνοντας, στηρίζοντας, χτίζοντας, γκρεμίζοντας, απαντώντας σε ερωτήσεις και συμβουλεύοντας τους ήρωες στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας.

Δίπλα δίπλα, θα θυμηθούμε μικροί και μεγάλοι, ότι η αδιαλλαξία και τα στεγανά στις σχέσεις οδηγούν σε καταστροφικούς δρόμους. Το ξεβόλεμα από τις σταθερές και ακλόνητες θέσεις, οι συνεχείς μετατοπίσεις από τον άξονά μας, είναι η μόνη διέξοδος. Τα μεγάλα ζητήματα της φιλίας, της εμπιστοσύνης, της συνεργασίας, της δημιουργικότητας και της προσπάθειας, έρχονται στο προσκήνιο.

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει από τις 7 Μαΐου στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» το έργο «Δίπλα – δίπλα» των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη, ένα έργο που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά μας αφορά όλους και όλες. Ένα έργο που πριν από την καραντίνα είχαμε όλοι απολαύσει. Διαβάστε την παρουσίαση της Αμαλίας Μουστάκη για το έργο.

Ο Φοίβος Συμεωνίδης σκηνοθετεί μια πολύχρωμη παράσταση με εφόδια τους κώδικες του βωβού κινηματογράφου και της slapstick κωμωδίας και δημιουργεί χώρο για διάδραση με τα παιδιά. Οι μικροί θεατές παρακολουθούν μια όμορφη, αστεία και ταυτόχρονα συγκινητική ιστορία που εκτυλίσσεται σε ένα ανατρεπτικό σκηνικό που μοιάζει πολύ με οικοδομή. Καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτό το «κατασκευαστικό» πανδαιμόνιο, προτείνοντας, στηρίζοντας, χτίζοντας, γκρεμίζοντας, απαντώντας σε ερωτήσεις και συμβουλεύοντας τους ήρωες στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας.

H παράσταση Δίπλα-δίπλα πραγματοποιείται και με την υποστήριξη του This is Athens City Festival, που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων και υλοποιεί η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ).

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Το Δίπλα-δίπλα ανέβηκε πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο το 2019 και ολοκλήρωσε τις παραστάσεις του λίγο πριν την πρώτη καραντίνα. Είναι μια πρωτότυπη παράσταση που αγαπήθηκε πολύ και είμαστε ενθουσιασμένοι που σύντομα θα ξεκινήσει γι’ αυτήν ένας δεύτερος κύκλος παραστάσεων.

Ειδικά στην τωρινή συγκυρία το έργο μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ και ανυπομονούμε να μοιραστούμε την ιστορία μας, οι ήρωες της οποίας καλούνται να ξεπεράσουν τις όποιες διαφορές τους, να συνεργαστούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους (και τις αδυναμίες τους), προκειμένου να κατορθώσουν αυτό που στην αρχή τους φαινόταν αδύνατο: να φτιάξουν μαζί ένα σπίτι.

Ο σκηνικός χώρος, που μεταμορφώνεται συνεχώς μπροστά στα μάτια των θεατών, λειτουργεί ως ένας χώρος παιχνιδιού όπου ένα είδος μεγάλου, τρισδιάστατου παζλ διαρκώς φτιάχνεται, χαλάει και ανασυντίθεται με νέο τρόπο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις σχέσεις των τεσσάρων ηρώων. Έτσι, μια συγκινητική ιστορία σχέσεων μετατρέπεται στην παράστασή μας σε μία οπτική κωμωδία γεμάτη δράση, gags, μουσική, χιούμορ, φαντασία, παιχνίδι και τέσσερις πολύ ιδιαίτερους χαρακτήρες που επικοινωνούν με μία δική τους γλώσσα που, αν και μας είναι άγνωστη, γίνεται άμεσα αντιληπτή.

Στην παράστασή μας οι ήρωες του έργου βρίσκονται διαρκώς σε άμεση επικοινωνία με τους μικρούς (και μεγαλύτερους) θεατές, ζητώντας τη βοήθεια τους ή εξομολογούμενοι τις αδυναμίες τους ή κάνοντάς τους συνένοχους στις σκανδαλιές τους. Τους προσκαλούν, έτσι, να γίνουν συμμέτοχοι στα προβλήματά τους και να βάλουν κι αυτοί το λιθαράκι τους στο αδιανόητο εγχείρημα που αποφάσισαν να επιχειρήσουν μαζί.»

Συντελεστές

Ιδέα – Δραματουργία: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη
Σκηνοθεσία: Φοίβος Συμεωνίδης
Σκηνικά – Ειδικές κατασκευές: Μικαέλα Λιακατά, Ελένη Παπαναστασίου
Κοστούμια: Δέσποινα Μακαρούνη
Μουσική: Άγγελος Αγγέλου
Χορογραφίες: Κατερίνα Γεβετζή
Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

Διανομή (με αλφαβητική): Θανάσης Ζερίτης, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Φοίβος Συμεωνίδης, Δανάη Τίκου

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 10€ ενήλικες και 7€ παιδιά

Προπώληση

ticketservices.gr και στο 210.7234567 (με χρήση πιστωτικής-χρεωστικής κάρτας)

Πληροφορίες: Ταμεία κτηρίου Τσίλλερ (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24), τηλ. 210.5288170-171

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment